Friday , May 24 2024

Sase consilierii locali din Rădăuţi au fost chemaţi la audieri la DNA Bucureşti

Aproape o treime dintre consilierii locali rădăuţeni, mai precis 6 din 19, au fost invitaţi separat la audieri de către structura anticorupţie . Obiectul investigaţiei, nedezvăluit oficial, la cererea procurorilor de ce audiaţi, ar viza tranzacţii cu terenuri şi clădiri în oraşul Rădăuţi dar şi cheltuirea nejustă a unor sume în proiecte cu bani publici, de genul celui dezvoltat la Parcul zoo din Rădăuţi, în administraţia Olărean

 CONSILIUL LOCAL RADAUTI - 19n mart 2015 -1  [800x600]


Gluma se îngroaşă la Rădăuţi. Dincolo de scandalul cu schimbarea viceprimarului ce are şi atribuţii de primar, după arestarea primarului ales şi suspendat din funcţie Aurel Olărean, aleşii locali rădăuţeni sunt chemaţi in corpore la DNA pentru a da cu subsemnatul în chestiuni care sunt suspecte a fi generat acte de corupţie. Ieri, cotidianul Obiectiv a relatat cum cei doi “luptători” pentru statutul de viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Rădăuţi, Tiberiu Epifanie Maerean şi Simion Sticleţ, au trebuit să se prezinte la DNA Bucureşti chiar în preziua şedinţei extraordinare de consiliu local ce prefigura rocada între cei doi.
Conform ultimelor informaţii, la DNA Bucureşti nu au fost prezenţi doi, ci şase consilieri locali ai municipiului Rădăuţi, chemaţi să dea declaraţii privind modul în care s-au desfăşurat tranzacţii cu terenuri şi clădiri în Rădăuţi, în timpul mandatului primarului arestat Aurel Olărean. Au fost chemaţi separat, astfel încât nimeni nu ştie exact pe ce teme au fost audiaţi ceilalţi. Este cert că  este vorba despre afaceri imobiliare din municipiul Rădăuţi, girate de Aurel Olărean, dar nu numai de el.
Unul dintre cei invitaţi la audieri de procurorii DNA, Tiberiu Maerean a confirmat că a fost prezent miercuri ca şi ceilalţi colegi ai săi, la DNA Bucureşti, dar nu s-au întâlnit unul cu celălalt, fiind chemaţi separat. Nu a oferit detalii asupra subiectelor pe care a fost chestionat spunând că este doar o chestiune de câteva zile până când acestea vor fi făcute publice chiar de către procurorii anticorupţie. Pe lângă Maerean şi Simion Sticleţ, au păşit miercuri pragul Parchetului Anticorupţie de la Bucureşti şi alţi patru aleşi locali rădăuţeni – Traian Andronache, fost UNPR, acum PSD, Petru Ciobanu, fost PDL, acum PSD, Vasile Alupoaie, PSD şi Mirela Todorese.
Acum o zi arătam că una dintre afacerile care ar fi suscitat interesul DNA ar fi fost cea cu parcul Zoo de la Rădăuţi.
Camera de Conturi Suceava, în urma unei sesizări adresate Prefecturii şi care a avut ca finalitate un control pe această temă a stabilit că iniţial, bugetul total al unei investiţii de modernizare a acestui parc a fost de 13 miliarde de lei vechi din care 3,38 miliarde, echivalentul a 100.000 de euro, 25% din valoarea totală a proiectului revenea ca finanţare din bugetul local. Oferta firmei Costrucţii Pop Strugar SRL Suceava a fost declarată câştigătoare în luna aprilie a anului 2010. Ulterior, prin mai multe acte adiţionale, valoarea finală a contractului de execuţie a crescut la 15,33 miliarde de lei vechi, fiind aprobată în acest sens majorarea contribuţiei Primăriei Rădăuţi la finanţarea proiectului, din bugetul local. Hotărârea a fost însă atacată de Prefectură. Separat de aceasta, s-a constatat că proiectul tehnic nu respectă studiul de fezabilitate  aprobat de Consiliul Local Rădăuţi, care prevedea reabilitarea parcului zoologic existent. Prin proiectul tehnic s-a propus o extindere a parcului zoologic şi executarea altor lucrări decât cele cele destinate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale animalelor, denaturând scopul propus al subprogramului de atingere a standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice. Mai mult, pe parcursul execuţiei lucrărilor s-au făcut note de renunţare şi note de comandă suplimentare, care au majorat valoarea contractului iniţial cu suma de 1,8 miliarde de lei vechi, lucările suplimentare nefiind justificate potrivit prevederilor legale. In final, valoarea totală a operaţiunilor care constituie abateri a fost estimată de către auditorii Curţii de Conturi la suma de 15,33 miliarde de lei vechi, reprezentând lucrări de extindere a parcului zoologic, altele decât cele prevăzute în studiul de fezabilitate aprobat, care vizau îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a animalelor adăpostite în grădina zoologică de la Rădăuţi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …

3 comments

  1. Credeam ca problema reala este desfraul pe bani publici ,dar ca de obicei ,traim intr-o lume paralela in care ,cainii se invart in jurul cozii ,iar cateii latra pentru a demonstra nimic..

  2. Nu este condamnabil, aceste articole sunt citite si de persoane in varsta care au ramas in socoteli cu moneda veche
    E mai greu pt ei calculul in moneda noua
    Asta sa fie singura lor greseala!?

  3. Greu pare sa fie pentruu unii ziaristi sa invete sa socoteasca in lei noi. Au ramas la leii vechi iesiti de multi ani din circulatie