Monday , February 6 2023

Sase ani și opt luni de închisoare pentru „Godzilla”, tânăra care la 18 ani coordona o rețea de traficanți de droguri de pe trei continente

Suceveanca Adriana Iureniuc, acum în vârstă de 27 de ani, poreclită „Godzilla”, tânăra care coordona o vastă rețea de traficanți de cocaină și heroină ce opera în toată lumea, a fost condamnată definitiv la șase ani și opt luni de închisoare. Rețeaua de cărăuși a apărut în Suceava în urmă cu 10 ani. Peste o sută de tineri săraci, cei mai mulți din mediul rural, vrăjiți de mirajul banilor câștigați ușor, au fost convinși să transporte cantități mari de droguri între țări din America de Sud, Europa și Asia. „Godzilla” era unul dintre cărăuși, apoi a devenit racolator. In acest dosar uriaș, 70 de suceveni au fost aruncați în pușcării din toată lumea

Adriana Iurenciuc

Curtea de Apel Suceava a condam­nat-o pe inculpata Adriana Iureniuc, de 27 de ani, din municipiul Su­cea­­va, poreclită „Godzilla”, a șase ani și opt luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri. Decizia magistraților suceveni este definitivă.

O adevărată rețea de cărăuși de droguri a apărut în județul Suceava în urmă cu 10 ani. Peste o sută de tineri săraci, cei mai mulți din mediul rural, vrăjiți de mirajul banilor câștigați foarte ușor, au fost convinși să transporte cantități mari de droguri între țări din ­Ame­­rica de Sud, Europa și Asia.

Rețeaua, pusă la punct de nigerieni rezidenți în Turcia, era coordonată la Suceava de cărăuși care s-au transformat în racolatori. Adriana Iureniuc, poreclită „Godzilla”, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost unul dintre cei mai activi cărăuși transformați apoi în racolatori. Feno­menul a luat amploare în perioada 2008 – 2009 tocmai datorită veniturilor mari obținute. La un singur transport, un că­răuș obținea, în funcție de cantitatea de droguri, sume de până la patru mii de euro. După ce mai mulți suceveni au fost arestați în țări din America de Sud, pe fir au intrat și procurorii DIICOT, care au început monitorizarea grupării.

Gruparea a fost destructurată în iulie 2009, cei mai mulți dintre racolatori fiind arestați. Nu a fost și cazul Adrianei Iureniuc, care a fost dată în urmărire internațională în baza unui mandat de arestare preventivă. „Godzilla” nu a fost găsită nici până acum. Procurorii DIICOT au trimis-o în judecată în lipsă.

Antrenament cu morcovi

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008 – 2009, tânăra a racolat alte 12 persoane spre a face transporturi de droguri, perioadă în care la rândul ei a făcut mai multe transporturi de stupefiante între țări din Europa. Pentru fiecare transport, cărăușul primea câte 2.000 de euro, aceeași sumă fiind încasată și de tânără.

Procurorii au stabilit cu exactitate traseul pentru fiecare cărăuș în parte. În iunie 2009, Daniel Costel R. a fost ­ares­­tat în Turcia, având asupra lui 850 de grame de cocaină pe care le-a preluat din Sao Paolo, Brazilia. În rechizitoriu, procurorii DIICOT au inclus mesaje în care tânărul se plângea că în Brazilia a fost pus să înghită 20 de bucăți de morcov. Acesta a fost astfel testat dacă poate înghiți drogurile pe care urma să le transporte în Turcia.

Georgeta și Elena, două tinere care locuiau în același cartier cu Adriana Iureniuc, eleve la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, au fost arestate în mai 2009 pe aeroportul internațional Guararapes, Brazilia. Fetele transportau în bagaje 5,1 kilograme de cocaină, pentru care urmau să încaseze câte două mii de euro la destinație, în Bologna, Italia.

Un alt elev de la Liceul cu Program Sportiv, Radu S., a fost arestat în 2008, pe aeroportul din Fortaleza, Brazilia. Tânărul avea lipite de corp 4,44 kilograme de cocaină pe care urma să le transporte în Italia în schimbul sumei de trei mii de euro.

70 de suceveni, în pușcării din întreaga lume

În perioada 2007 – 2008, peste 70 de tineri din județul Suceava au fost ares­tați în țări din întreaga lume după ce au fost prinși în flagrant în timp ce transportau diverse cantități de droguri. Că­răușii au fost condamnați la închisoare în țări din Europa, America de Sud și Asia. Procurorii susțin însă că în total numărul sucevenilor care s-ar fi ocupat cu traficul de droguri ar fi de peste 130.

Pedepse cu închisoarea au primit și în Suceava cei care au racolat cărăușii de droguri. Într-un dosar cu 12 inculpați, judecătorii Tribunalului Su­cea­va au aplicat pedepse totale de 136 de ani de închisoare.

Adriana Iureniuc este ultima persoa­nă din dosar care nu își aflase pedeapsa. Ea a fost trimisă în judecată fiind acu­zată de săvârșirea infracțiunilor de „ade­rare și sprijinire a unui grup infracțional organizat” și „organizarea, conducerea sau finanțarea” traficului de droguri.

Cum funcționa rețeaua

Drogurile erau transportate cu avio­nul în bagaje sau în pachețele care erau înghițite de cărăuși. După ce erau convinși, cărăușilor li se plătea obținerea pașa­por­­tului și transportul până în Turcia, unde erau preluați de nigerienii care coordonau rețeaua. Aici, tinerii erau instruiți și apoi trimiși în țările de unde preluau drogurile. Cărăușilor li se asigura o cameră la hotel pentru o perioadă de aproximativ o săptămână, pentru a părea turiști, după care primeau bagajele în care se aflau drogurile sau erau puși să înghită cașete cu droguri. Cărăușii plecau apoi spre țara de destinație, de obicei cu avionul, perioadă în care țineau permanent legătura cu racolatorul român și cu nigerienii care furni­zau drogurile. În cazul în care cărăușul transporta o cantitate mai mare de dro­guri, de cele mai multe ori avea o „coa­dă”, o altă persoană care se asigura că drogurile vor ajunge la destinație.

6.000 de euro la un singur transport

În țara de destinație cărăușul se caza la un hotel, era contactat de persoana căreia urma să-i predea „marfa”, iar du­pă predare primea sume cuprinse între 1.800 – 4.000 de dolari în cazul transportului de heroină și 3.000 – 6.000 de euro în cazul transportului de cocaină. Racolatorul român primea și el, după livrarea drogurilor de către cărăuș, sume între 2.000 de dolari și 3.000 de euro, în funcție de tipul drogurilor, cantitate și ruta pe care au fost transportate. Racolatorii români au colaborat cu mai mulți cetățeni nigerieni care aveau cartierul general în Tarabya, din Istanbul, Turcia. Aceștia sunt cunoscuți doar după porecle: „Chaman”, „Simon”, „Jamal”, „MR. Sunday”, „Samy” și „Dave”. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Ministerul Educației a emis avizul de constituire a Consorțiului DUAL USV

Va fi înființat un campus integrat pentru învățământ dual, pe terenul de 30 ha pe …

2 comments

  1. cat de prost sa fii , sa faci PARNAIE pentru niste … NIGERIENI, si bani care oricum se fac intr-un an, hahahahahahah bagati fratilor morcovi, substante constipatoare, ca nah, unde nu-i cap, vai de rectum!

  2. Radu Silvas cu tiganca lui care vinde la Benvenuti