Thursday , March 28 2024

Sam Antemie, chemat să suporte din propria avere falimentul INTER KOLB Trans

Tribunalul Suceava a acceptat ca ultimă variantă de recuperare a datoriilor de la firma afaceristului rădăuţean,  propunerea lichidatorului Multiconsult IPURL de atragere a răspunderii materiale a fostului administrator. Un prim termen se va judeca anul viitor pe 20 ianuarie u Samoil Beniamin Antemie, Radu Sfichi, firmele INTER KOLB Trans şi alţi 44 de inculpaţi sunt în judecată în cel mai mare dosar de spălare de bani instrumentat la Tribunalul Suceava, cu prejudicii în bănci şi la firme de aproape 700.000 de euro

 instanta


Săptămâna trecută, omul de afaceri rădăuţean Samoil Beniamin Antemie a reclamat telefonic o dispută pe care o avea într-o benzinărie din zona lui, solicitând sprijinul presei. După ceva vreme a revenit spunând că nu mai este cazul să intervină presa, fiindcă situaţia s-a aplanat. Cu ceva vreme înainte, în toamnă, “Sam” Antemie s-a adresat cu un alt prilej presei locale, de asemenea telefonic, pentru a deconspira nu se ştie ce afacere, iar când i-a fost adusă aminte întâmplarea din prima parte a anului, când a fost săltat de procurori şi ţinut câteva zile la răcoare, în arest, a explicat nonşalant că nu a fost vorba despre el. Samoil Beniamin Antemie a mai încercat în câteva rânduri să convingă persoane ce lucrează în jurnalismul local că el este cel cu dreptatea iar ceilalţi sunt de partera răului. Până la proba contrarie, fiindcă individul despre care s-au depus probe la instanţă pentru că a prejudiciat bănci cu sute de mii de euro, determinând apropiaţi să facă angajeze împrumuturi ce nu au fost niciodată restituite, a fost deja trimis în judecată pentru spălare de bani, iar firma lui INTER KOLB Trans a fost definitiv închisă, după un proces de faliment ce s-a derulat pe parcursul a patru ani, acesta a fost chemat încă odată în judecată pentru atragerea răspunderii materiale a fostului administrator. Firma lichidatoare, SC Multiconsult IPURL a cerut, în dosarul 10120/86/2010*/a1, angajarea răspunderii lui Antemie, pentru că, se apreciază, a direcţionat în mod deliberat către faliment societatea pe care a condus-o. Un prim termen în acest dosar se va judeca anul viitor în data de 20 ianuarie.
Sansa de a se recupera ceva de la Samoil Beniamnin Antemie pe această cale este una destul de redusă, de vreme ce el nu mai are niciun bun în proprietate.
Potrivit unei statistici realizate în toamna acestui an de cotidianul “Obiectiv de Suceava”, niciuna dintre cele 12 solicitări venite în acest an din partea lichidatorilor judiciari de atragere a răspunderii materiale a administratorilor firmelor ajunse în procedură de faliment nu a fost soluţionate favorabil. Sase dintre acestea sunt încă în judecată la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava, iar la alte şase s-a dat un răspuns negativ din partea judecătorilor. In continuare, magistraţii evită să pună în practică noile prevederi legale privind insolvenţa şi falimentul, preferând să lase creditorii cu buzele umflate, decât să îi facă responstabili în vreun fel pe patroni de cauzarea stării de insolvenţă ori faliment a firmelor, multe dintre ele conduse deliberat spre prăpastie.
Decembrie 2014 – închiderea procedurii falimentului la INTER KOLB Trans, cu drept de recurs la Curtea de Apel
Secţia Civilă a Tribunalui Suceava a dispus recent respingerea obiecţiunilor la raportul final al firmei lichidatoare Multiconsult IPURL şi a dispus închiderea procedurii insolvenţei, după mai bine de patru ani de judecată. In acest fel Bancpost SA, Cec Bank, Credit Lus Gulf LTD, Fiscul, CEFIN România SRL, Marsat SA Roman şi alţi câţiva creditori au rămas cu datoriile neonorate dar şi cu speranţa că prin atragerea răspunderii materiale a fostului administrator, îşi vor recupera banii investiţi în falimentara INTER KOLB Trans SRL.
 Noiembrie 2013 – INTER KOLB Trans SRL, introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul spălării de bani 
Se ştie că în luna noiembrie a anului trecut în dosarul în care afaceristul rădăuţean Samoil Beniamin Antemie este judecat pentru spălare de bani, alături de partenerul său de afaceri Radu Sfichi din Gălăneşti a fost introdusă în cauză, în calitate de parte responsabilă civilmente şi firma INTER KOLB Trans SRL Rădăuţi. Decizia luată atunci de judecătorii secţiei penale a Tribunalului Suceava a venit foarte târziu, după ce la secţia civilă a aceleiaşi instanţe se declanşase  deja procedura de faliment a firmei lui Antemie încă din anul 2011, în urma unei cereri depuse în 2010, procedura ajungând în 2013 în faza vânzării de active. Până atunci,TIR-uri preluate în leasing fuseseră demult recuperate din administrarea lui Antemie de firmele ce i le-au împrumutat.
Inşelăciune şi spălare de bani de sute de mii de euro prin băncile de la Rădăuţi şi Siret
In dosarul de spălare de bani aflat şi acum pe rolul Tribunalului Suceava, în fază de audiere a martorilor, pe lângă Samoil Beniamin Antemie şi Radu Sfichi mai sunt judecate încă 44 de persoane fizice dar şi firmele INTER KOLB Trans Rădăuţi respectiv SILVA SRL Rădăuţi, aparţinând lui Radu Sfichi. Conform rechizitoriului din 2013, firma INTER KOLB Trans a lui Antemie a angajat credite bancare la BCR Siret  în sumă de 112.500 euro, la Bank Post Rădăuţi  –  76.000 de euro, la CEC Suceava 125.000 de euro şi aproximativ 800.000 de lei, dar şi un credit European Bank în sumă de 52.000 de lei. Firma lui Sfichi, mai modestă, avea angajate mai puţine credite –  unul în valută la BCR Siret, în cuantum de 42.000 de euro, altul în lei, la aceeaşi sucursală bancară, de 310.000 lei şi un altul, la Bank Post Rădăuţi, de 28.000 de euro. La jumătatea anului trecut, doar BCR se constituise parte civilă pentru recuperarea în total a sumei de peste un milion de euro de la inculpaţi, ulterior alte instituţii de credit au notificat Tribunalul Suceava că au de recuperat sume importante de la aceştia. In dosarul în care afa-ceristul rădăuţean Samoil Beniamin Antemie este acuzat, alături de partenerul său de afaceri din Gălăneşti Radu Sfichi de spălare de bani, infracţiuni de fals, înşelăciune şi alte infracţiuni au mai fost trimise în judecată alte 44 de persoane pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals la începutul lunii aprilie a anului 2013. In perioada 2005-2008, gruparea condusă de Antemie şi Sfichi a falsificat mai multe înscrisuri oficiale şi sub semnatură privată pe care le-a folosit pentru obţinerea de credite bancare, sens în care au fost făcute declaraţii nereale şi au fost induse în eroare unităţile bancare cu ocazia încheierii contractelor de credit. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava care au întocmit rechizitoriul au stabilit că valoarea totală a prejudiciilor cauzate Băncii Comerciale Române prin angajarea de împrumuturi ce nu au mai fost restituite era de 675.800 de euro, în lei şi valută.
Mai 2009 – Antemie a rămas fără un capăt de deget, amputat de cămătari
S-a scris că în luna mai a anului 2009, omul de afaceri rădăuţean Samoil Beniamin Antemie a fost victima cămătarilor de la Vicov, care i-au tăiat un deget fiindcă nu îşi plătise datoriile în sumă de aproximativ 140.000 de euro. A ieşit atunci la iveală o întreagă combinaţie în care Antemie intrase anterior, beneficiind de relaţii convingătoare cu băncile şi cu alţi parteneri de afaceri care îi ofereau creditare necondiţionată. Principala firmă a lui Samoil Antemie, SC INTER KOLB Trans SRL avea trecere pe la mai toate băncile din Suceava, iar acolo unde Antemie se prezenta, era ca şi angajat creditul cerut.
După evenimentul nedorit din data de 1 mai 2009, când Samoil Antemie a fost mutilat de cămătari, afacerile acestuia s-au prăbuşit.
După ce instanţa de fond – Judecătoria Rădăuţi i-a condamnat pe prezumtivii mutilatori ai afaceristului Antemie iar dosarul a ajuns în recurs la Curtea de Apel, se prefigurează încă un scenariu formidabil: Antemie, cel care i-a acuzat iniţial pe atacatori că l-au  mutilat a spus ulterior că aceştia ar fi nevinovaţi, degetul lui Samoil fiind de fapt amputat de doctori, cu un alt prilej. In această suită de afirmaţii năucitoare, ce vizează mutilări, sechestrări, împrumuturi de la bănci fără intenţia de a le returna, determinarea a zeci de persoane să facă credite în numele patronului, acţiuni de forţă cu bâta de baseball prin biserici, telefoane otrăvite la lucrătorii din presă, este nevoie de un creier de judecător formidabil care să strângă toate informaţiile la un loc şi să ia o decizie în cazul ceţos, din punct de vedere al demersurilor juridice făcute în ultimii cinci ani pe numele rădăuţeanului Samoil Beniamin Antemie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Comuna Cârlibaba continuă să se dezvolte în cel de-al patrulea mandat al primarului Gabriel Danciu

 Dispensarul Medical este primul dintre cele șase proiecte care urmează să fie finalizate în această …