Tuesday , November 29 2022

SCANDALUL APIA – Directoarea adjuncta Delia Moldoveanu, retinuta

Moldoveanu delia [1280x768]


Dupa audierile din cursul zilei de astazi, Delia Moldoveanu, directoarea adjuncta de la APIA Suceava a fost retinuta de procurorii DIICOT pentru 24 de ore, ea fiind dusa în arestul Poliţiei Judeţene Suceava.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.
Surse judiciare au declarat că la constituirea grupului infracţional care activa în cadrul APIA Suceava a contribuit directorul executiv adjunct, care conducea în fapt instituţia şi era “persoana care gestiona din umbră activitatea de acordare ilegală de subvenţii din fondurile europene”, aceasta având “un puternic sprijin de la centru”, respectiv din partea directorului general al APIA central, Gheorghe Benu.
Potrivit surselor citate, rolul esenţial al Deliei Moldoveanu era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor din APIA Suceava, prin influenţa şi relaţia apropiată pe care o avea în primul rând cu Gheorghe Benu, dar şi cu alţi trei directori cu atribuţii de control din APIA central, printre care Direcţia Antifraudă, Control Intern şi Supracontrol (DACIS) şi Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS).
Din documentele anchetatorilor mai rezultă că Delia Moldoveanu conducea nemijlocit activitatea APIA Suceava, în baza relaţiilor importante pe care le avea şi le cultiva la nivelul APIA central şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Anchetatorii susţin că Delia Moldoveanu obişnuia ca, folosind fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, să cumpere, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte, produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina, pe care le oferea directorilor de la Bucureşti, pentru ca aceştia să-i asigure protecţia în cazul unor activităţi de control.
Sursele citate au mai arătat că Delia Moldoveanu a atras şi alte persoane din afara instituţiei, determinându-le să menţină în condiţii ilegale un contract de asistenţă juridică încheiat de APIA Suceava cu un avocat, având în vedere relaţiile de prietenie cu acesta. Prin semnarea în condiţii ilegale a unor contracte de asistenţă juridică şi de prestări servici, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 55.000 de lei.
Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Vezi si

Flutur: Despre Bucovina trebuie vorbit și luptat în fiecare zi

Săptămâna aceasta a debutat cu manifestări prilejuite de Ziua Bucovinei. Iar ziua de luni a …