Thursday , February 2 2023

Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” Baia a fost premiată cu 36 de tablete pentru organizarea unui flashmob de prevenire a segregării școlare

Campania de informare și educare privind segregarea școlară și drepturile copiilor ”ȘCOALĂ pentru Toți Copiii!-II” a fost implementată în 11 județe din țară, printre care și Suceava. Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” Baia a fost câștigătoarea locului 2 în cadrul acestui proiect, fiind premiat flashmobul organizat de prof. Alina Georgeta Ion, astfel că au fost oferite 36 de tablete, destinate școlii și elevilor implicați în proiect.

11 județe din țară au participat la diferite activități desfășurate în cadrul campaniei de informare și educare privind segregarea școlară și drepturile copiilor ”ȘCOALĂ pentru Toți Copiii!-II”, printre care și Suceava. Au fost monitorizate 4 categorii de criterii de segregare: etnic, dizabilitate/CES, statut socio-economic, criteriul performanțelor școlare, la care s-a adăugat neparticiparea la minim 80% din cursurile online organizate în pandemie și nevoia de educație remedială a elevului.

Școlile implicate în proiect au desfășurat diverse activități: sesiuni de instruire a cadrelor didactice, sesiuni de informare a părinților, desfășurarea de activități de campanie la clasă pentru realizarea de creații artistice ale elevilor unde au discutat despre ce înseamnă segregarea și au identificat împreună mesaje pe care să le folosească la activitatea de flashmob pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen.

În perioada 25 – 26 noiembrie 2022, s-a desfășurat la Sighișoara masa rotundă ”Desegregarea în educație este o necesitate”, eveniment de încheiere a proiectului ”Școală pentru toți copiii! – II”, coordonat de Asociația Centrul de Avocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC). Participanți la lucrări, prof. Adriana Coțovanu, inspector școlar pentru învățământul primar și domnul prof. Ciprian Ionuț Manolache, inspector școlar pentru învățământul special, au transmis că ”acest eveniment a avut ca principal obiectiv discutarea rezultatelor și experiențelor obținute în cele 22 de luni de implementare, dar și de a aduce împreună factori de influență și decidenți din domeniul educației pentru identificarea de soluții reale privind desegregarea școlară. În cadrul evenimentului s-au prezentat rezultatele segregării școlare din peste 800 de șoli monitorizate, cadrul legislativ actual, dar, în același timp, s-au identificat metode și instrumente reale și practice de desegregare”.

Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” Baia a fost câștigătoarea locului 2 în cadrul acestui proiect, fiind premiată activitatea de flashmob. Prof. Alina Georgeta Ion, cea care a organizat și coordonat flashmobul, a fost premiată în cadrul evenimentului cu 36 de tablete, destinate școlii și elevilor implicați în proiect. ”Activitatea de flashmob a fost cea care le-a plăcut cel mai mult copiilor. A fost gândită ca o activitate care să pună în valoare și desenele create, dar și unitatea, prietenia, empatia și nondiscriminarea, care trebuie să caracterizeze o școală. Mesajul transmis a fost cel de combatere a segregării și de incluziune școlară. Dansul a creat în rândul participanților o stare de bine și a contribuit la popularizarea ideilor proiectului, au precizat organizatorii.

Segregarea elevilor în școală este un fenomen constatat în numeroase rapoarte și monitorizări. În general, segregarea pe criteriul etnic este cel mai des întâlnită și, în mod evident, cea mai afectată comunitate este cea romă. Din 2014, Ministerul Educației a extins definiția segregării, incluzând și alte criterii: dizabilității, socio-economic, performanță școlară. (O. N.)

 

 

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …