Thursday , April 25 2024

S-a încheiat etapa depunerii de “proiecte – temă” pentru Primărie în 2020

Consultarea cetățenilor pentru bugetul pe 2020 al Sucevei a început din 14 octombrie, pe site-ul Primăriei fiind depuse și validate 30 de proiecte. De azi într-o săptămână se dă startul la votarea proiectelor propuse de suceveni a se face cu bani de la bugetul local 

Începând din 14 octombrie au fost înregistrate pe site-ul Primăriei Suceava la secțiunea dedicată special – „Implicat. Bugetare participativă” mai multe inițiative/propuneri din partea cetățenilor de a fi alocate fonduri pentru diverse proiecte. Este vorba despre proiectele sucevenilor pentru așa numitul „buget participativ 2020”, suma care va fi alocată pentru anul viitor fiind în valoare de un milion de euro. După cum a precizat edilul în conferința de presă, perioada de propuneri de proiecte s-a încheiat în data de 15 noiembrie

Asta înseamnă că analiza proiectelor va fi făcută de specialiștii Primăriei în perioada 18 – 22 noiembrie, urmând ca sesiunea de votare să demareze de azi într-o săptămână, respectiv de lunea viitoare și va dura toată perioada 25 – 29 noiembrie. Ulterior, în perioada 2-13 decembrie se va realiza selecția finală, iar în data de 15 decembrie vor fi anunțate proiectele în valoare de un milion de euro care vor fi incluse la finanțare în bugetul anului 2020.

Primăria Suceava are nouă secțiuni unde cetățenii au putut formula diferite idei/propuneri pentru anul viitor, limita maximă a unui proiect fiind de 100 mii euro. Cum era de așteptat, cel mai mare interes l-au avut proiectele pentru secțiunea „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației” – 8 din 30 – și cele pentru secțiunea „infrastructură stradală” – 7 din 30 fiind pentru acest gen de lucrări, în condițiile în care trei sunt din Burdujeni (chiar patru dacă avem în vedere că și piața de gross unde se propune lărgirea unei străzi este tot din același cartier) iar două din Obcini. Nu la mare distanță este secțiunea „Spații verzi și locuri de joacă” unde au fost formulate cinci inițiative. Aspectele legate de digitalizare par să atragă tot mai mulți suceveni, patru astfel de proiecte fiind depuse. Încă două proiecte au mai fost depuse la secțiunea „amenajări spații publice”. În schimb, interesul pentru infrastructura sportivă, socială, de sănătate și educațională este limitat la numai un proiect: amenajare teren de sport multifuncțional pentru copii (Obcine), centrul de servicii sociale aferent bisericii Sfinții Trei Ierarhi Suceava, defibrilatoare publice, autobuze școlare pentru elevi. Dacă în perioada 18 – 22 noiembrie acestea vor fi analizate și se vor considera eligibile, atunci se poate spune că vor fi incluse în proiectul de buget pentru anul viitor deoarece nu prea au concurență.

Reamintim că primarul Ion Lungu a explicat că bugetarea participativă – inițial prin consultări pe cartiere și, de anul trecut, prin consultări pe mail-ul Primăriei, la o secțiune special înființată – a plasat Municipiul Suceava pe onorantul loc III într-o competiție cu celelalte primării din țară în ceea ce privește transparența, după Alba Iulia și Arad. Ion Lungu a mai arătat că este pentru al treilea an la rând când se realizează un asemenea proiect de bugetare participativă prin care sunt finanțate propuneri votate de suceveni și a subliniat că proiectele avizate sunt în diferite stadii de realizare. Totuși, edilul a precizat că nu pot fi toate proiectele realizate în anul respectiv pentru că sunt de parcurs mai multe proceduri, dar că unele proiecte inițiate în 2017 au fost puse în practică în 2018 și 2019, altele din 2018 sunt în implementare și vor fi finalizate în acest an sau anul viitor. (D.P.)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …