Thursday , November 30 2023

Şase suceveni au aflat de la începutul anului că sunt seropozitivi

Numărul total al pacienților seropozitivi aflați în evidențele medicilor infecționiști suceveni este de 313 cazuri. Din păcate, doar 250 de persoane sunt în evidențele medicilor infecționiști pentru tratament, mulți refuzând medicamentele pentru că nu mai au putere să lupte cu boala.

După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava numărul bolnavilor infectați cu virusul HIV sau suferind de SIDA este în creștere la nivelul județului Suceava. În cursul acestui an, au fost diagnosticați încă șase pacienți, cu vârsta cuprinsă între 15 și 60 de ani. Situația este destul de îngrijorătoare, pentru că pe tot parcursul anului trecut au fost diagnosticate 11 cazuri noi, iar acum, în trimul trimestru, au fost deja șase pacienți diagnosticați pozitivi cu virusul HIV sau cu SIDA. Numărul persoanelor seropozitive din județ, a ajuns astfel la 313.

Mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în evidențele Direcției de Sănătate Publică Suceava sunt din zona Fălticeni, după care urmează zonele Suceava și Vatra Dornei. De la începutul acestui an, nu a decedat niciun pacient cu HIV/SIDA dar anul trecut s-au înregistrat cinci decese din cauza acestei maladii, două decese survenind în rândul pacienților nou-diagnosticați.

Mulți pacienți renunță din proprie inițiativă la tratament, considerând că lupta cu această maladie nu-și mai are rostul, iar cea mai mare parte a bolnavilor de SIDA preferă să se izoleze într-o lume a lor. Printre bolnavii cu HIV continuă să fie an de an și femei însărcinate. Cinci femei seropozitive au născut anul trecut. Costul lunar al tratamentului pentru acești bolnavi este de aproximativ 360.216 de lei. Pentru Programul național de prevenire, supraveghere și control a infecției HIV/SIDA, DSP a primit 12.000 de lei, bani folosiți pentru testarea cazurilor noi. Deși în județ sunt peste 300 de pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA, doar 250 sunt în evidențele medicilor infecționiști pentru tratament. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Aprinderea luminilor din Bradul de Crăciun, savurată de mii de suceveni (FOTO – VIDEO)

”Este o atmosferă foarte plăcută aici în piață și urmează ca toată luna decembrie să …