Saturday , February 4 2023

Roșu, galben și albastru pe un pod de peste Prut de la Cernăuți

Pentru puțină vreme, balustrada unui pod din orașul Cernăuți care este construit peste râul Prut a fost colorata, miercuri, 14 octombrie, în roșu, galben și albastru.

Situația a fost însă una legată de abordarea administrativă, unele obiective din țara vecină între care și o parte din podurile peste râuri fiind vopsite de autoritățile locale în culorile drapelului din Ucraina, adică în galben și albastru. Numai că, recent, o decizie la nivelul autorităților cernăuțene a indicat că ar fi mai potrivit ca să fie schimbate culorile galben și albastru cu culoarea roșie. Astfel, ieri, probabil fiindcă nu mai aveau suficientă vopsea, o parte din podul respectiv era vopsit roșu iar o parte rămăsese vopsit în culorile dinainte, adică în galben și albastru.

Este vorba despre podul din pro­-ximitatea unei fabrici de drojdie, iar despre acest lucru a relatat presa cernăuțeană, cum ar fi în ediția electronică a Tinerilor Bucovineni (Molodyi Bukovinets) – molbuk.ua – sub semnătura lui Mikola Kobyliuk, citând la rândul ei pe activistul Dmitro (Dima) Stoian. El a postat un videoclip care arăta o parte a balustradei de pe pod era revopsită în roșu. Cealaltă parte rămâne albastru-galben. Culoarea roșie asociată cu cele două culori ale drapelului Ucrainei nu au trezit însă atitudini anti-românești – cum se întâmplă în unele cazuri cu unii (ultra)naționaliști din țara vecină, dar și cu „patrioți de ocazie” de acolo – ci a iritat mai degrabă doar culoarea roșie care făcea tri­-mitere la fosta URSS, față de care ucrainenii (cu precădere cei din vestul țării vecine) nu au o deosebită considerație, ci un repuls considerabil.

„Se pare că autoritățile noastre locale (cernăuțene – n.r.) au confundat complet coasta. Vorbiți serios? Ați decis să pictați culorile steagului nostru cu ulei roșu? Locuim în Ucraina? Facem pași de șapte mile înapoi către Uniunea “indestructibilă”? (așa era considerată fosta URSS de către propaganda sovietică – n.r.)”, ar fi spus activistul, citat de molbuk.ua.

Cea mai mare nemulțumire a lui Dima Stoian era însă că vopsirea parțială în roșu a balustradei era chiar de Ziua Apărătorului Ucrainei. După ce a arătat lipsa de patriotism a autorităților locale care au lăsat să apară rugina pe partea de balustradă vopsită în galben și albastru și a făcut o tri­-mitere depreciativă la nostalgicii comuniști care s-ar fi preocupat să vopească proaspăt în roșu podul, activistul s-a întrebat dacă acesta este un „cadou” de Ziua Apărătorului Ucrainei pentru cei care au luptat și se luptă. (D.P.)
secretarasite

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …