Friday , September 30 2022

Scumpirea energiei termice va fi decisă pe data de 29 august

lungu raport

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că săptămâna aceasta vor fi stabilite cu administratorii judiciari de la SC Termica SA Suceava, modalităţile de constituire a noului tarif la energia termică, aceasta fiind una din principalele probleme asupra căreia vor trebui să ajungă la un consens până la şedinţa Consiliului Local 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că în această săptămână vor avea loc discuţii cu privire la preţul gigacaloriei în sistem centralizat. „Vom analiza împreună cu conducerea societăţii Termica şi cu administratorii judiciari desemnaţi, modalităţi de a stabili cât mai clar cu putinţă care va fi tariful pe care populaţia îl va plăti, cât va fi suportat de la buget, în funcţie de solicitarea care a fost transmisă de Termica”, a declarat Ion Lungu.
Primarul Ion Lungu a reiterat nişte afirmaţii mai vechi de-ale sale, arătând că decizia finală privind costul gigacaloriei începând din această toamnă va fi luată în şedinţa Consiliului Local Suceava din data de 29 august.
La discuţiile care vor avea loc în această săptămână şi la care vor participa conducerea SC Termica SA şi administratorii judiciari ai societăţii de termoficare aflate în insolvenţă vor fi abordate mai multe probleme, formule în care să fie luate în considerare atât scenariul în care firma Bioenergy nu va reuşi să dea în folosinţă noua centrală a Sucevei până la data de 9 noiembrie, cât şi un scenariu mai optimist.
Reamintim că, săptămâna trecută, primarul Ion Lungu spunea că preţul pe care sucevenii vor putea să îl achite pentru o gigacalorie, începând de la data de 1 septembrie, va fi de 250 de lei. In prezent gigacaloria este vândută cu 185 de lei, dar este un preţ menţinut artificial de ani de zile, fie din considerentul că populaţia nu are multe posibilităţi de plată, fie şi pentru că s-a încercat menţinerea cât mai multor suceveni la sistemul centralizat de termoficare.
Ieri, Ion Lungu s-a deplasat pe teren şi la şantierul noii centrale electrice de termoficare a Sucevei. Reamintim că primarul a spus că dacă firma Bioenergy nu va pune în funcţiune centrala pe biomasă până pe 9 noiembrie, aşa cum este prevăzut în contract, atunci va suporta diferenţa dintre preţul la care va produce Termica şi cel care va fi stabilit de în şedinţa Consiliului Local Suceava, iar până pe 9 noiembrie, diferenţa de preţ va fi acoperită din bugetul local. Reamintim că Termica a solicitat municipalităţii o majorare cu 62% a preţului gigacaloriei de la 274,73 la 445,16 lei, principalul considerent fiind cel legat de creşterea foarte mare a tarifului la gaz metan. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Plasă de lumini ornamentală, economică, amplasată în centrul Sucevei

Viceprimarul Lucian Harșovschi a anunţat că, începând din vineri seară, o plasă formată din sute …