Friday , July 1 2022

Șase proiecte ale unor tineri cercetători de la USV au mari șanse de a obține finanțare în cadrul competiției naţionale de ”Proiecte de cercetare postdoctorală”

Potrivit rezultatelor preliminare ale competiției naționale, câțiva tineri cercetători din cadrul USV au ocupat locul 1 în domeniile Biologie – Ecologie şi Ştiinţele Pământului, locul 2 în domeniile Științele vieții aplicate și biotehnologii şi Biologie – Ecologie, precum şi locul 6 în domeniul Informatică, poziţii eligibile pentru obţinerea unei finanţări de 250.000 de lei per proiect. Competiția națională de ”Proiecte de cercetare postdoctorală” este dedicată tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, care doresc să îşi dezvolte o carieră profesională în activitatea de cercetare ştiinţifică, în instituţii de cercetare din România.

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a anunțat, în data de 8 februarie a.c., rezultatele preliminare ale competiției naționale de ”Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)”, printre care se regăsesc și proiecte ale unor tineri cercetători din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Aceștia au ocupat locul 1 în domeniile Biologie – Ecologie şi Ştiinţele Pământului, locul 2 în domeniile Științele vieții aplicate și biotehnologii şi Biologie – Ecologie, precum şi locul 6 în domeniul Informatică, poziţii eligibile pentru obţinerea unei finanţări de 250.000 de lei per proiect.

Prof.univ.dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică al USV a detaliat proiectele cercetătorilor suceveni care au fost cele mai apreciate și au mari șanse de a obține finanțare, în cadul acestei competiții.

În domeniul Biologie-Ecologie, locul 1 este ocupat de Adela Constantinescu-Bercu, şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice din USV, doctor în medicină cardiovasculară al Colegiului Imperial din Londra, care a participat cu proiectul intitulat ”Rolul trombocitelor și al leucocitelor în tromboza asociată COVID-19”. În acelaşi domeniu, locul 2 este ocupat tot de un tânăr cercetător USV, Daniel Șterbuleac, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, cu proiectul ”Identificarea unor noi căi de modulare ce implică canalele ionice cu potențial terapeutic antitumoral”. Pentru ambele proiecte, mentor a fost profesorul Mihai Covaşă, decanul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice.

Prima poziție în domeniul Științele pământului și ale atmosferei este ocupată de proiectul ”Istoria variabilității climatice și impactul asupra societății și agriculturii în regiunile carpatice”, coordonat de către Carmen-Andreea Bădăluță, absolventă a USV şi asistent de cercetare în cadrul centrului MANSiD, mentor fiind cercetătorul Ionel Popa, din cadrul Facultăţii de Silvicultură.

În ceea ce privește domeniul Științele vieții aplicate și biotehnologii, USV se clasează pe locul 2, cu proiectul ”Extracția și caracterizarea fizico-chimică a pectinei din subproduse din industria zahărului și utilizarea în paste fără gluten”, coordonat de către șef de lucrări Florina Dranca – absolventă a USV și cadru didactic în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, mentor fiind profesorul Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară.

Pentru domeniul Informatică, proiectul ”Cercetări privind îmbunătățirea microarhitecturii HW_nMPRA_RTOS utilizând RISC-V ISA și algoritmul de planificare EDF cu implementare în FPGA”, coordonat de către Ionel Zagan, a ocupat poziţia 6, mentor fiind profesorul universitar Vasile Găitan. Ionel Zăgan este absolvent al USV și şef de lucrări în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, cu o experienţă de 8 ani în dezvoltare hardware şi software la General Electric, sucursala din Florenţa.

Cu potenţial de finanţare se regăseşte şi proiectul depus de Andrei Cucu, doctor în neurochirurgie şi Şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, care a propus un proiect interdisciplinar, împreună cu conferenţiar universitar Dumitru Boghian, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie, cu tema ”Plasticitatea craniană si consecinţele morfologice la craniile cu deformaţii intenţionale din secolele 1-7 AD, in spatiul est-carpatic”.

Rezultatele preliminare complete pot fi consultate pe pagina web a competiţiei: https://uefiscdi.gov.ro/proiecte-de-cercetare-postdoctorala.

Competiția națională de ”Proiecte de cercetare postdoctorală” este dedicată tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, care doresc să îşi dezvolte o carieră profesională în activitatea de cercetare ştiinţifică, în instituţii de cercetare din România. (O. N.)

Vezi si

Spitalul Județean organizează concurs pentru 15 posturi vacante

Unitatea spitalicească are nevoie de un programator pentru Unitatea de Primire Urgențe, un referent și …