Sunday , May 9 2021

Schweighofer importă mai mulţi buşteni decât exportă companiile locale în China

Schweighofer [800x600]

Schweighofer a investit peste 600 milioane de euro în România de la începutul activităţii sale aici şi de-a lungul următorilor ani (2014 – 2015), compania planifică să investească în plus 166 milioane de euro. De asemenea, în 2013 a plătit taxe de 28 de milioane de euro şi a făcut în 2012 şi 2013 donaţii de două milioane de euro

Compania austriacă Schweighofer pune accent pe importul de buşteni şi chiar are în plan să dubleze importurile, nu doar să exploateze pădurile din ţară şi din judeţul Suceava, după cum s-a vehiculat recent de diveşi politicieni pe mai multe canale media. „In timp ce companiile locale din România exportă anual către China 400.000 metri cubi de buştean de răşinos neprocesat (conform Eurostat), Holzindustrie Schweighofer importă anual 500.000 metri cubi buştean pe care îl procesează în România. In viitor, compania doreşte să mărească importurile de buşteni de răşinos la peste 1 milion de metri cubi”, se arată într-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, un proces tehnologic eficient care să permită o bună utilizare a materiei prime, fără a se pierde ceva şi de aşa manieră încât orice să capete valoare economică ar fi strategia companiei Schweighofer. „Tehnologia de profilare asigură că fiecare parte a buşteanului este utilizată, chiar toate produsele secundare, acestea fiind folosite la producerea energiei verzi – prin intermediul centralelor de cogenerare (CHP) – şi pentru fabricarea peleţilor şi a brichetelor. Acest lucru asigură faptul că 100% din cantitatea de lemn generează 100% rezultate”, se arată în sursa citată. Cât priveşte colaborarea cu firmele de pe plan local şi discuţiile cu privire la competitivitate, cei de la compania austriacă au spus că „grupul de firme Schweighofer oferă fabricilor locale posibilitatea de a cumpăra produsele (cherestea, rumeguş, harţapele, cipsuri, lemn de foc) – prin aceasta oferindu-le posibilitatea unui venit suplimentar, făcându-le astfel mai competitive”.
Conform unei situaţii generale prezentate de companie, de-a lungul a celor peste 10 ani de când funcţionează în ţară, Schweighofer a creat aproximativ 2,500 de locuri de muncă în România (din care Rădăuţi – 600, Siret – 250) şi planifică să creeze alte 650 locuri de muncă, prin noua investiţie din Reci, Covasna. Prin noua fabrică 2.000 de locuri de muncă vor fi create ulterior, în industriile aferente întrucât activităţile complexe ale fabricii vor necesita colaborarea cu companii locale (transportatori, firme de construcţie), aşa cum se poate vedea din experienţa anterioară a companiei.
Pentru cele mai multe locuri de muncă nu sunt necesare cunoştinţe specifice, „angajaţii fiind instruiţi şi calificaţi direct în fabrică”. Există însă şi cazuri, neprecxizate în comunicat, dar cunoscute publicului, în care specializarea pe unele categorii nu se face în fabricile pe care compania le are în România, ci se face în Germania, la Wismar.
Schweighofer a investit, conform aceluiaşi comunicat, peste 600 milioane de euro în România de la începutul activităţii sale aici şi de-a lungul următorilor ani (2014-2015) compania planifică să investească în plus 166 de milioane euro. Din de acestea, 150 de milioane de euro sunt investite la momentul actual într-o fabrică de prelucrare a lemnului de ultimă generaţie, în Reci, ce va fi pusă în funcţiune în 2014/2015. Taxele plătite de Holzindustrie Schweighofer în România, în 2013, sunt în valoare aproximativă de 28 milioane de euro.
Compania sprijină activ proiecte caritabile şi demarează iniţiative sociale proprii în România sau în străinătate. In România accentul cade cu precădere în zonele în care Grupul Schweighofer este reprezentat prin relaţii personale şi contacte locale (ex: renovare de spitale, furnizarea de servicii mobile de îngrijire pentru bătrâni în cooperare cu Caritas, ajutorare în caz de catastrofe naturale sau alte dezastre, de asemenea şi finanţarea construcţiilor de grădiniţe şi locuri de joacă). In 2012 şi 2013 Schweighofer a donat două milioane de euro unor cauze diferite şi proiecte din România. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Două petreceri întrerupte vineri seara de polițiștii suceveni

Polițiștii monitorizează respectarea legii, preluând orice sesizare privind organizarea unor astfel de evenimente făcută prin …