Sunday , September 24 2023

Salariile angajaților Inspectoratului Şcolar Suceava rămân blocate. Sindicaliștii se pregătesc de acțiuni penale

In cursul după-amiezii de azi va avea loc o nouă videoconferință cu participarea IŞJ și a Ministerului Educației, în cadrul căreia inspectorii suceveni își vor lua angajamentul ca până la următoarea plată salarială, din ianuarie 2020, să identifice soluții pentru cele 40 de norme care nu se încadrează în alocarea bugetară aprobată pentru județul nostru, în speranța deblocării plății salariilor.  ”Dacă până luni nu se deblochează plata salariilor personalului din IŞJ vom acționa penal. Sperăm să nu se ajungă în instanță, să deblocheze Ministerul Educației salariile aferente muncii prestate în luna noiembrie și să aștepte să fie găsite soluții până luna viitoare”, a declarat sindicalistul Giani Leonte 

Angajații Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava nu își vor încasa azi salariile, aplicația Edusal, care asigură plata salariilor în învățământul preuniversitar, fiind în continuare blocată de către Ministerul Educației. În cursul după-amiezii de azi va avea loc o nouă videoconferință cu participarea IŞJ și a Ministerului Educației, în cadrul căreia inspectorii suceveni își vor lua angajamentul ca până la următoarea plată salarială, din ianuarie 2020, să identifice soluții pentru cele 40 de norme care nu se încadrează în alocarea bugetară aprobată pentru județul nostru, în speranța deblocării plății salariilor.

Ultimele două zile au fost foarte tensio­nate atât pentru conducerea IŞJ Suceava, cât și pentru restul personalului, în încercarea de a găsi soluții pentru deblocarea plății salariilor, condiționată de Ministerul Educației prin tăierea celor 70 de posturi în plus față de nu­mărul de norme aprobate pentru învăță­mân­tul preuniversitar sucevean. În urma pri­mei videoconferințe dintre reprezentanții IŞJ Suceava, Prefectura Suceava și ministrul Edu­cației Monica Anisie, care a avut loc miercuri, s-a decis păstrarea a 30 de posturi, iar pentru celelalte 40 ministerul a impus identificarea unor soluții de către cei consi­de­rați responsabili de situația gravă în care s-a ajuns, și anume IșJ Suceava. În urma dezba­terilor ce au avut loc în cadrul ședințelor la care au participat inspectorii școlari gene­rali, reprezentanți ai departamentelor Sala­ri­zare-Normare, Contabilitate și Resurse uma­­ne și ai sindicatelor din învățământ, s-au identificat ca posibile soluții câteva posturi didactice auxiliare care ar urma să fie eșalo­nate, însă în niciun caz nu vorbim de soluții pentru toate cele 40 de norme pe care ministerul nu le-a aprobat. Ar fi vorba despre posturi ce vor fi eliberate în perioada imediat următoare prin pensionare, intrare în concediu de creștere a copilului sau concedii pentru studii. ”Identificarea solu­țiilor pentru cele 40 de posturi necesită timp, pentru că trebuie discutate punctual cu directorii unităților școlare. Nu-i interesează pe cei din minister de unde se taie, din normele cadrelor didactice, posturi didactice auxiliare sau personal nedidactic. Important este să ne încadrăm în normele aprobate la nivel de județ”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava.

Amintim că aplicația Edusal, prin care se fac plățile salariilor în învățământul preuniversitar, a fost blocată la începutul acestei săptămâni de către Ministerul Educației din cauza neconcordanței dintre numărul de norme aprobate și numărul cadrelor didactice angajate efectiv la nivelul județului, d 70 de posturi în plus. Potrivit sindicaliștilor și reprezentanților IŞJ Suceava, s-a ajuns în situația de a avea câteva zeci de cadre didactice în plus față de schița de personal aprobată de Ministerul Educației din cauza claselor cu efective mici care funcționează în special în zona de munte, a claselor cu copii cu CES (cerințe educaționale speciale) și a minorităților integrate în învățământul de masă. Numărul posturilor didactice alocate fiecărei unități școlare se raportează la numărul standard de elevi pe clasă, drept urmare pe hârtie cifrele arată o anumită situație, iar realitatea din teren este cu totul alta.

”Dacă până luni nu se deblochează plata salariilor personalului din IŞJ vom acționa penal. Sperăm să nu se ajungă în instanță, să deblocheze Ministerul Educației salariile aferente muncii prestate în luna noiembrie și să aștepte să fie găsite soluții până luna viitoare”, a declarat sindicalistul Giani Leonte.

Situații asemănătoare s-au înregistrat în toate județele țării, însă, pentru a evita blocarea plății salariilor, s-a decis tăierea posturilor în plus și încadrarea în bugete prin tăierea orelor suplimentare sau a plății cu ora, lucru considerat ilegal de reprezentanții sindicatelor din învățământ. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Biroul Electoral Permanent va funcționa în afara municipiului Suceava

Prefectura a reluat „în regim de urgență” procedura de identificare a unor spații, inclusiv aparținând domeniului …

3 comments

  1. Hai, să zicem, Ok. Nu prea sunteți informat!!. Dvs, ce post doriți?:)) Cereți normarea ISJ!

  2. Bine zis, Dinu! Mai sunt si o groaza de pensionari care primesc si pensie si salariu, doar in scoala noastră sunt vreo 5, apoi profesor care are 17 ore suplimentare….nu stiu cum e posibil, cand le face nu stiu…..deci sa se taie de la dumnealor!

  3. Prea mulți in Inspectoratul scolar! La discipline tehnice, ce mai cauta și Filipiuc? Postul trebuia redus cu iesirea la pensie. Clasele de liceu tehnic sunt în scadere drastica, ceva la profesionala. Elevii oricum nu vor lucee tehnice, îi repartizează calculatorul si6ajung acolo. Reducerea pisturilor din inspectorate. Scolile se inchid pe capete și in Inspectorate se înmulțesc locurile călduțe de stat bine. Si minoritati, rrome, albe, poloni, ucraineni fiecare cu inspectorul lui. Toate comasate la unul singur si vedeți cum se deblocheaza salariile. Resurse umane, 2, de unde atâta lux? Organigrama e ramasa de când erau scoli in toate catunele. Doi adjuncti?? La ce trebuie atâta personal incarcat? Proiecte educative, europene – 1 persoana pentru amândouă.. ISTORIE 1 INSP, GEOGRAFIE 1 INSPECTOR??? O SUPRAAGLOMERATE CU PILE!!!!