Thursday , April 25 2024

Sapte firme liciteaza astazi pentru construirea unei noi centrale termice la Suceava

N ast\zi are loc licita]ia pentru construirea unei noi societ\]i de termoficare pe o parte din terenul existent la actuala CET n „Este ultimul tren de a avea o gigacalorie la un pre] suportabil pentru popula]ie [i un serviciu civilizat de termoficare `n ora[“, a declarat primarul Ion Lungu n va fi declarat\ c=[tig\toare firma care ofer\ pre]ul cel mai mic pentru o gigacalorie “la gardul centralei”, indiferent de tipul de combustibil utilizat

Ast\zi, 25 noiembrie, va avea loc licita]ia pentru construirea unei noi societ\]i de termoficare pe o parte din terenul existent la actuala central\ electric\ de termoficare (CET). Noua central\ va trebui s\ fie dimensionat\ la actualul nivel de consum al municipiului Suceava, cel pentru care fusese proiectat CET-ul `n anii ‘80 fiind mult prea mare pentru condi]iile actuale. „Este ultimul tren de a avea o gigacalorie la un pre] suportabil pentru popula]ie [i un serviciu civilizat de termoficare `n ora[“, a declarat primarul Ion Lungu. {apte firme [i asocieri de firme au preluat, p=n\ `n prezent, caietul de sarcini pentru licita]ie, acesta fiind distribuit gratuit. Mai multe firme [i consor]ii, `n majoritate din Bucure[ti, [i-au manifestat interesul pentru licita]ia privind stabilirea firmei care va construi o nou\ central\ termic\ `n municipiul Suceava, una dimensionat\ la nevoile ora[ului. Este vorba despre AB Energie Rom=nia Bucure[ti, DanKe Rom=nia Bucure[ti, NeoCity Rom=nia SA Bucure[ti, NetCulsultex Bucure[ti, Valladolid Propeteries, Ludan Engeneries Bucure[ti [i Scutum Solutions Bucure[ti.
O parte dintre firme au cerut prelungirea termenului de licita]ie p=n\ la data 15 decembrie, `ns\ solicitarea a fost respins\ de Autoritatea Na]ional\ de Reglementare [i Monitorizare a Achizi]iilor Publice (ANRMAP). „~n m\sura `n care nu vom avea o clarificare, licita]ia va fi repetat\”, a spus Ion Lungu. El a amintit c\ firma care va fi declarat\ c=[tig\toare este cea care ofer\ pre]ul cel mai mic pentru o gigacalorie “la gardul centralei”, indiferent de tipul de combustibil utilizat. Actualul CET este al societ\]ii Termica SA Suceava, care are ca unic ac]ionar Consiliul Local. CET-ul actual func]ioneaz\, `n principal, pe huil\ [i a fost proiectat\ [i dimensionat\ `n regim de cogenerare, cu un consum semnificativ de energie termic\, at=t la consumatorii casnici, dar mai ales la cei `n zona industrial\, care la ora actual\ nu este foarte mare. SC Termica SA Suceava are, `n prezent, `n concesiune 49 puncte termice, circa 50 de kilometri de re]ele de termoficare primare [i peste 400 kilometri de re]ele secundare. (D.P.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

No comments

  1. Serios? Ia si te uita putin pe site si vezi ce hram poarta aceste firme.

  2. Ati si inceput sa carcotiti deja. Toti stiti, toti dati indicatii, dar va intreb de ce nu faceti?Cand vom face toti cate ceva, cat de mic, vom progresa, pana atunci ne vom scufunda mereu asteptand sa ni se dea. Ganditi-va la chinezi , japonezi , germani,etc care au carat pamant cu sacul si au progresat , noi asteptam sa ne faca altii si nici atunci nu suntem multumiti. O sa vedeti si cate contestatii o sa fie dupa licitatii, numai din dorinta de a se razbuna pe cei care au castigat, si cat timp se va pierde cu procesele

  3. E.ON GAS ROMANIA ar trebui sa se implice la fel ca in Iasi centrale luate in rate de de la ei cu montajul si service-ul asigurat de ei si se poate face intr-o luna ptr. apartament scara de bloc sau blocuri.

  4. 1. noua centrala nu se construieste pe terenul Termica , ci pe terenul invecinat cu Termica si care este in proprietatea familiei Lungu, teren care va beneficia de utilitatile Termica , apa , energie electrica , gaz , canalizare , etc.
    2. CET-ul a fost proiectat pentru producerea de curent electric , energia termica fiind un produs auxiliar, adica un produs pe care daca nu il folosesti ar trebui sa il arunci sau sa il reciclezi, cu alte cuvinte in conditiile in care s-ar produce energie electrica costul energiei termice ar trebui sa fie minim. De ce nu se intampla asta, pt ca baietii destepti din energie cumpara la gura minei carbunele cu un pret si il vand la poarta centralei de cateva zeci de ori mai scump, la pretul asta fiind nerentabil de produs energie electrica pe combustibil solid.