Tuesday , November 28 2023

“Scoala altfel” la Liteni, unde 100 de copii au îmbrăcat ieri dimineaţă toalete ecologiste

Acţiunea pornită de la Liceul „Iorgu Vârnav Liteanu” s-a concretizat printr-un protocol semnat cu Primăria oraşului care vizează dezvoltarea simţului civic, sensibilizarea populaţiei şi a agenţilor economici din oraşul Liteni privind protecţia mediului 

eco liteni 1 [800x600]


Peste 100 de copii, elevi preşcolari şi şcolari, însoţiţi de părinţi, au participat ieri, în cadrul programului „Scoala altfel. Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, la o acţiune de anvergură ce s-a desfăşurat în oraşul Liteni.
Evenimentul de ieri a avut ca punct de plecare un protocol de colaborare semnat între Primăria oraşului Liteni, reprezentantă prin primarul Tomiţă Onisii şi Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” reprezentat de cadrele didactice Silvia Leneschi, Angela Florescu, Elena Florescu, Petronela Luca, Mirela Morariu, Maria Tibichi, Sorin Gavriliuc, Petruţa Turcanu, Gheorghiţa Pătraşcu, Mihaela Dura, Andreea Răileanu, Liliana Hrab. Responsabili pentru punerea în aplicare a protocolului, au fost, din partea primăriei oraşului Liteni, economistul Benone Păvăluc, şef de serviciu PDUP şi profesoara Elena Gabriela Poenaru, de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”.
Scopul protocolului semnat între administraţia locală din oraşul Liteni şi cadrele didactice de la Liceul „Iorgu Vârnav Liteanu”este „dezvoltarea simţului civic, sensibilizarea populaţiei şi a agenţilor economici din oraşul Liteni privind protecţia mediului înconjurător prin colectarea selectivă şi valorificarea deşeurilor din ambalaje cu ajutorul preşcolarilor şi a părinţilor, mediatizarea funcţionării sistemului sistemului de colectare selectivă a deşeurilor existente pe raza oraşului Liteni”. Ca obiective ale protocolului, merită de notat faptul că acesta vizează elaborarea şi implementarea unei campanii educaţionale prin intermediul elevilor şi a părinţilor, care să conducă la conştientizarea cetăţenilor şi agenţilor economici din oraşul Liteni, despre beneficiile asupra mediului prin colectarea selectivă şi valorificarea deşeurilor provenite din fluxul de deşeuri menajere a oraşului Liteni. eco liteni 2 [800x600]
Primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, cei care au pus în aplicare proiectul – dascălii de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” şi copiii participanţi la acţiunea de ieri au trăit „Scoala altfel” cum se cuvine, în marşul pornit din faţa şcolii până la Primăria oraşului, unde a avut loc o superbă demonstraţie de „modă altfel”.
Copiii din Liteni au devenit vedete pe o scenă de modă, etalând, cu sau fără sprijinul educatorilor, învăţătorilor ori ale părinţilor, provocări „fashion” foarte interesante.
De precizat că evenimentul a avut ca punct de plecare un marş cu temă ecologică intitulat simbolic ,,Parada ecologistilor”care s-a desfăşurat pe traseul, Liceul Tehnologic I.V. Liteanu, până la Sala de Festivităţi a Primăriei oraşului Liteni cu parada costumelor intitulat sugestiv “”Eco- Moda”. eco liteni 3 [800x600]
Inainte de începerea marşului cu temă ecologică şcolarii şi preşcolarii au fost puşi la treabă, să selecteze maculatura de alte deşeuri, care au fost predate ulterior spre valorificare serviciului de salubrizare al primăriei, apoi au făcut curăţenie în clase, în curtea şi împrejurul şcolii. În timpul marşului copiii din Liteni au cântat imnul ecologistilor, o parte din elevi şi cadre didactice au purtat haine verzi şi au fluturat bannere cu mesaje ecologiste, baloane verzi, galbene, tricolore fiind însoţiţi de părinţi. Pentru buna desfăşurare a acţiunii, politişti şi jandarmi din cadrul formaţiunilor din oraşul Liteni au delegat maşini de intervenţie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Accident la Dumbrăveni – două persoane au ajuns la spital

Luni seara, în jurul orei 19.30, un autoturism ieșit în afara părții carosabile, pe raza …