Friday , April 12 2024

Scandal la Sucevița cu un pădurar acuzat de oameni că coordonează transporturi ilegale de lemn (FOTO, VIDEO)

Vineri seara, un cetățean din Sucevița a sunat la 112 și a reclamat faptul că un camion efectuează transporturi ilegale de lemn. Bărbatul respectiv susține că transporturile de lemn nemarcat ar fi fost efectuate sub acoperirea și cu un camion al unui pădurar din zonă. După ce polițiștii au interceptat camionul, omul s-a întâlnit și cu pădurarul cu pricina, care l-ar fi amenințat că „se descarcă pușca din greșeală”. Bărbatul a depus plângere împotriva lucrătorului silvic, dar și împotriva polițiștilor care au intervenit la fața locului, susținând că ar fi fost împiedicat de aceștia să participe la măsurarea lemnului și că, la un moment dat, a fost blocat cu mașina de unul dintre oamenii legii să continue însoțirea camionului.  Verificărilor făcute în acea seară au aratat insa ca în camionul respectiv se afla lemn conform avizelor, găsindu-se doar un plus de 1,52 m.c. lemn foc față de cantitatea înscrisă în documentul de însoțire. Conform unor filmări făcute de cetățeanul care a sunat la 112, pădurarul respectiv își ridică o uriașă pensiune în Sucevița, în care ar fi investit trei milioane de euro. Același pădurar a fost, acum vreo zece ani, victima unui jaf, în urma căruia hoții i-au furat din casă aproximativ 100.000 de euro

Vineri, 30 august 2019, un cetățean din Sucevița a sunat la 112, anunțând faptul că a ­des­coperit un transport ilegal de lemn, transport efectuat cu un camion aparținând unui pădurar din zonă. Lilian Avram a urmărit și filmat camionul, susținând faptul că în ziua respectivă mașina ar fi efectuat mai multe transporturi de lemn în baza aceluiași aviz de însoțire. În timp ce urmărea camionul, Avram spune că s-ar fi întâlnit și cu lucrătorul silvic respectiv, care l-ar fi amenințat cu moartea, spunându-i că „pușca se poate descărca și din greșeală”.

La apariția polițiștilor, care au oprit și au început să verifice documentele transportului, Avram susține că ar fi fost împiedicat de aceștia să participe la măsurarea lemnului din camion și că, la un moment dat, a fost blocat cu mașina de unul dintre oamenii legii să continue însoțirea camionului.

De asemenea, cetățeanul din Sucevița a declarat că la apariția echipajului de poliție pădurarul care ar fi coordonat acest transport ar fi fugit în pădure.

A doua zi, Lilian Avram a depus plângeri atât împotriva pădurarului care l-a amenințat, cât și împotriva polițiștilor care s-au deplasat la Sucevița în urma apelului său la 112.

Conform Poliției, lucrurile s-au petrecut în felul următor: „La data de 30.08.2019, ora 21.56, echipajul de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizat prin 112 cu privire la un camion de lemn ilegal, marca Mercedes. Sub îndrumarea telefonică a apelantului și după verificări pe raza comunei Marginea, în jurul orei 22.21, camionul a fost identificat în trafic pe DC Marginea, zona industrială și lângă prundul râului Sucevița. Autocamionul era încărcat cu material lemnos, iar conducătorul auto a fost legitimat în persoana lui S. Gavril din comuna Marginea, care a prezentat pentru control documentele personale, cele ale autoutilitarei, precum și:

– Avizul de Însoțire Primar din 30.08.2019, ora 21.48:09, pentru materialul lemnos încărcat în autoutilitara Volvo, având înscrisă cantitatea de 14,24 mc. lemn rotund de esență rășinoase, specia molid și brad, cu specificație anexa, aviz emis de Sc. MarmihijForest Srl cu sediul în comuna Volovăț-depozit Sucevița pentru destinatarul Sc. MarmihijForest Srl cu sediul în comuna Volovăț.

– Avizul de Însoțire Secundar din 30.08.2019, ora 21.23:39, pentru materialul lemnos încărcat în auto marca Volvo, având înscrisă cantitatea de 3,03 mc. lemn foc, specia molid, aviz emis de OS Marginea pentru destinatarul S. Niculai din comuna Marginea, cu bon fiscal seria 2000107279 din 30.08.2019, orele 21.26:22.

Existând suspiciuni că, cantitatea de material lemnos transportată în auto marca Volvo  nu corespundea din punct de vedere al volumului cu cea înscrisă în Avizul de Însoțire Secundar, camionul a fost condus la punctul de descărcare ”Atelier Împletituri„ Marginea, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de material lemnos din autoutilitară.

Astfel s-a constatat că, în camion, se afla cantitatea totală de  14,23 mc. lemn rotund de esență rășinoase ce corespunde cu aviz de însoțire primar din 30.08.2019, precum și 4,55 mc lemn foc, specia molid, cu un plus de 1,52 m.c. lemn foc față de cantitatea înscrisă în documentul de însoțire.

Pentru aceste motive conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 1,52 m.c. lemn foc, specia molid, în valoare de 166,82 lei a fost confiscată și predată în custodie OS Marginea”. Polițiștii precizează faptul că pentru contravenția săvârșită, actul normativ nu prevede confiscarea mijlocului de transport.

Apelantul Lilian Avram se afla de față la inventarierea materialului lemnos și a motivat ca a sunat la 112 fiindcă lemnul nu era marcat cu ciocan silvic, bănuind că este transport ilegal. Cu toate acestea, Avram și-a manifestat nemulțumirea față de modul de acțiune al polițiștilor.

După verificările efectuate, superiorii celor doi polițiști care s-au deplasat la fața locului în urma apelului la 112 susțin că aceștia au respectat procedurile de lucru. Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii cu privire la adoptarea unui comportament necorespunzător de către cei doi polițiști.

Pentru a elimina orice dubiu, materialul de verificare (proces-verbal de sesizare din oficiu, rapoartele agenților de poliție, xerocopii după fișa de intervenție la eveniment, procesele-verbale întocmite de polițist, rezultatele testării cu aparatul etilotest, declarație de martor) a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, pentru a analiza și dispune sub aspectul faptelor de natură penală, cât și pentru a analiza și dispune conform competenței cu privire la ­e­xistența infracțiunii de „abuz în serviciu”.

Până la clarificarea de către Parchet a acuzațiilor aduse de cetățeanul Lilian Avram polițiștilor care au intervenit în cazul de joi seara, nu pot fi ignorate nici acuzele aduse de acesta lucrătorului silvic care ar fi coordonat transporturile suspecte de lemn.

Pensiunea înconjurată de TAF-uri ridicată de un pădurar la Sucevița

Conform unor filmări postate de Avram pe Facebook, lucrătorul silvic ar fi patronul unei uriașe pensiuni construită în ultimii ani în Sucevița, evaluată de cetățeanul ­res­pectiv la vreo trei milioane de euro.

De asemenea, Lilian Avram a filmat în curtea pensiunii pădurarului vreo șase TAF-uri (utilaje de exploatare forestieră), precum și remorci pentru transportarea lemnului, lucru care poate fi considerat grav, atâta vreme cât lucrătorii silvici nu au voie să dețină firme care se ocupă cu exploatarea lemnului.

Trebuie reamintit și faptul că în decembrie 2009, pădurarul acuzat acum de Lilian Avram a fost prădat de hoți de nu mai puțin de 100.000 de euro, pe care-i ținea într-o ladă, prin pod, alături de o pușcă, un pistol mitralieră și ceva muniție.

Atunci, pădurarul a susținut că banii furați nu erau toți ai lui, că o bună parte ar fi fost împrumutați și era sigur că hoții au acționat la pont. (O.S.)

Vezi si

Ioan Stan, reales președinte al PSD Suceava. Ciolacu: Nea Stane, rupe-i!

Vineri, la Conferința Județeană de alegeri PSD Suceava, senatorul Ioan Stan a fost reales, în …

6 comments

 1. Evident, avea acte pentru lemn. La fel de clar e ca actele, conform notei de la politie, sunt facute vineri noaptea. Atunci a avut omul timp…:). Nu conteaza ca e o golanie pe fata , are acte pentru lemne? Alta victima a statului paralel, cu legi strambe.

 2. Nu se auto sesizeaza ANAF ul si Romsilva la asa zisul padurar?

 3. Poltistii sunt mana in mana cu padurarii si cu infractorii….altfel nu se putea fura in halul asta! Lemnul nu se fura cu elicopterul…iar la cate drumuri avem noi..era de ajuns ca doi trei politisti sa-si faca datoria si nu se mai putea fura cu camionul!

 4. Lilian sa isi vada de magariile lui de mare investitor imobiliar. Face blocuri si le termina cu 2 ani intarziere, stau oamenii in chirie din cauza lui.

 5. De ce nu il ia ANAF l intrebari pe padurar? Ca 3 milioane de EURO din salariu si asta doar pentru pensiune, ca banuiesc ca mai are si ditamai vila si ditamai JEEP + case la progenituri.

 6. militienii fug dupa hoti. de ce? nu ca sa prinda hotii ci ca sa imparta cu ei furaciunea. cam asa si cu acet articol.
  aveti cumva pretentii ca militienii sa apere legea? N-AM INCREDERE IN ANGAJATII MAI NICI CAT NEGRU SUB UNGHIE. puturosi si analfabeti pe banda rulanta.
  doar pt.ca a amenintat ca „se descarcă pușca din greșeală” padurarul bugetar ar fi trebuit sa fie la beciul domnesc.
  va mirati de militienii de la marginea? inseamna ca nu i-ati vazut pe scuipatorii de seminte de la moara.
  trebuie sa sesizeze cetatenii tot felul de incalcari ale legilor ca militienii n-au cum sa vada. mergeti la sectia de politie scheia de exemplu sa-i vedeti clai peste gramada cum stau ca trantorii si asteapta cat mai multe libere de dupa ture, iar in cand sunt in ture…odihna frate, ca-s obositi nevoie mare! nu care cumva sa-i deranjezi! niste nesimtiti, in frunte cu sefii de sectii, astia sunt!