Tuesday , May 28 2024

Şcolile vor publica săptămâna viitoare listele cu elevii și învățătoarele repartizate la clasele pregătitoare

În data de 1 septembrie a.c. cadrele didactice revin în școlile din județ, pentru a pune la punct toate detaliile în vederea deschiderii noului an școlar. Una din cele mai importante acțiuni administrative constă în realizarea claselor pregătitoare și repartizarea învățătoarelor, care urmează să aibă loc zilele următoare.

Astfel, săptămâna viitoare, unitățile de învățământ vor publica listele cu elevii și învățătoarele de la clasele pregătitoare, după aprobarea acestora în consiliile de administrație.

Metodologia înscrierii în învățământul primar prevede că elevii vor fi repartizați alfabetic în clasele pregătitoare, iar învățătoarele vor fi trase la sorți, în consiliile de administrație ale unităților de învățământ. Elevii din lista finală a copiilor înscriși în clasa pregătitoare în unitatea de învățământ vor fi grupați în categorii, conform criteriilor: fete/băieți, vârsta (6 ani la 31 august 2021, 6 ani după 31 august 2021), copii cu cerințe educaționale speciale. Elevii astfel grupați vor fi dispuși alfabetic, vor fi repartizați, în ordine, începând cu clasa pregătitoare A, clasa pregătitoare B etc., de către comisia de înscriere din unitatea de învățământ. În urma repartizării se vor crea clase cu număr egal de elevi sau cu diferența de maxim un elev. Frații/ (inclusiv gemenii, tripleții) pot fi repartizați în aceeași clasă dacă părinții solicită acest lucru. Elevii cu CES vor fi ordonați alfabetic și repartizați, în mod egal, la fiecare clasă pregătitoare constituită.

Pentru stabilirea ordinii claselor (clasa pregătitoare A, clasa pregătitoare B, clasa pregătitoare C etc.), învățătoarele vor fi extrase la sorți, în Consiliul de Administrație al unității de învățământ.

La nivel județean, pentru anul școlar 2023-2024, au fost aprobate 7.605 locuri în clasa pregătitoare, cifra de școlarizare fiind mai mare decât numărul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la finalul acestui an. Amintim că după prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare, în anul școlar 2023-2024, la nivelul județului au fost înscriși 6.854 de copii, dintre care 6.213 la învățământul de masă tradițional. Cele 751 de locuri rămase libere au fost puse la dispoziția părinților în a doua etapă de înscriere. Potrivit calendarului înscrierii în învățământul primar, în perioada 1 – 8 septembrie vor fi soluționate, de către Inspectoratul școlar, cererile părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. (O. NUȚU)

Vezi si

Timp de așteptare de 2 luni pentru susținerea probei practice pentru permisul auto

Măsuri dispuse de prefectul Alexandru Moldovan pentru grăbirea examinărilor. Serviciul de Înmatriculări  va avea program …