Wednesday , December 7 2022

SCANDALUL APIA: Consilierul judeţean Ioan Piticari a fost reţinut

Apia-sigla-01 Consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune, a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost audiat timp de aproape două ore la sediul DNA Suceava.

Potrivit anchetatorilor, pe numele consilierului judeţean procurorii DNA au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acesta fiind dus în arestul Poliţiei Judeţene Suceava.

La ieşirea din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape două ore, Piticari a refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor.
La ora transmiterii acestei ştiri, audierile la DNA Suceava continuă, fiind în continuare interogată avocata Anca Popovici, suspectată de instigare la abuz în serviciu în acest dosar.

În urma percheziţiilor făcute miercuri vor fi aduse cu mandat la audieri, la DNA Suceava, cinci persoane de la Bucureşti şi 15 din Suceava – funcţionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.

Surse judiciare au declarat că printre persoanele ridicate de procurori pentru a fi duse la DNA Suceava se află şi directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu.

Ioan Piticari, consilier judeţean PNL în CJ Suceava, care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, ar fi primit ilegal fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi bugetul de stat, fiind sprijinit de angajaţi APIA şi de fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Constantin Gabriel Şerban.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.
Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.
DNA arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că funcţionari publici de la APIA Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conţinând date nereale, reprezentanţii acestor asociaţii au solicitat şi au obţinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre dosarele aprobate de funcţionari din APIA Suceava sunt cele pentru Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, al cărei preşedinte este consilierul judeţean Ioan Piticari, şi pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic.
Sursele citate au precizat că din documentele anchetatorilor rezultă că reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, I. F. Piticari Ioan şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 (programele SAPS, ZMD, AMP 1 şi AMP2), pentru care au întocmit, semnat şi depus la APIA Suceava documente cu date nereale. Astfel, cu sprijinul funcţionarilor APIA, au fost acordate ilegat subvenţii acestor asociaţii, cuantumul sumelor plătite fiind de peste 785.000 de lei.
De asemenea, Ioan Piticari, care la data faptelor avea calitatea de consilier local, ar fi fost sprijinit şi de fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Constantin Gabriel Şerban, care a eliberat adrese pentru obţinerea acestor subvenţii şi a lăsat în posesia asociaţiei, până la 18 mai 2012, suprafaţa de 165,79 de hectare, fără să existe o hotărâre de consiliu local în acest sens, fără să organizeze o licitaţie, să fie încheiat vreun contract de arendă şi fără să se perceapă arenda corespunzătoare, au precizat sursele citate.
Potrivit procurorului-şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date şi modificări în fals.
Surse judiciare au declarat că 59 de exploataţii au fost înfiinţate fictiv de către un medic pentru obţinerea ilegală de sprijin financiar de la APIA Suceava. Verificarea, gestionarea şi aprobarea plăţilor în cazul celor 59 de dosare, pentru care APIA Suceava a estimat un prejudiciu de peste 483.000 de lei, a fost oprită ca urmare a verificărilor iniţiate şi solicitate de DNA Suceava, şi nu, ca urmare a constatărilor proprii ale angajaţilor APIA.
Din documentele anchetatorilor mai rezultă că 40 de exploataţii au fost înfiinţate retroactiv, iar pentru 67 au fost depuse cereri pentru subvenţii de către alte persoane decât fermierii care le deţin. De asemenea, la 127 de exploataţii s-a constatat, la controlul efectuat în teren şi în Baza Naţională de Date, respectiv SNIIA, la care aveau acces şi funcţionarii APIA Suceava, că nu existau sau nu erau înregistrate animale.
Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.
Procurorul-şef al DNA Suceava a declarat că în acest caz au fost implicaţi şi medici veterinari din Suceava, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infracţională a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care “a avut sprijinul necondiţionat” al directorului general al APIA central.

Vezi si

Primăria Suceava va lua un credit pentru asfaltarea a 30 de străzi

Un credit de zece milioane de lei va fi accesat de Primăria Municipiului Suceava în …