Friday , October 7 2022

Săvel Viorel Botezatu, fostul primar de la Udeşti, încă o lună de arest la domiciliu

savel botezatu la DNA 2 [800x600]

Curtea de Apel Suceava a admis ieri propunerea DNA şi a dispus prelungirea măsurii arestului la domiciliu a lui Săvel Viorel Botezatu, pe o durată de 30 de zile, până la 24.04.2015, inclusiv. Fostul primar al comunei Udeşti a stat mai multe luni în arestul IPJ şi se află acum în arest la domiciliu, fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie

Curtea de Apel Suceava a dispus prelungirea cu încă o lună a măsurii arestului la domiciliu dispus împotriva fostului primar al comunei Udeşti, Săvel Viorel Botezatu. Conform deciziei de ieri a instanţei superioare sucevene, a fost respinsă excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Suceava, invocată de inculpatul Săvel Viorel Botezatu, ca nefondată. A admis în schimb propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie– Serviciul Teritorial Suceava. Si în baza articolului 222 alineatul 2 din Codul de procedură penală s-a dispus prelungirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Săvel Viorel Botezatu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 26.03.2015 până la 24.04.2015, inclusiv. Conform hotărârii, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, inclusiv suma de 25 lei reprezentând onorariu avocat oficiu, sume ce se vor avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Suceava. Sentinţa de ieri a Curţii de Apel Suceava este cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare.
Fostul primar de Udeşti, Săvel Viorel Botezatu a scăpat la sfârşitul lunii februarie de arestul IPJ, Curtea de Apel Suceava înlocuind măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Astfel, instanţa superioară a admis contestaţia formulată de Botezatu împotriva încheierii din 20 februarie a.c. a Tribunalului Suceava. In mod ciudat, domiciliul indicat de ex-primarul comunei Udeşti nu este, cum s-ar crede, în comuna pe care a diriguit-o vreme de trei mandate ci în municipiul reşedinţă de judeţ. Conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată Săvel Botezatu a ales să-şi petreacă arestul la domiciliu într-un apartament oarecare dintr-un bloc situat pe strada Alexandru cel Bun din municipiul Suceava. In perioada în care Botezatu este arestat la domiciliu el este obligat să nu părăsească imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta. El este obligat să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. Ii este interzis să comunice cu inculpata Marinela Borza – casieriţa de la primăria Udeşti precum şi cu martorii din dosar; Judecătorii au atras atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 221 alin.(4) Cod procedură penală, referitoare la posibilitatea înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în cazul în care inculpatul va încălca, cu rea – credinţă, măsura sau obligaţiile impuse mai sus.
Primarul Săvel Botezatu de la Udeşti şi casiera primăriei din localitate Marinela Borza au fost reţinuţi la sfârşitul anului trecut de procurorii anticorupţie. Săvel Botezatu, este cercetat pentru influenţarea declaraţiilor, şantaj şi tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. El este acuzat de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor” şi complicitate la comiterea infracţiunii de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”. Totodată, primarul ar fi sprijinit-o pe Marilena Borza să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782  de lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite era Săvel Botezatu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Dezbatere publică privind traseul centurii Gura Humorului

Centura orașului Gura Humorului va face parte din Autostrada Nordului, dar traseul stabilit de firmele …

One comment

  1. BOTEZATU MERITA SA PUTREZEASCA IN PUSCARIE !!!!!!!!