Friday , March 29 2024

Sapte oferte au fost depuse la licitaţia pentru salubrizarea stradală a Sucevei

Este vorba de ofertele firmelor Diasil Service, FlorConstruct, Rosal Grup Bucureşti – cea a cărei sucursală de la Suceava prestează serviciile de salubrizare stradală din 2003, Romprest Energy Bucureşti, REBU Bucureşti, Financiar Urban Piteşti şi Urbana Bistriţa 
lungu apr 2014 [800x600]


Ieri a avut loc deschiderea ofertelor la noua licitaţie de salubrizare stradală a Sucevei. Potrivit primarului Ion Lungu, până la ora 10.00 – termenul limită de depunere a ofertelor – au fost depuse şapte oferte de participare, din care două oferte provin de la firme din Suceava. Este vorba de Diasil Service şi de FlorConstruct, aceasta din urmă depunând o ofertă în asociere cu societatea clujeană de salubrizare Bratner. De menţionat că la licitaţia precedentă, neadjudecată în urma unor contestaţii multiple şi a unor decizii luate la nivel de Curte de Apel Suceava, firmele Diasil Service, FlorConstruct şi Bratner au depus o singură ofertă. La licitaţia de ieri au mai depus oferte şi trei firme cu sediul în capitala României, una cu sediul în municipiul Piteşti, iar alta cu sediul în municipiul Bistriţa. Este vorba despre firmele Rosal Grup Bucureşti – cea a cărei sucursală de la Suceava prestează serviciile de salubrizare stradală din 2003; Romprest Energy Bucureşti, REBU Bucureşti, Financiar Urban Piteşti şi Urbana Bistriţa.
Menţionăm că Romprest Energy SRL nu este aceeaşi firmă cu Compania Romprest Service SA, deşi ambele au sediul în Bucureşti. Prima a depus oferta la licitaţia de ieri, pe când Romprest Service a depus oferta la licitaţia de anul trecut. Romprest Energy are contracte de salubrizare cu mai multe primării de comune din judeţul Buzău.
REBU Bucureşti are puncte de lucru în sectoarele 1 şi 6, în comuna ilfoveană Chitila şi mai asigură servicii de salubrizare în încă şase localităţi ilfovene şi una din judeţul Giurgiu.
Societatea Financiar Urban SRL Piteşti prestează serviciile de salubrizare în peste 30 de localităţi din judeţul Argeş, una din Giurgiu şi, de la 1 martie, a semnat un contract pe şase luni de salubrizare a municipiului Blaj.
SC Urbana SA Bistriţa a asigurat ani în şir serviciile de salubrizare în municipiul Bistriţa din 2006, fiind înfiinţată prin preluarea secţiei mixte a fostei IJGCL Bistriţa Năsăud. Totuşi, firma bistriţeană nu a câştigat nici licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor la groapa ecologică înfiinţată printr-un proiect cu fonduri europene şi nici cel de administrare a gropii de gunoi a judeţului Bistriţa Năsăud, unde contractul a fost semnat de administraţia judeţeană bistriţeană cu o asociere din care fac parte clujenii de la Bratner cu Floricon Salub şi cu firma Vitalia, care a făcut contestaţii la licitaţia precedentă organizată de Primăria municipiului Suceava.
Precizăm că noul contract de salubrizare stradală a Sucevei va fi încheiat pe o perioadă de şapte ani, ca urmare a unei recomandări venite de la ANRMAP, instituţia centrală care are atribuţii pe linie de achiziţii publice neaghreând varianta iniţială a Consiliului Local Suceava în care se prevedea că va fi un contract încheiat pe opt ani.
Reamintim că ultimul contract de salubrizare stradală încheiat de Primărie în urma unei licitaţii a fost la finele anului 2004, licitaţia organizată la acea dată fiind adjudecată de Rosal Grup, iar perioada era de opt ani cu posibilitatea prelungirii pe încă patru. Condiţia prelungirii pe încă patru ani era ca aceasta să se facă în urma unui acord comun cu cel puţin şase luni înainte de expirarea termenului, adică măcar în mai 2012. Acest lucru nu s-a mai produs, iar alegerile locale din 2012 au dus la schimbarea ponderii de putere în Consiliul Local. Au urmat tot felul de consultări bazate pe diferenţele de viziune între liberali şi social democraţi, iar asta a întârziat luarea unei decizii cu privire la organizarea licitaţiei. Când în sfârşit este organizată, se depun contestaţii şi se cer clarificări fiind necesară reluarea procedurii. In final, trei oferte sunt depuse iar cea a firmei Rosal este descalificată. Intre timp, Rosal prelungise pe forţă majoră contractul, dar nu a fost de acord cu descalificarea. A urmat un lung şir de procese, până la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în final Primăria a decis reluarea de la zero a procedurii de delegare a gestiunii serviciului desalubrizare stradală. Menţionăm că acesta este diferit de cel de salubrizare menajeră, care se referă la colectarea gunoiului de la buncăre. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Primarul Dumitru Gulei a prezentat lista proiectelor prin fonduri nerambursabile derulate în comuna Ipotești în ultimii patru ani

Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 95 de milioane de lei, din care …