Friday , March 29 2024

Săptămâna Europeană a vaccinării, marcată și la Suceava, unde rata de imunizare a ajuns la 60%

Văzând că situația a scăpat de sub control, iar rata imunizării scade de la an la an, conducerea DSP se implică în marcarea Săptămânii Europene a vaccinării 

 vaccin [800x600]

In perioada 24-30 aprilie, sub sloganul “Prevenire. Protecție. Vaccinare” va fi marcată Săptămâna Europeană a vaccinării, scopul fiind conștientizarea populației în privința importanței vaccinării. Tema globală a campaniei din acest an este “Vaccinurile sunt benefice”, iar prin mesajul “Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieții” campania își propune sensibilizarea populației în privința importanței imunizării pe tot parcursul vieții și asupra necesității imperative de creare și susținere a unei imunități de grup în toate comunitățile. O aco­pe­rire vaccinală crescută în toate grupurile de po­pulație este esențială și din acest motiv și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava vor desfășura în această perioadă activități de informare adresate părinților, perso­na­lului medical vaccinator, cât și media­­torilor sanitari. “Se va organiza un Atelier de lucru cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din județ pe data de 27 aprilie, la ora 10:00, la sediul instituției”, a completat Andrei Ianovici, director general în cadrul DSP Su­ceava.

Aceste acțiuni sunt foarte importante la nivelul județului nostru, deoarece rata de vaccinare a copiilor scade de la an la an. Rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului a ajuns în cursul anului trecut la un procent de 61%, cu aproape 30 de procente mai mică decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii atrag atenția că numărul mamelor care își imunizează copiii este în continuă scădere. Unii părinți consideră că serurile incluse în schema obligatorie de vaccinare mai mult le dăunează copiilor decât să îi ajute. De aproape doi ani, campaniile de vaccinare se desfășoară exclusiv în cabinetul medicului de familie, fiind scoși din circuit medicii școlari, care asigurau imunizarea prin campanile școlare. „Comparativ cu anii precedenți, rata de vaccinare a mai scăzut din cauza faptului că sunt persoane care refuză vaccinarea, sunt persoane plecate, persoane din comunități cu probleme. Ideea este că aceas­tă scădere a fost înregistrată și din cauza faptului că această vaccinare nu s-a mai făcut în campania școlară, ci prin medicul de familie, fapt care îngreunează acoperirea”, consideră un medic de familie sucevean.

Vaccinul ROR, care protejează împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului, se adminis­trează copiilor la vârsta de un an, respectiv 18 luni. La nivelul județului Suceava au fost vaccinați în cursul anului trecut doar 315 copii în vârstă de 12 luni, aceștia reprezentând un procent de 61,18% din totalul copiilor de această vârstă din evidențele medicilor de familie suce­veni. Rata de imunizare este puțin mai ridicată la copiii în vârstă de 18 luni, fiind 592 de copii de această vârstă care au fost imunizați îm­po­triva ROR în cursul anului trecut. Cel mai mare procent al imunizării s-a înregistrat în ceea ce privește vaccinul BCG, cu care au fost imunizați 96,66% dintre copii. Un procent ridicat s-a înregistrat și în cazul vaccinului Hepatic B, cu care au fost imunizați 89,13% dintre copiii suceveni. Rata de imunizare în ceea ce privește vaccinul poliomielitic a fost în cursul anului trecut de 72,57%. După cum reiese dintr-un raport al Direcției de Sănătate Publică Suceava, printre motivele nevaccinării, cea mai mare pon­dere o are neprezentarea părinților cu mi­cuții la programarea făcută în acest sens de medicul de familie, aceasta înregistrându-se în 60,92% dintre cazurile de nevaccinare. 18,76% dintre părinți s-au prezentat în schimb la programare, dar au semnat pe propria răspundere că refuză vaccinarea copiilor lor. Se pare că doar în 0,77% dintre cazuri vaccinarea nu s-a făcut din cauza lipsei, în acea perioadă, a vaccinului.

O primă consecință a refuzului vaccinării este îmbolnăvirea copilului nevaccinat, dar și expunerea la riscuri a celor din comunitate. Din același raport DSP reiese că în cursul anului trecut, la nivelul județului au fost mai multe focare epidemice care au pus în pericol sănătatea unor colectivități numeroase. “In anul 2016 s-au raportat 7.544 de cazuri de boli infecțioase, dintre care 848 au fost raportate pe Fișe unice, conform HG 589/2007. Au evoluat focare epidemice de HAV de tip A în patru comunități, patru focare de scarlatină,11 focare de varicelă, 14 focare de oreion, două focare de rujeolă, două focare de TIA  și un focar de rabie. S-au distribuit cantități importante de substanțe dezinfectante, în special în școlile din localitățile cu focare în evoluție, dar și în comunitățile afectate, în valoare de aproximativ 31.731 lei și s-au administrat 273 doze de vaccin antihepa­titic A. In 2016 au fost efectuate 5.374 de anali­­­­ze coproculturi, 3.517 analize exudate fa­­­­ringie­­ne, 2.197 reacții serologice, 8.541 analize pentru prevenirea și controlul infecțiilor nozocomiale”, se menționează în raportul de activitate al Direcției de Sănătate Publică Suceava pentru anul 2016. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …