Friday , October 7 2022

Românii din Cernăuți nu i-au uitat pe eroii de acum 525 de ani de la bătălia din Codrii Cosminului

Şi anul acesta, în cea de-a doua zi de Paști, românii din nordul Bucovinei s-au adunat în Codrii Cosminului la Stejarul lui Ştefan cel Mare pentru a comemora pe eroii căzuți cu 525 de ani în urmă în bătălia de la Codrii Cosminului.

Stejarul multisecular care s-a păstrat și despre care localnicii afirmă că este de pe vremea lui ștefan cel Mare – ba chiar unii sun că a fost sădit de mâna acestuia – este un reper încărcat de semnificații istorice și spirituale românești, început a fi folosit ca atare cu câteva decenii în urmă, când în nordul Bucovinei procesul de renaștere națională al românilor a început. Şi de atunci, an de an, în a doua zi de Paști se adună români din satele de pe valea Siretului și din lunca Prutului pentru a cinsti istoria și spiritualitatea neamului. În anii care tocmai au trecut, problema a reprezentat-o pandemia.

Anul acesta, situația tensionată legată de conflictul armat provocat de două luni încoace de invazia Federației Ruse în Ucraina. Dar chiar și așa, lângă stejarul secular, în cea de-a doua zi de Paște, români au continuat să vină așa cum o fac de mai bine de trei decenii – într-un număr mai mic, totuși – și au înălțat rugăciuni pentru răzeșii moldoveni și arcașii lui Ştefan cel Mare care și-au sacrificat propria viață, în toamna lui 1497. La întâlnirea de suflet a participat și Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, precum și alți diplomați de la instituția consulară.

Nu au lipsit nici momente de suflet precum un creștinesc obicei al ciocnitului ouălor de Paști alături de urarea „Hristos a înviat!” ori de îmbrățișarea de către participanți a stejarului lui ștefan cel Mare. Cei care s-au adunat în acest an la stejarul secular pentru a-i comemora pe arcașii și răzeșii lui Ştefan cel Mare au aprins câte o lumânare și pentru cei care n-au reușit să ajungă.

Serviciul divin a fost oficiat de trei preoți: Dumitru Tocari, protoiereu la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Hrușăuți; Pavel Paulencu, protoiereu la Biserica Înălțarea Domnului din suburbia cernăuțeană Horecea; Dumitru Gaina, protoiereu la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Valea Cosminului. Acesta din urmă, citându-i pe „marii învățați” a transmis un mesaj ferm, deși pe un ton blând: „Cine-și uită trecutul, nu are viitor”. (D.P.)

 

Vezi si

Dezbatere publică privind traseul centurii Gura Humorului

Centura orașului Gura Humorului va face parte din Autostrada Nordului, dar traseul stabilit de firmele …