Friday , December 2 2022

Scandal în Consiliul Local Suceava din cauza licitaţiei pentru capturarea maidanezilor

maidanezi


Consiliul Local Suceava a fost teatrul unui scandal orchestrat între cei care ar fi trebuit, de altfel, să fie partenerii unei noi coaliţii: liberalii şi democrat liberalii, iar scânteia scandalului a pornit de la abordarea diferită pe tema câinilor comunitari şi a licitaţiei pe care Primăria Suceava vrea să o facă pentru capturarea acelora, transportul la adăpostul de animale fără stăpân şi eutanasierea câinilor maidanezi care nu au fost revendicaţi în 14 zile.
Sedinţa propriu – zisă a Consiliului Local Suceava a ţinut în jur de o oră, ceea ce este un record pentru o şedinţă lunară, iar faptul că a ţinut mai puţin şi decât şedinţa Consiliului Judeţean este o premieră cel puţin în ultimii zece ani, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, s-a trecut la punctul “Diverse” de pe ordinea de zi a şedinţei, iar după nişte contre pe teme de urbanism între viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei şi consilierul local democrat liberal Neculai Barbă, s-a ajuns la un scandal de toată frumuseţea cu privire la soarta câinilor fără stăpân.
La un moment dat este adresată o întrebare cu privire la licitaţia care ar trebui să aibă loc pe 22 iulie pentru prinderea, transportul şi eutanasierea câinilor, în ideea că deja primele probleme la nivel naţional au apărut după ce Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre, definitivă şi executorie, prin care desfiinţează normele de aplicare a ultimei legi adoptate şi care deschidea calea pentru eutanasierea câinilor fără stăpân.
Răspunzând pe această temă, probabil fără să se consulte înainte şi cu siguranţă fără să ajungă la un consens în cazul în care s-ar fi consultat, totuşi, înainte de a răspunde, Ovidiu Doroftei şi-a exprimat clar opinia spunând că nu mai poate fi ţinută nicio licitaţie. Căutând să fie mai împăciutor, primarul Ion Lungu a spus că ar fi cazul ca municipalitatea să facă o analiză mai clară pentru a se vedea în ce măsură poate fi continuată procedura, pe data de 22 iulie, pentru capturarea şi transportul în adăpost a câinilor fără stăpân. Pe de o parte, Ion Lungu a spus că hotărârea Curţii de Apel Bucureşti a fost dată în raport de problemele ridicate pe pareta de eutanasiere, dar de cealaltă parte Ovidiu Doroftei a ţinut morţiş să arate că decizia este executorie şi se referă la toate toate normele de aplicare a “Legii lui Ionuţ”.
Atunci a intervenit Neculai Barbă care a insistat cu privire la posibilitatea trecerii la vechea lege care, de asemenea, prevedea posibilitatea eutanasierii şi care are norme de aplicare valabile.
Ulterior, Lucian Harşovschi a intervenit mai tranşant decât colegul său de partid şi a afirmat, tăios, “nu se suspendă nimic, se poate continua licitaţia în baza legii”, el fiind de părere că se complică lucrurile şi pentru că dacă sunt întrebaţi doi jurişti vor veni cu trei opinii. El a spus că decizia Curţii de Apel a fost contestată de ANSVSA şi că trebuie aplicate prevederile privind strângerea câinilor fără stăpân şi mutarea lor în adăposturi, dacă nu se poate chiar şi eutanasierea.
Cuvântul final i-a aparţinut primarului care a spus că, discutând pragmatic, nu se poate aplica o lege fără norme, dar la fel de pragmatic este şi faptul că trebuie găsită o soluţie de strângere a câinilor de pe străzi. De aceea, el a spus că va avea loc o şedinţă informală, săptămnâna viitoare, pentru a se analiza dacă se merge pe procedura începută sau se face o altă licitaţie. Totuşi, primarul nu a calmat spiritelor, unii consilieri continuând disputa după şedinţă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Filtre rutiere și controale făcute de polițiști în pub-uri și săli de jocuri din Vicovu de Sus

Având în vedere evoluţia situaţiei operative  la nivelul zonei de competență a Poliției Orașului Vicovu …

2 comments

 1. atata vorbarie de te apuca greatza , eutanasiati odata toate javrele astea si e liniste . Niste imbecili sunt la primarie , ti-e sila sa mergi pe strazi , halal tara am mai ajuns-

 2. dumitru fartais

  Toata tara este plina de ciini vagabonzi,acestia dau inca odata plus de mizerie, de scirba in toate orasele.In loc de iarba in jurul blocurilor,numai custi inprovizate …Tiganie
  turistii nu vor sa mai vina in tara de frica lor.
  Miroase peste tot,cacati pe toate strazile vai vai.
  In plus noaptea nu poti sa dormi din cauza latratelor.
  Este una din problemele care m-a determinat sa nu mai vin in tara in perioada vacantei