Saturday , April 20 2024

Rosal, amendată cu 200 de milioane de lei vechi pentru proasta gestionare a deşeurilor în Suceava

ROSAL [800x600]

Firma nu a amplasat, cum s-a angajat containere pentru deşeuri din sticlă, colectarea selectivă a celorlalte deşeuri, de plastic şi hârtie nu s-a realizat, iar murdăria de pe străzi a fost dusă la groapa de gunoi fără să fie triată în prealabil, anunţă Garda de Mediu. Conducerea suceveană a firmei Rosal spune că, trierea deşeurilor este făcută oricum de ţiganii cu căruţele care circulă de la un buncăr la altul mai ceva ca maxi-taxi-urile, firma va plăti amenda şi, în ultimă instanţă Rosal lucrează fix cât este plătită, fiindcă vremea muncii patriotice a trecut

 
Rosal SA, firma care face activităţi de salubrizare în municipiul Suceava a primit ieri o amendă de 20.000 de lei – 200 de milioane de lei vechi de la Garda de Mediu. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a anunţat că în cursul săptămânii trecute inspectorii de mediu suceveni au efectuat controale în ceea ce priveşte activitatea SC Rosal SA pe teritoriul municipiului reşedinţă de judeţ, Rosal fiind operatorul pentru care Primăria Suceava a optat în continuare, pentru derularea activităţii de salubrizare stradală în Suceava, până când se va putea organiza o nouă licitaţie pentru serviciile de salubrizare dar cu care oraşul are în continuare un contract de colectare a deşeurilor menajere, până în anul 2015. Inspectorii de mediu au constatat că cei de la Rosal îşi fac treaba cum consideră de cuviinţă, în dispreţul contribuabililor care plătesc taza de salubrizare recent majorată şi, se vede, în dispreţul Primăriei care a girat pentru profesionalismul lor. “Sancţiunea a fost aplicată pentru faptul că societatea Rosal nu asigură colectarea separată a deşeurilor pe raza municipiului Suceava. Sunt puncte de colectare ce nu au containere separate pentru deşeurile din plastic, pentru colectarea deşeurilor din hârtie sunt foarte puţine iar cele pentru deşeurile din sticlă lipsesc cu totul”, a explicat comisarul şef Adriana Iordache, care a arătat că, în plus, Comisariatul de Mediu al judeţului Suceava a descoperit că autorizaţiile de mediu ale SC Rosal SA pentru Suceava nu conţin prevederi vizând condiţiile de desfăşurare a activităţii de salubrizare stradală. Ea a făcut referire directă la faptul că micile utilaje de măturat şi spălat străzile adună reziduurile şi le deversează într-o cupă de buldozer, de aici fiind ulterior deversate la depozitul de deşeuri gestionat de DIASIL, fără niciun fel de triere prealabilă. “De la mucuri de ţigară şi pungi de hârtie ori de plastic, până la cadavre de pisici ori câini, toate se adună în cupa buldozerului şi sunt transportate la depozitul DIASIL”, a explicat comisarul şef Adriana Iordache.
Municipiul Suceava este acum într-una dintre cele mai delicate ipostaze din punct de vedere al asigurării serviciilor de salubrizare stradală şi colectare a deşeurilor menajere, după ce încă din luna decembrie a anului 2012, contractul cu firma Rosal privind asigurarea serviciului de salubrizare în municipiul Suceava nu a mai putut fi prelungit, trebuind să se organizeze acum un an şi jumătate, o nouă licitaţie pentru măturatul stradal.
Primăria Suceava are de achitat acum cam 25 de miliarde de lei vechi firmei Rosal, dar a fost o perioadă când avea o restanţă şi de peste 100 de miliarde de lei vechi. Directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu, a recunoscut că inspectorii de mediu au aplicat amenda de 20.000 de lei, şi pe bună dreptate, pentru că atunci când li s-a pus în vedere să pună în practică activitatea de colectare selectivă a deşeurilor aşteptau de la Primărie să li se plătească restanţele neachitate. Chiar dacă ulterior, din cele peste 100 de miliarde au rămas de plată doar 25 de miliarde, prin plăţile făcute anul trecut, Rosal nu a achiziţionat containere pentru deşeuri de sticlă, fiindcă, în primul rând, spune directorul Niculescu, au fost anterior amplasate containere pentru plastic şi carton – hârtie care sunt zilnic luate cu asalt de ţiganii din zonă, cu căruţele lor. „Circulă căruţele prin Suceava, de la un buncăr la altul, mai dese decât Maxi-taxi –urile. Carton, plastic, orice se poate valorifica, o fac mai întâi ţiganii cu căruţele lor. Am primit amenda, o vom plăti, ne asumăm vina. Dar totul pleacă de la bani. Noi nu am fost plătiţi, de exemplu să măturăm străzile până pe 15 martie. Nimeni nu mai face muncă vo_luntară. Am căutat o soluţie, cu acele mici utilaje de măturat, am încărcat toate deşeurile rezultate din curţile oamenilor, deoarece, ca în fiecare primăvara, se mai taie o vie, se mai curăţă ceva din curte. Am folosit o autospecială ca utilaj ajutăror de preluare şi transport gândindu-ne că face un lucru bun. Nu cred că s-au nimerit şi cadavre de mâţe ori câini printre deşeurile preluate”, a declarat directorul Adrian Niculescu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

One comment

  1. Deci au bani, dar nu e treaba lor ca Suceava nu le-a dat banii?
    De ce mai dam taxa de salubrizare daca preactic nu avem asa ceva?