Tuesday , December 6 2022

Scarlatină în grădiniţele sucevene

Medicii de familie sunt îngrijoraţi că din ce în ce mai mulţi copii preşcolari sunt diagnosticaţi cu această infecţie. Reprezentanţii DSP au declarat că nu ştiu numărul cazurilor înregistrate până acum gradinita

Medicii de familie sunt în alertă, deoarece din ce în ce mai mulţi preşcolari de la Grădiniţa cu Program Prelungit “Aşchiuţă” din munici­piul Suceava au fost diagnosticaţI cu scarlatină. Ieri grupele erau aproape goale, lipsind din fiecare clasă mai multe de jumătete dintre copii. Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au declarat că nu ştiu nimic şI nu au o situaţie clară în ceea ce priveşte numărul cazurilor de scarlatină.

Măsurile care se iau în astfel de situaţii pentru limitarea numărului de îmbolnăviri constau în recoltarea de la toţi colegii de clasă ai copiilor bolnavi, precum şi de la contacţii familiali, de exudate faringiene. Totodată, în colectivităţile frecventate de copiii cu scarlatină se face dezinfecţie. Aceasta nu se efectuează doar în spaţii, ci şi în cazul obiectelor posibil contaminate, inclusiv jucăriile. Scarlatina este o boală frecventă, mai ales la copiii şcolari şi de grădiniţă. Este produsă de streptococul hemolitic, microbul găsindu-se în nasul şi în gâtul bolnavilor de scarlatină, al convalescenţilor netrataţi cu penicillină, al bolnavilor cu angine streptococice şi al purtătorilor sănătoşi. De cele mai multe ori boala se ia direct de la un copil bolnav sau un purtător sănătos şi poate declanşa o epidemie ce poate cuprinde o mare parte din membrii unei colectivităţi. De aceea, orice bolnav de scarlatină se izolează la domiciliu, dacă sunt condiţii corespunzătoare, sau se internează într-o secţie de boli contagioase. La nivelul judeţului Suceava, aproximativ 100 de copii sunt diagnosticaţi anual cu scarlatină. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Incendiu la o casă din Șcheia. Un bărbat a fost găsit mort

Marți, în jurul orei 12.00, un incendiu a izbucnit la o casă de locuit din …