Wednesday , November 30 2022

Săvel Botezatu a scăpat din arestul IPJ

Curtea de Apel a decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru fostul primar de Udeşti. In mod ciudat, domiciliul ales de fostul edil şef al comunei sucevene nu este în localitatea pe care a condus-o ani în şir, ci într-un bloc de pe strada Alexandru cel Bun din municipiul reşedinţă de judeţ

Bloc savel [800x600]
Fostul primar al comunei Udeşti a fost plasat în arest la domiciliu într-un bloc din Suceava, pe strada Alexandru cel Bun
Fostul primar al comunei Udeşti, Săvel Viorel Botezatu a scăpat ieri de arestul IPJ, Curtea de Apel Suceava înlocuind măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Astfel, instanţa superioară a admis contestaţia formulată de Botezatu împotriva încheierii din 20 februarie a.c. a Tribunalului Suceava. A desfiinţat  în totalitate încheierea atacată şi în rejudecarea dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a acestuia cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile până la data de 25.03.2015, inclusiv. In mod ciudat, domiciliul indicat de primarul suspendat al comunei Udeşti nu este, cum s-ar crede, în comuna pe care a diriguit-o vreme de trei mandate ci în municipiul reşedinţă de judeţ.  Conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată Săvel Botezatu a ales să-şi petreacă arestul la domiciliu într-un apartament oarecare dintr-un bloc situat pe strada Alexandru cel Bun din municipiul Suceava. In perioada în care Botezatu este arestat la  domiciliu el este obligat să nu părăsească imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta. El este obligat să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. Ii este interzis să comunice cu inculpata Marinela Borza – casieriţa de la primăria Udeşti precum şi cu martorii din dosar; Judecătorii au atras atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 221 alin.(4) Cod procedură penală, referitoare la posibilitatea înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în cazul în care inculpatul va încălca, cu rea – credinţă, măsura sau obligaţiile impuse mai sus.
Curtea de Apel Suceava a mai admis şi cererea formulată de Săvel Viorel  Botezatu de sesizare a Curţii Constituţionale a României şi a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate a disp. art.: 202 alin. (1) şi (4) lit. e), 203 alin.(3), 223-226, 230, 234 alin.(1)-(3) şi 235 Cod procedură penală, referitoare la neconstituţionalitatea măsurii arestării preventive luate în cursul urmăririi penale. Sentinţa fiind fără cale de atac, Săvel Botezatu a fost condus imediat după pronunţare către apartamentul de pe strada Alexandru cel Bun unde urmează să-şi petreacă următoarele 30 de zile.
Primarul Săvel Botezatu de la Udeşti şi casiera primăriei din localitate Marinela Borza au fost reţinuţi la sfârşitul anului trecut de procurorii anticorupţie. Săvel Botezatu, este cercetat pentru influenţarea declaraţiilor, şantaj şi tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Totodată, el este acuzat de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor” şi complicitate la comiterea infracţiunii de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”. Totodată, primarul a sprijinit-o pe Marilena Borza să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782  de lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite era Săvel Botezatu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …