Sunday , February 5 2023

Şapte cadre didactice sucevene au promovat examenul de Definitivat cu media 10

Deși la proba scrisă a acestui examen au fost zece medii de 10, doar șapte au avut nota 10 și la inspecțiile la clasă. Procentul celor care au promovat examenul de Definitivat la nivelul județului Suceava este de 74,29%definitivat

După cum reiese din datele transmise de către reprezentanții Inspectoratului Şcolar Județean Suceava, 237 de candidați suce­veni au promovat examenul de Definitivat. Astfel, din cele  319 cadre didactice care au susținut acest examen, 74,29% au obți­nut media peste 8,00 și drept urmare au trecut peste această etapă a carierei de dascăl. Deși la proba scrisă au fost zece medii de 10, doar șapte cadre didactice au avut nota 10 și la inspecțiile la clasă. Pe lângă cele șapte medii de 10 au fost 112 medii cu­prin­se între 9 și 9,99 și alte 118 medii cuprinse între 8 și 8,99. Un singur candidat din acest an al examenului de Definitivat a obținut media sub 5,00.

Cele mai multe note de zece la proba scrisă, și anume trei, au fost obținute la disciplina Educație fizică și sport, de către Vasile Costel Boca de la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava, Andreea Gabriela Lazăr de la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Putna și Cezar Marian Lucaci de la Colegiul Național “Petru Rareș“ Suceava. Educatoarele Maria Lazăr de la Grădinița cu Program Prelungit “Sfântul Ioan Cel Nou de la Suceava” Suceava și Andreea-Mihaela Teleagă de la Şcoala Gimnazială “I. G. Sbiera” Horodnic De Jos au luat și ele media 10. Lista candidaților cu 10 la proba scrisă continuă cu Raluca Elena Cojoleancă de la Centrul Şcolar de Educație Incluzivă “Sf. Andrei”din  Gura Humorului, care a susținut examenul la Psihopedago­­gie specială, Gura Oana și Mihaela Bu­hă, asistență medicală generală, la Şcoa­la Postliceală Sanitară Suceava, Loredana Fulganu, profesor de Limba germană la Liceul Teoretic “Filadelfia” Suceava, Lă­cră­­mioara Runcan, profesoară de ­Mate­ma­­tică la Şcoala Gimnazială “Academician H. Mihăescu” din Udești și Elena Vasilica Secrier, învățătoare la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Baia.

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute la proba scrisă pot depune contestații la sediul IŞJ, până astăzi, la orele 16.00, urmând ca pe data de 27 iulie să se afișeze rezultatele finale.

Nota de la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8,00 pentru promovarea examenului. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice. La nivelul județului Suceava, examenul de Definitivat a fost susținut de 319 cadre didactice, 30 dintre candidații înscriși au lipsit, iar 20 s-au retras, speriați de dificultatea subiec­telor.

 La nivel național, rata de promovare este de 75,75%. 168 de candidați au obținut nota maximă

Rata de promovare la concursul națio­nal de definitivare în învățământ este de 75,75%, înainte de contestații. Peste 150 de candidați au obținut nota 10 la proba scrisă, iar 301 au primit note sub cinci, anunță, marți, MEN.

“Procentul de promovare (medii mai mari decât 8) înregistrat de candidații care au susținut proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământul preuniversitar (sesiunea 2018) este de 75,75% – înainte de solu­ționarea contestațiilor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Educației Națio­nale.

8.670 de candidați au dobândit dreptul de a susține proba scrisă. Au fost prezenți în sălile de examen 8.101 de persoane dintre care 695 s-au retras, cinci au fost ­eli­minați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar patru lucrări au fost anulate în centrele de evaluare.

Cel mai ridicat procent de note peste 8 s-a înregistrat în municipiul București – 80,54%, iar cel mai scăzut, în județul ­Covansa – 57,1%

“Astfel, din totalul de 7.397 de candidați evaluați la proba scrisă, 5.603 de candidați au obținut note între 8 și 10. Dintre aceștia, 169 de candidați au fost notați cu 10. 301 candidați au primit note sub 5.Ponderea mediilor între 8 și 10 atinge procente de peste 80% în județele Gorj (84%), Dolj (82%), Argeș (81,9%), Cluj (81,1%) și în municipiul București (80,54%). Spre deosebire de anii anteriori, în niciun județ nu s-a înregistrat o rată de promovare sub 50%. Rate relativ reduse se consemnează în județele Olt (64,9%), Călărași (63,5%), Vaslui (60,6%) și Covasna (57,1%)”, se mai arată în comunicatul de presă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Anul trecut, salvatorii ISU Suceava au participat la 13.456 de intervenții în situaţii de urgenţă, în medie 36,87 intervenții/zi

Săptămâna aceasta, la sediul pompierilor militari din municipiul Suceava, a avut loc prezentarea evaluării anuale …