Tuesday , October 4 2022

Rotaţia cadrelor, la deconcentrate

 Adrian Ancuţa, şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava a fost trimis la structura similară din judeţul Neamţ u în locul său a venit cel care a condus până acum vămile interne din judeţul vecin – Doru Moisiuc u cu o zi în urmă s-a aflat că şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Cezar Moscaliuc, a fost transferat pe acelaşi post tocmai la Timişoara, în locul său urmând să vină omologul său bănăţean, Flavius Nastor, care însă nu vrea să-şi părăsească domiciliul şi să se mute la hotel, în Suceava u seria “transferurilor în interes de serviciu” a fost deschisă anul trecut de fostul şef al IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ, acum urmărit penal u astfel de mutări, consideră mulţi dintre lucrătorii structurilor amintite au ca scop determinarea şefilor de deconcentrate apropiate fostei puteri PDL, să renunţe la funcţii t

Adrian Ancuţa, fostul şef al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Suceava a fost trimis în judeţul Neamţ, unde va ocupa aceeaşi funcţie la DJAOV din judeţul vecin. ~n locul său a venit la Suceava Doru Moisiuc, care a condus până zilele trecute direcţia de profil din Neamţ. Potrivit surselor din interiorul structurii vamale judeţene, această rocadă a fost făcută în principiu pentru o perioadă de şase luni, dar nimeni nu a confirmat oficial acest lucru. Adrian Ancuţa nu a dorit să comenteze această mutare în vreme ce purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, Liana Barbu, a spus că rocada care s-a făcut nu a avut la bază un motiv deosebit. “Este o măsură normală în procedura noastră. Nu ştiu care este perioada pentru care s-au efectuat aceste schimbări ce ţin de procedura de funcţionare a Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni vamale Iaşi”, a explicat purtătorul de cuvânt Liana Barbu, ea acceptând că aceste mişcări de personal pot fi denumite şi “rotaţie a cadrelor”. Este ştiut că acest gen de mutări dintr-o parte în alta a ţării constituiau o adevărată politică de cadre, bazată pe ideea că un activist de partid, un miliţian sau, în unele situaţii chiar şi persoane calificate în economie, trebuiau periodic mutaţi dintr-un loc în altul, pentru a nu prinde rădăcini în comunităţile sau instituţiile în care erau desemnaţi responsabili.
Această “rotaţie a cadrelor” – aşa se chema mecanismul la vremea respectivă, pare a fi tot mai des repus în practică, nu numai la societăţi transnaţionale ci şi în “aparatul de stat” – unităţile bugetare din zilele noastre a căror şefi sunt tot mai des transferaţi în interes de serviciu dintr-un judeţ în altul, pe funcţii de acelaşi nivel. Conform legii, astfel de detaşări nu se pot face decât pentru şase luni, în primă fază, cu posibilitatea prelungirii acestora cu câte trei luni, de câteva ori. Motivul pentru care se operează astfel de rotaţii ale cadrelor este evident pentru subalternii celor cărora li se impune, de pe o zi pe alta, să îşi facă geamantanul şi să plece acolo unde datoria le-o cere. Desigur, nimeni nu este obligat să se conformeze acestor ordine dar, dacă acestea nu sunt respectate, riscă pierderea funcţiei dobândite cu multe greutate în anii anteriori. O situaţie de acest gen s-a petrecut la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava, unde Adrian Ancuţa a fost numit în 2011, pe vremea fostei guvernări. Deşi există zvonuri cum că i se impută faptul că în perioada în care a condus instituţia s-ar fi petrecut mai multe nereguli în vămile sucevene, de la cazul deja celebru “şpaga de la Vama Siret”, la operaţiuni mai puţin vizibile, legate de accizarea de produse din alcool, Adrian Ancuţa nu a fost nominalizat niciodată ca fiind părtaş la vreun act în afara legii. Cu sau fără vină profesională, suceveanul va trebui, şase luni de acum înainte să doarmă la hotel în judeţul vecin, iar colegul său Doru Moisiuc la fel, în judeţul nostru.
{eful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, trimis la Timişoara dar omologul său nu vrea să vină la Suceava
Un caz tras la indigo s-a petrecut şi la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava. Tot zilele trecute, directorul acestei instituţii, suceveanul Cezar Moscaliuc a aflat, pe nepusă masă că, dacă mai vrea să fie şef, va trebui să îşi facă bagajele de urgenţă şi să ia trenul spre Timişoara, fiindcă acolo îi este rezervat locul de şef al instituţiei similare din judeţul Timiş. La Suceava, în locul păstrat cald de Moscaliuc ar urma să vină omologul bănăţean, Flavius Nastor. Până ieri, timişoreanului nici nu-i trecea prin cap să îşi părăsească oraşul, fiind dispus să renunţe la funcţia publică, pentru că, pe de altă parte, este antrenor la o grupă de copii de la LPS Timişoara şi nu vrea ca cineva să îşi bată joc de el. De la Suceava, Cezar Moscaliuc nu a dorit să comenteze situaţia. ~n zilele care urmează se vor clarifica lucrurile şi în domeniul sportiv, urmând să se stabilească cine va conduce Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret în perioada următoare, ştiiut fiind că, asemeni lui Andrei Ancuţa, Cezar Moscaliuc a fost numit şef al structurii deconcentrate în perioada când PDL se afla la putere.
Transferul în interesul serviciului, ca să utilizăm încă un termen din “epoca de aur” a mai fost utilizat pentru schimbarea de la comanda instituţiilor publice sucevene încă de anul trecut. Primul vizat a fost comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fost şef al IPJ Suceava, detaşat ca şef de inspectorat judeţean la Călăraşi la sfârşitul lunii mai a anului trecut, pentru o perioadă de şase luni, la fel ca şi în cazul celorlalte două cazuri amintite. Au urmat alte două prelungiri ale acestei perioade de detaşare, ultima fiind în derulare, timp în care împotriva comisarului şef Todiruţ, cunoscut de asemenea ca apropiat al PDL, a început urmărirea penală şi audierile la DNA. (Neculai RO{CA)

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …

No comments

  1. Si directorii(adjuncti) de scoli-licee ,care au mai multe mandate si vor sa ramana cu orice pret sa li se mai ofere si in alta parte nu in acelasi loc ,.E foarte buna rotirea cadrelor ca nu se fac e….mucegai.