Monday , March 4 2024

Scintigraf modern, în valoare de 450.000 de euro, la Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava

Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava (SCJU) a fost dotat cu un scintigraf modern, un aparat de ultimă generație în valoare de aproximativ 450.000 de euro.  Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, împreună managerul SCJU, dr. Alexandru Calancea, dr. Dimitrie Siriopol, directorul medical al SCJU, și dr. Mihai Guțu, coordonatorul Laboratorului de Medicină Nucleară, au prezentat avantajele achiziționării acestui aparat.

”În urmă cu 2 ani s-a înființat acest Laborator de Medicină Nucleară, care a devenit extrem de frecventat. Peste 2.000 de pacienți au venit până acum să-și facă analizele la aparatele de aici. Este o examinare foarte complexă pentru depistarea cancerului, iar acum s-a cerut suplimentarea personalului. Sunt cinci oameni care lucrează, au cerut dublarea numărului de oameni, să lucreze în două schimburi și vor un ritm de circa 1.000 de pacienți pe an care să fie examinați aici, la scintigraf și în jur de 400/an să fie examinați la PET-CT. Este o activitate complexă de depistare a cancerului și de asemenea sunt acele metode moderne acum de tratament, fie că vorbim de radioterapie, chimioterapie sau această terapie cu izotopi. Mă bucur că este o investiție a Consiliului Județean Suceava pe un program transfrontalier. Aparatul costă circa 450.000 euro. Este un aparat care diagnostichează cancerul, avem nevoie de așa ceva și vă aduc aminte că aici, la Suceava, noi facem investiții. Noul spital de oncologie este construit în proporție de 50% și în felul acesta pacienții n-o să mai fie nevoiți să meargă la Iași, la Târgu Mureș, la Cluj, să aștepte luni de zile. În această investiție transfrontalieră suntem parteneri cu cei de la Cernăuți. Și de la spitalul de acolo vin beneficiari ai acestui proiect mare, dar pentru Suceava vine ca o mănușă acest scintigraf pentru depistarea bolilor atât de frecvente, din păcate, în ultima perioadă”, a declarat Gheorghe Flutur.

Managerul Spitalului Clinic Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, a arătat că activitatea SCJU se bazează pe doi piloni – cel al investițiilor și pilonul medical. ”Dacă este să mă refer la investiții, vreau să mulțumesc președintelui CJ Suceava, dl. Gheorghe Flutur, și întregului Consiliu Județean Suceava pentru că au înțeles de fiecare dată când spitalul a venit cu cereri de finanțare pentru a investi în acest spital. În anul 2021, acest laborator a primit autorizația de funcționare și iată că în decembrie 2023, o nouă investiție în acest laborator. La acea dată a a fost vorba de o investiție de aproximativ 4 milioane de euro și iată că în decembrie 2023 mai investim 400-450.000 de euro în acest laborator. Aceste investiții se fac pentru că a crescut foarte multă adresabilitatea și avem adresabilitate crescândă din toate orașele Moldovei și din afara regiunii Moldovei. Și aici pot să spun Galați, centru universitar, Brăila, Iași, Vaslui, Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani și din afara Moldovei – Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu. De aceea este nevoie de această investiție și cei din Consiliul Județean au înțeles și ne-au sprijinit. Această adresabilitate mare a dus la timpi de așteptare de aproximativ o lună de zile pentru o explorare la scintigrafie și astfel vom scurta foarte mult acest timp la Spitalul Clinic Județean Suceava. În alte centre universitare acest timp este de luni de zile și astfel venim în sprijinul pacienților. Vrem să mărim schema de personal, vrem să aducem doctori noi în această zonă, pentru că este o verigă extrem de importantă din zona medicală a Spitalului Județean”, a declarat dr. Calancea.

Dr. Dimitrie Siriopol, directorul medical al SCJU, a precizat că explorările din cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară se încadrează într-o zonă de nișă, o zonă de performanță medicală ”pe care noi, la Suceava o facem și vom continua să o îmbunătățim”. De asemenea, dr. Siriopol a arătat că Spitalul poartă discuții și cu alți medici pentru a veni  la Suceava, pentru a reuși mărirea timpului de lucru și a perioadei în care se realizează investigații.

Dr. Mihai Guțu, coordonatorul Laboratorului de Medicină Nucleară, a declarat că noul dispozitiv se alătură celorlalte dotări performante ale Laboratorului și va permite realizarea unui flux mai mare de pacienți. ”După cum a pus și domnule președinte, sunt foarte multe cereri din, hai să spunem, provincie, din regiunile alăturate. Din păcate, patologia oncologică este cea care este cu ponderea cea mai mare în investigație, dar cu aceste dispozitive se pot investiga și alte tipuri de patologii, nu doar oncologie. Avem scintigrafii cardiace, scintigrafii renale și așa mai departe. Cu siguranță ne vom extinde direcția de examinări. Vom aduce noi radioizotopi. Acum suntem în demersuri avansate pentru autorizarea operatorului pentru radioizotopi care vor fi utilizați, zic eu, în premieră națională.
Rămâne să obținem autorizația și în rest, activitatea cu siguranță va fi una în creștere exponențială. Bineînțeles, va fi nevoie de personal aferent pentru a susține această activitate și sperăm în susținerea organelor abilitate”,a spus dr. Mihai Guțu.

Gheorghe Flutur a ținut să amintească faptul că anul acesta a fost făcut un pas important prin obținerea statutului de Spital Clinic pentru Spitalul Județean și că anual sunt circa 40.000 de externări. ”Din aceștia, peste 27.000 au avut o intervenție chirurgicală. Asta înseamnă că undeva 70% dintre pacienții care au venit aici au avut o intervenție chirurgicală, fie complexă, fie minoră. Gradul de intervenție la Spitalul Județean Clinic a crescut foarte mult”, a spus președintele Consiliului Județean.

”Aici acum avem o nouă disciplină, de genetică, ceea ce extrem de important. Este o disciplină nouă pe care a îmbrățișat-o Suceava. Am văzut, de asemenea, psihiatrie pediatrică, iată, vorbim de medicina nucleară, am văzut și ceva legat de tiroidă, iată câteva domenii care diferențiază Spitalul sucevean de alte spitale din zona Moldovei. Practic, Spitalul Clinic de la Suceava devine un spital regional. M-am uitat în fișe, sunt pacienți care vin de la Bistrița, de la Cluj, de la Mureș. Mai ales aici, la medicină nucleară, pentru că în alte zone timpii de așteptare sunt două, trei sau mai multe luni, în funcție de complexitate.  Asta ne face să investim în continuare în sănătate, și, insist eu foarte mult, să venim în întâmpinarea pacienților, să vorbim cu ei, să aibă o siguranță. De aceea spitalul investește în fiecare zi și în siguranța pacientului. Foarte mult ținem la tot ce înseamnă prevenție, combaterea infecțiilor nosocomiale, calitatea serviciilor, a mâncării, a apei, iar intervenția de top a actului medical răspunde la ceea ce am făcut noi – spital clinic, cu comportament de spital clinic”, a subliniat președintele CJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

Angelica Fădor: Congresul PPE, găzduit de PNL la București, cel mai important eveniment politic european înaintea alegerilor europarlamentare

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a apreciat, duminică, importanța și impactul decisiv al viitorului …