Saturday , December 2 2023

Scandaluri si batai in cuplu, oprite de politisti cu ordine de protectie. Barbat agresiv din Zvoristea, bagat in arest

Duminica, 7 iunie, polițiștii suceveni au adus liniștea în câteva familii, emițând ordine provizorii de protecție împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat și optim dezvoltării copiilor. De asemenea, un bărbat agresiv a fost reținut de polițiști și introdus în arestul IPJ Suceava.

Astfel, duminica, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au fost sesizați prin 112 de către o minoră cu privire la faptul că tatăl ei face scandal la domiciliu.

Din verificări s-a stabilit că în cursul lunii iunie 2020, un bărbat de 41 ani, din comuna Frătăuții Vechi le-a amenințat cu acte de violență pe soția acestuia și pe fiica sa, creându-le o stare de temere, iar la 07.06.2020, băarbatul a provocat din nou scandal la locuința de domiciliu, unul dintre copii sesizând lucrătorii de poliție.

Cei doi soți locuiesc pe raza comunei Frătăuții Vechi, sat Măneuți. împreună cu trei minori, rezultați din căsnicia acestora.

În luna iulie a anului 2018, cei doi soți au divorțat, însă prin hotărârea emisă de judecătorie s-a stabilit că vor locui la același domiciliu.

Având în vedere că în cursul lunii iunie a anului 2020 și în 07.06.2020, bărbatul a adoptat un comportament agresiv față de fosta soție, aceasta a depus plângere penală și a solicitat emiterea unui ordin de protecție, motiv pentru care a fost completat formularul de evaluare a riscului, constatându-se că în cauză există un risc iminent.

Având în vedere aceste aspecte, în 08.06.2020, ora 01.00, s-a emis ordinul de protecție provizoriu, care a fost adus la cunoștință victimei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ,,amenințarea”.

In aceeasi zi, la ora 02.31, SPR 9 Șcheia a fost sesizată prin 112  cu privire la faptul că un bărbat provoacă scandal la domiciliu.

În urma verificărilor efectuate a rezultat că un bărbat de 70 ani, din comuna Șcheia, este divorțat de fosta soție de 65 ani, din anul 2006, însă locuiesc în continuare în același imobil.

Femeia a declarat că fostul său soț a provocat scandal, că se află sub influența băuturilor alcoolice și se simte amenințată de acesta. Bărbatul de 70 de ani se afla sub influența băuturilor alcoolice, însă la sosirea echipajului de poliție nu a prezentat un comportament agresiv.

Nu au existat acte de agresiune fizică, astfel că reclamanta nu a formulat plângere penală față de fostul soț pentru comiterea vreunei infracțiuni, însă cu toate acestea reclamanta a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu, afirmând că îi este teamă pentru siguranța și pentru viața ei.

În urma completării formularului de risc a rezultat risc iminent, motiv pentru care a fost emis ordinul provizoriu de protecție, cu începere de la data de 07.06.2020, ora 04.40 prin care s-a dispus evacuarea agresorului din locuință și păstrarea unei distanțe de 50 metri față de femeia de 65 de ani.

Totodată, i s-a adus la cunoștință băarbatului de 70 de ani faptul că încălcarea oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune, conform art. 32, alin. 1 din Legea 217/2003, republicată.

La 06.06.2020, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată prin plângere scrisă de către o femeie din Suceava despre faptul că la aceeaşi dată, în jurul orei 02.00, fostul său concubin 37 ani, din comuna Zvoriștea, a lovit-o și i-a distrus telefonul în valoare de cca. 600 lei.

În urma cercetărilor s-a stabilit că persoana vătămată a avut o discuție în contradictoriu cu agresorul acesta lovind-o în zona feței, luându-i și arumcându-i telefonul mobil pe care l-a distrus.

Persoana vătămată s-a deplasat la Spitalul Judeţean Suceava în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Polițiștii au completat formularul de risc a rezultat risc iminent, motiv pentru care a fost emis ordinul provizoriu de protecție

Bărbatului de 37 de ani i-a fost adus la cunoştinţă conţinutul ordinului de protecţie.

Ulterior, în urma continuării cercetărilor și administrării materialului probator, prin ordonanţa din 07.06.2020 s-a dispus reţinerea suspectului pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava.

 

Conform modificărilor legislative, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

 

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

 

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

 

Vezi si

Cea mai mare paradă militară din ultimii ani de la Suceava

 Circa nouă mii de persoane au participat la parada militară organizată la Suceava de Ziua …