Friday , March 29 2024

S-a terminat coşmarul Pfeiffer?

Primarul Ion Lungu a declarat ieri că cei de la Pfeiffer au terminat lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din municipiu, acum urmând ca experţii din Primăria Suceava să verifice fiecare stradă pe care s-a intervenit, pentru a vedea dacă a fost adusă la starea iniţială. In cadrul acestui proiect s-a intervenit la 138 de străzi, din care pe 67 s-au reabilitat reţelele de apă şi canalizare, iar pe 71 de străzi s-au făcut extinderi ale acestora. Edilul sucevean a spus că va urma o nouă etapă de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, pentru care municipalitatea va beneficia de aproximativ 22 milioane de euro  

pfeiffer mizerie_tn

Primarul municipiului Suceava a anunţat oficial, ieri, la sfârşitul comandamentului săptămânal, că proiectul de apă şi canalizare a ajuns la final. Intrucât cei de la Pfeiffer, firmă ce s-a ocupat de reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, au produs un mare disconfort în oraş, faptul că au finalizat lucrările îi poate bucura pe suceveni.
Edilul sucevean a ţinut să precizeze că în cadrul acestui proiect au fost reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare pe 138 de străzi din municipiu. Trebuie spus că într-un viitor foarte apropiat, experţii din Primăria Suceava vor verifica, din nou, fiecare lucrare de pe fiecare stradă în parte pentru a constata dacă cei de la Pfeiffer au readus străzile la starea iniţială. “Proiectul de apă şi canalizare s-a finalizat. Este vorba de proiectul ce a adus disconfort sucevenilor. S-a intervenit la un număr de 138 de străzi, din care pe 67 s-au reabilitat reţelele de apă şi canalizare, iar pe 71 de străzi s-au făcut extinderi de apă şi canalizare, în mod deosebit în cartierul Iţcani, în zona Aleea Dumbrăvii, pe strada Traian Tăranu şi altele din zonă. Mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns la capăt, dar încă rămâne problema de aducere a străzilor la starea iniţială, de aceea mi-am permis să le spun constructorilor “pe curând” şi nu “la revedere”. Oamenii de specialitate din Primărie trebuie să confirme că aceste străzi au fost aduse la starea iniţială. Trebuie să facă o verificare, din nou, la toate străzile care au fost în lucru. Cei de la Pfeiffer trebuie să remedieze aceste aspecte, pentru că vin la semnarea recepţiei finale la Primărie. La modul oficial, comandamentele pe apă şi canalizare au luat sfârşit”, a declarat ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Primarul municipiului Suceava a spus că până să vadă finalul acestui proiect a recurs şi la “bici” şi la “vorbe frumoase”, întrucât dacă contractul ar fi fost reziliat, nu ar mai fi fost posibilă accesarea fondurilor, iar lucrările rămâneau “în aer”. “După cum s-a putut observa la comandamentele săptămânale, am adoptat această strategie “cu biciul şi cu zăhărelul” şi am scos-o la capăt pentru că altă soluţie nu este”, a spus primarul Ion Lungu.
Deoarece municipiul Suceava este într-o dinamică continuă, reţelele de apă şi canalizare trebuie extinse pentru că toţi locuitorii oraşului trebuie să beneficieze de aceste utilităţi. In acest sens, primarul municipiului Suceava a declarat că va începe o nouă etapă de extindere a reţelelor de apă şi canalizare pentru care municipalitatea va beneficia de aproximativ 22 milioane de euro, însă până la începerea afectivă a lucrărilor mai sunt câţiva paşi de urmat. “Urmează o nouă etapă pe apă şi canalizare, pentru că acest proiect de extindere a reţelelor de apă şi canal sunt într-o dinamică permanentă deoarece oraşul se dezvoltă. Următoarea etapă se va desfăşura în anii viitori, în care avem undeva la 22 de milioane de euro prevăzuţi pentru municipalitate. Este vorba de extinderi în cartierele noi, în zona Lanişte, mai sunt pe Gheorghe Doja, unde au mai apărut străzi noi, precum şi în cartierul Tinereţii şi alte zone”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. El a mai arătat că în prezent 96% din oraşul Suceava este racordat la reţeaua de apă şi canalizare.
Reamintim că, contractul cu firma Pfeiffer a fost semnat în data de 22 noiembrie 2012, iar data începerii lucrărilor a fost 10 decembrie 2012, termenul de finalizare, iniţial, fiind 4 iunie 2014. Ulterior s-a încheiat un act adiţional pentru a prelungi termenul de execuţie a lucrărilor cu aproape un an, adică până la data de 30 mai 2015, însă lucrările au fost finalizate abia la data de 15 noiembrie 2015.
Eficienţa acestui program rămâne însă neclară. Pe lângă faptul că vreme de aproape trei ani sucevenii au avut de îndurat tot felul de şicane inutile (şanţuri nesemnalizate, întreruperi de apă fără rost, noroaie, mizerie, circulaţie blocată etc.), calitatea lucrărilor executate de subcontractorii Pfeiffer este discutabilă, în numeroase cazuri, după declararea încheierii lucrărilor pe anumite tronsoane, apărând avarii la conductele, racordurile, căminele tocmai date în funcţiune.
Că îngropatul şi dezgropatul ţevilor pe banii noştri e o afacere bună pentru căpuşele de la ACET, o ştie orice locuitor al oraşului. De zeci de ani, conducerea operatorului de apă anunţă  programe de reabilitare, toate extrem de scumpe şI întinse pe lungi perioade de timp, pentru care însă nu dă socoteală nimănui. Si cum ne referim la calitatea serviciilor oferite clienţilor şi nu la o socoată pe un raport oficial, poate e relevant de precizat că, spre exemplu, numai ieri, când era anunţată încheierea măreţului program, au fost înregistrate două avarii majore, care au lăsat sute de apartamente fără apă pe străzile Leca Morariu şi pe strada Staţiunii, din cartierul Obcini.  (I.G.N.)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …