Thursday , April 25 2024

SANATATE CU LOCŢIITORI – Tot sistemul public medical sucevean e condus de ani de zile de interimari

Cine conduce sistemul de sănătate din județ?  Interimari numiți, care nu au reușit să câștige un concurs de confirmare pe post. Mai mult, unii dintre ei au susținut examen pentru această poziție și de câte două ori, dar au eșuat și cu toate acestea au fost considerați destul de pregătiți pentru a fi păstrați în funcții, ca interimari, bineînțeles . Casa de Asigurări de Sănătate este condusă cu titlu interimar de Victor Cristi Bleorțu, în timp ce Direcția de Sănătate Publică are aceeași soartă, fiind condusă de interimarul Andrei Ianovici. Serviciul Județean de Ambulanță are în frunte tot director interimar, dar acesta cel puțin nu a susținut încă examen pentru confir­marea poziției – medicul Alexandru Lăzăreanu. Nici măcar postul de director medical al Spitalului Județean nu e ocupat în urma unui con­curs, medicul Ganea Motan fiind numită în această funcție în septembrie anul trecut și de atunci niciun alt medic din spital “nu a vrut” să tulbure această ierarhie, așa că nu s-a prezentat nimeni la concursul organizat acum câteva luni 

 

bleortu
Victor Cristi Bleorțu a ajuns subiect de bancuri - a dat concurs de două ori ca să se convingă că e cel mai puțin îndreptățit să fie șef la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Este vorba însă de un banc prost: noi toți decontăm susținerea politică a lui Bleorțu în fruntea CAS

Sistemul public de sănătate sucevean dă, în ultima vreme, doar rateuri, dar acest lucru nu ar trebui să mire pe nimeni, din moment ce principalele instituții sunt conduse de interimari, care au demonstrat că nu sunt capabili să promoveze exa­menele care le-ar fi confirmat poziția. Așa se face că nimeni nu mai ține cont de le­gislația în vigoare, după cum v-am informat că s-a întâmplat la Spitalul Fălticeni, unde incubatoarele pentru nou-născuți prematur au fost transportate cu un tractor de la serviciul de Salubritate din ca­drul Primăriei. Regulile și protocoalele impuse de către Ministerul Sănătății nu se aplică la Suceava, sistemul de sănătate de aici funcționând după regulile unor directori mediocri, care au fost numiți ca interimari, iar când a fost vorba să dea concurs pe post, l-au picat, deși aveau experiență de manageri. Ei conduc, deci, sistemul de sănătate.

Președintele interimar al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Victor Bleorțu, și-a încercat de două ori norocul la concursul organizat pentru șefia instituției, însă de fiecare dată fără succes. În competiția organizată la înce­putul lunii, pentru fotoliul de președinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, s-au înscris inițial trei candidați. Este vorba despre Cristi Victor Bleorțu, cel care asigură interimatul instituției din septembrie 2015, după ce a fost eliberată din funcție Adela Băișanu, Daniel Aurelian Bădoi și Andrei George Păduraru, membru în Consiliul Local Suceava, cel din urmă eliminat în urma evaluării dosarului depus, acesta neîndeplinind una dintre condițiile de participare: minimum cinci ani de activitate în funcții de conducere. În timp ce primul candidat lucrează în sistem de mulți ani, anterior numirii sale ca interimar fiind director economic, cel de-al doilea aspirant la funcție nu provine dintre angajații CAS, dar cu toate acestea a reușit să obțină un punctaj mai mare decât Victor Cristi Bleorțu, lucrarea sa fiind notată cu 53,5 pucte, față de actualul director, care nu a reușit să ia mai mult de 51,5 puncte. Cristi Bleorțu nu se află la prima încercare de a deveni director plin al CAS Su­cea­va. Anul trecut, el a participat la con­cursul organizat pentru cea mai înaltă funcție din instituție, însă nu a promovat proba scrisă, obținând nota 5,80, fapt greu de înțeles din moment ce ocupă această poziție de aproape doi ani. Mai trebuie să precizăm că Victor Cristi Bleorțu a mai fost director general interimar și în perioada 2010-2012, dar se pare că experiența cumulată de aproape patru ani în funcție nu l-a ajutat să promoveze acest examen, nota obținută de acesta fiind mediocră, iar o persoană din afara sistemului a reușit să ia chiar două puncte mai mult decât el. Rămâne de văzut dacă va fi păstrat în această funcție, cu titlu interimar, de către conducerea Casei Națio­nale de Asigurări de Sănătate, până la or­ga­nizarea unui alt concurs.

ianovici
Andrei Ianovici, un inginer “uns” în fruntea DSP tot cu binecuvântarea unor politiceni, a picat concursul pentru post, dar conduce, interimar, instituția de doi ani de zile

Aceeași soartă o are și Direcția de Să­nă­tate Publică, instituție care este condusă încă de pe data de 10 iulie 2015 de interimarul Andrei Ianovici. Acesta a preluat conducerea DSP Suceava după demisia fostului director, doctorul Ludovic Abiței. In luna mai a anului trecut, trei candidați și-au încercat norocul în vederea ocupării funcției de șef al DSP Suceava, și anume Andrei Ianovici, actualul director al DSP, medicul Cristian Irimie și Simona Manea, dar instituția a rămas tot pe mâinile interimarului Andrei Ianovici. Agenția Națio­nală a Funcționarilor Publici a organizat un alt concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a func­țiilor publice de conducere vacante de director executiv al Direcțiilor de Sănătate Publică din Suceava și din alte 14 județe din țară și din Capitală la începutul lunii aprilie, dar nici acest concurs nu a adus nicio modificare în ierarhia DSP. Chiar dacă actualul director, Andrei Iano­vici, nu s-a înscris la concurs, la sediul ANFP au fost depuse trei dosare, și anu­me cel al lui Constantin Boliacu, actua­lul director economic al Spitalului Ju­­dețean Suceava, al Nicoletei Coca Pîn­zari și al lui Niculai Todireasa. Niciunul însă nu a reușit să obțină punctajul mi­nim pentru a fi declarat admis, iar DSP Suceava este condu­să în continuare, cu titlu interimar, de Andrei Ianovici.

 

Seful Serviciului Județean de Ambulanță, medicul Ale­xandru Lăzăreanu, este începând de pe data de 7 martie 2016 noul manager al SAJ. Acesta a fost numit interimar șef al insti­tuției, printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății, după ce Daniel Martiniuc a ieșit la pensie, după 20 de ani în care s-a aflat la conducerea Serviciului de Ambu­lanță Suceava.

lazareanuIn timp ce colegii săi de breaslă s-au prezentat la concurs și nu au făcut față exigențelor, Ale­xan­dru Lăzăreanu încă aș­teaptă organizarea unui exa­men care să-l ajute să-și confirme poziția. Acesta are experiență managerială, fi­ind în trecut director executiv și director adjunct al DSP Suceava. Rămâne însă de vă­zut când se va organiza con­curs pentru această po­ziție.

Nici măcar directorul me­dical al Spitalului Județean Suceava, cea mai importantă uni­tate spitalicească din ju­deț, nu este titular al postului. După ce în vara anului trecut medicul Tiberius Brădățan a demisionat din această func­ție, pe post a fost numită în septembrie 2016 doctorița Doina Ganea Motan. De atunci postul este ocupat interimar “până la organizarea unui concurs”. In acest caz, interesant este faptul că Spita­lul Județean pare să nu poa­tă organiza acest concurs din lipsă de candidați.

motan (2)Astfel, lunile trecute, când funcția de director medical al Spitalului Județean a fost scoasă la concurs, niciunul dintre medicii suceveni nu s-a înscris pentru a susține examenele respective. Mai multe surse din Spital susțin că medicii din Spital se feresc să arate că ar dori să ocupe acest post, pentru a nu intra în conflict cu actuala conducere a Spitalului. Aceleași surse susțin însă că s-ar fi ajuns la o înțele­gere, ca un anumit medic, ortoped, să se prezinte și să câștige concursul care va fi organizat spre sfârșitul verii pentru ocupare funcției de director medical al SJU Suceava.

De menționat că doar actualul director al DSP Suceava a putut fi contactat telefonic și a declarat pentru reporterii cotidianului “Obiectiv” că intenționează, în viitorul apropiat, să demisioneze din funcție.

Cu interimari în punctele cheie, ­ima­­ginea colapsului în sistemul de sănătate sucevean se conturează în linii din ce în ce mai îngroșate, iar consecințele le simțim fiecare dintre noi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …