Wednesday , April 7 2021

Sala Unirii n-a fost afectată de incendiul de la Palatul Administrativ și va fi predată înainte de termen ca să fie ținute ședințele CJ Suceava

Sala Unirii care este în construcție în curtea interioară a Palatului Administrativ nu a fost afectată de incendiul de sâmbătă. Surse bine informate au precizat, sub rezerva anonimatului, că lucrările erau într-un stadiu foarte avansat iar sala respectivă, fiind acoperită, nu a fost afectată nici de flăcările care, din fericire, nu au coborât de la mansardă spre etajele inferioare, după cum nici de cantitatea uriașă de apă folosită de pompierii militari pentru a stinge flăcările. Din câte se pare, la Sala Unirii mai sunt doar dotările de făcut și eventuale „retușuri de final”, iar într-o variantă optimistă ar putea fi dată în folosință în aproximativ o lună de zile. Asta în condițiile în care durata totală a contractului semnat în 6 decembrie 2019 este de 20 luni, prin urmare ar fi trebui încheiate lucrările în prima parte a lui august.

Sala Unirii (Bucovinei cu Țara) va fi o sală în care își va desfășura activitatea CJ. Așa a fost și concepută, de altfel, construcția respectivă și dacă va permite contextul pandemic, aici vor avea loc ședințele deliberativului județean chiar și dacă activitatea din Palatul Administrativ nu va fi reluată în totalitate. De asemenea, Sala Unirii este gândită „funcțional” și pentru alte întâlniri cu populația, consultări publice, schimburi de experiență, locul de consultare al societății civile pe teme și provocări diverse ale Sucevei.

Facem precizarea că Sala Unirii s-a dorit a fi realizată și dată în funcțiune până la 28 Noiembrie 2018 (Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara), însă nu a fost posibil acest lucru, motivul invocat la aces vreme de oficialități fiind lipsa finanțării de la nivel guvernamental. Ulterior, s-a convenit că este o investiție publică utilă și CJ Suceava va face un efort de a susține de la bugetul propriu respectivele lucrări iar în 2018 s-a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens, dar era prea târziu pentru ca să se mai spere că vor fi și finalizate lucrările. De altfel, procedurile de atribuire au durat foarte mult, licitația fiind reluată de trei ori și, într-un târziu, în decembrie 2019, a fost semnat contractul cu firma câștigătoare, General Construct. Lucrarea este una destul de complexă, „sala de conferințe” fiind de fapt o clădire cu demisol și două etaje iar constructorul are de respectat mai multe condiționări sau restricții legate de specificul clădirilor din zonă, monumente istorice șamd. (D.P.)

Vezi si

Președintele Academiei Române: Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, o adevărată universitate creştin-ortodoxă (FOTO-VIDEO)

Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, mai ales a celor de la sud şi …