Friday , March 29 2024

Schimbări la înscrierea în clasa pregătitoare, care ar urma să înceapă luna viitoare

Inscrierea în învățământul primar ar urma să se desfășoare în perioada 15 martie-29 aprilie. Schimbările prevăzute în metodologie prevăd că înscrierea la clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar, în cazul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021, cum era valabil anul trecut. De asemenea, Zilele Porților Deschise în cadrul instituțiilor de învățământ, care se organizau anii trecuți cu scopul de a oferi șansa părinților și copiilor să viziteze școlile, nu vor mai fi organizate în acest an. Evaluarea dezvoltării copiilor se efectuează de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava doar în situația copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate 

Părinții au început deja să pună tot felul de întrebări cu privire la înscrierea în învățământul primar a preșcolarilor de grupă mare, iar răspunsurile oficiale ale cadrelor didactice și directorilor unităților de învățământ indică luna martie, fiind așteptat ordinul care să lămurească toate asptectele ce țin de acest subiect. Calendarul înscrierii copiilor la clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2021-2022, se află în dezbatere publică, urmând ca în cel mai scurt timp să fie aprobat. Potrivit documentului, înscrierea elevilor pentru clasa pregătitoare ar urma să se desfășoare în perioada 15 martie-29 aprilie. Cererea-tip de înscriere în clasa pregătitoare poate fi completată online, transmisă prin e-mail, prin poștă sau poate fi depusă la secretariatul unității de învățământ la care părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal dorește înscrierea copilului.

Schimbările prevăzute în metodologie prevăd că înscrierea la clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar, în cazul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021, cum era valabil anul trecut. De asemenea, Zilele Porților Deschise în cadrul instituțiilor de învățământ, care se organizau anii trecuți cu scopul de a oferi șansa părinților și copiilor să viziteze școlile, nu vor mai fi organizate în acest an.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. În cazul copiilor care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar. Evaluarea dezvoltării copiilor se efectuează de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava doar în situația copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate.

Actele necesare pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021 – 2022 sunt actul de identitate al părintelui care face înscrierea – fotocopie și original; certificatul de naștere al copilului – fotocopie și original; o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, în cazul în care copilul împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2021, inclusiv. Dacă înscrierea se face la altă școală decât școala de circumscripție, este nevoie și de o copie după documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare. Foarte important de precizat că anul acesta nu mai este nevoie de evaluarea psihosomatică pentru copiii care au mers la gradiniță.

Evaluarea psihosomatică și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar se va realiza între 15 martie-16 aprilie. Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respectiv recomandarea de înscriere iîn clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz, de la unitățile de învățământ preșcolar sau CJRAE, către comisiile județene are ca termen data de 20 aprilie.

Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere ar urma să aibă loc în data de 20 mai.

Numărul de clase pregătitoare cuprins în planul de școlarizare alocat de Inspectoratul școlar fiecărei unități de învățământ ține cont de capacitatea de cuprindere a acesteia, determinată de numărul sălilor de clasă în care poate fi organizat, în mod corespunzător, procesul de învățământ la clasa pregătitoare, dar și la celelalte clase ale școlii, și de obligativitatea cuprinderii în unitatea de învățământ a tuturor copiilor din circumscripția școlară. La alocarea numărului de clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de învățământ sau de cea mai bună oportunitate educațională identificată, precum și de efectivul maxim de elevi la clasă. Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 a fost transmis Ministerului Educației și se așteaptă aprobarea acestuia, pentru a putea fi făcut public. Potrivit inspectorilor școlari, nu au fost înregistrate schimbări, față de anul trecut, cu privire la cifra de școlarizare la clasele pregătitoare. (Oana NUȚU)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …