Wednesday , February 1 2023

Rise Project: CEI 15 CARE NE PREDAU PĂDUREA LA SAMSARI

Un proiect legislativ în Parlament poate arunca în aer întreaga pădure din proprietatea statului. Pe motiv că procesul de retrocedare este blocat, un grup de senatori și deputați vor să cedeze din pădurile deținute de stat înainte de 1948. Inițiativa modifică o altă lege controversată din 2013, care ajuta retrocedarea nelegală a 43.000 de hectare de păduri în județul Bacău. Noul proiect legislativ a ajuns la Cotroceni pentru promulgare, iar Președinția a sesizat la CCR neconstituționalitatea acestuia. Curtea de Conturi estimează că peste 500 de mii de hectare de pădure au fost retrocedate nelegal în perioada 1990-2012, acesta fiind un motiv pentru care procesul de retrocedare a fost blocat în unele cazuri. În instanțele românești, solicitările de retrocedări depășesc acum 400.000 hectare de pădure, însumând o valoare de piață de peste 4 miliarde de euro și o suprafață cât județul Galați. În ultimii 10 ani, terenurile forestiere ale statului, administrate de Romsilva, au fost sub un permanent asalt al proiectelor legislative care urmăreau retrocedarea pădurilor bogate

Retrocedările ilegale de păduri au diminuat dramatic fondul forestier disponibil pentru restituirea în natură către foști proprietari deposedați abuziv de regimul comunist.

Consecința?

Cei care au revendicat proprietățile confiscate de comuniști le mai pot primi cu greu pe vechile amplasamente, acaparate, între timp, de alții. Peste 500 de mii de hectare au fost fie retrocedate nelegal în perioada 1990-2012, fie erau revendicate fără drept.

Bilanțul a fost realizat în 2013 de Curtea de Conturi, care a constatat atunci grave nereguli:

“Proprietatea publică a statului asupra pădurilor s-a diminuat prin reconstituiri sau, de cele mai multe ori, prin constituiri abuzive de drepturi de proprietate, autoritățile publice manifestând adeseori o inexplicabilă indiferență și pasivitate”.

Erau păduri traficate, obținute de moștenitori fictivi, cu documente false, sau prin suplimentarea din pix a suprafețelor.

Concomitent cu descoperirile Curții de Conturi, România înregistra recordul tăierilor ilegale din ultimii ani.

Tot în 2013, Guvernul își asuma rapid răspunderea pe o nouă lege ca să finalizeze retrocedările, incluzând la restituiri și pădurile aflate în proprietatea publică înainte de 1948, când a început procesul de naționalizare.

(1) În situaţia în care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibilă, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente de pe raza unităţii administrativ-teritoriale, chiar dacă acestea s-au aflat în proprietatea statului român înainte de anul 1948, au intrat ulterior în proprietatea statului sau au fost incluse în amenajamente silvice după această dată. 

(2) În situaţia în care pe raza unităţii administrativ-teritoriale nu există teren forestier disponibil, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe terenuri forestiere situate pe raza altor unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, cu aprobarea comisiei judeţene de fond funciar sau, după caz, a Comisiei de fond funciar a municipiului Bucureşti. 

(3) Noţiunea de teren forestier în sensul prezentei legi este definită în normele de aplicare ale acesteia. 

Numai că articolul 13 a fost declarat neconstituțional în 2017.

CCR a decis atunci că proprietățile publice ale statului pot fi restituite numai după ce sunt transferate, în prealabil, în domeniul privat al statului. Altfel, nu. Trebuia schimbat deci regimul lor administrativ.


CITIȚI și:  Senatorul Ioan Stan, 12 tovarăși de-ai săi din PSD, un rătăcit de la PMP și un traseist de la ALDE au plantat săptămâna trecută o bombă în pădurile noastre


Între timp, Romsilva s-a trezit cu alte 450 de mii de hectare solicitate în instanțele din toată țara. O suprafață cam cât județul Galați.

Acesta era contextul la finalul lui 2019, când cincisprezece parlamentari- 13 de la PSD și câte unul de la ALDE și, respectiv, PMP – au propus un proiect de lege prin care au reluat asaltul asupra pădurilor statului și care a fost aprobat de parlament acum o lună. Inițiatorii susțin că modificările lor la legea existentă ar debloca retrocedările.

“O LEGE CRIMINALĂ” 

Noua lege deschide calea altor abuzuri, susțin experții în domeniu. Unul dintre ei este Silviu Geană, președintele Federației Sindicale din Silvicultură:

”Nu doar că această lege criminală atacă proprietățile de stat, dar vizează și terenurile care au intrat în proprietatea publică după 1948. Adică statul, prin Romsilva, le-a răscumpărat, de exemplu, de la unii proprietari și acum trebuie să le ofere din nou. Statul român pierde de două ori, nu este normal”.

Geană susține că sunt în pericol cel puțin 140.000 de hectare, adică aproximativ cinci la sută din suprafețele pe care statul român le mai deține în prezent.

Pe o pagină A4, motivarea celor 15 parlamentari pentru noua lege numără 34 de rânduri cu informații generale și invocă blocajul intervenit după 2017, când CCR a stopat restituirile în natură din domeniul public.

Expunerea de motive nu conține date oficiale care să justifice urgența legii, în condițiile în care cei în drept pot să fie despăgubiți cu echivalentul proprietății în bani, atunci când restituirea nu se mai poate realiza pe vechile amplasamente.

”Am făcut propunerea fără să avem date la nivel național, așa este, dar eu am primit multe memorii de la oameni, mai ales din zona Gorjului”, recunoaște Doina Silistru, senator PSD Vaslui și cea care a semnat prima expunerea de motive.

“Eu cred că dacă tot s-a dat la toată lumea, să se dea tuturor. Ce să se facă acum? Eu sunt conștientă că ar trebui să se facă niște controale la cum s-au făcut retrocedările și sunt convinsă că se vor găsi niște greșeli”, continuă Doina Silistru.

Astfel de controale au fost mai fost anunțate în Parlament, chiar de către un alt inițiator al noii legi.

Senatorul sucevean Ioan Stan, coleg de partid cu Doina Silistru, era președintele comisiei de abuzuri din Camera Deputaților în 2011, când a anunțat o anchetă privind retrocedările nelegale și furtul de păduri din proprietatea statului. ”Județul Suceava ocupă primul loc la reconstituirea ilegală, după cele sesizate de Regia Națională a Pădurii”, spunea Ioan Stan, anunțând totodată că “va găsi vinovații cu ajutorul unei subcomisii de anchetă”. Au trecut nouă ani, iar Stan nu-și amintește ce-a descoperit:

”Nu mai știu la ce concluzie am ajuns. Dar, nu vi se pare drept că eu am fost posesor de pădure să mi se dea? Și mergeți acolo unde primarii au restituit păduri pe alte amplasamente decât cele adevărate, că dacă sunt probleme să se rezolve. Nu pleacă pădurea din țară, ea rămâne și se exploatează în regim silvic aici la noi”.

CITIȚI ARTICOLUL COMPLET PE RISE PROJECT

secretarasite

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …

No comments

  1. corectie-influente

  2. ce nerusinati?

  3. Articol tendentios comandat de pesoane interesate ! Unde sunt padurile fostilor proprietari ? Padurile au fost taiate de Romsilva ”cu prioritate” sau au fost ”retrocedate” unor persoane influiente sau grupari interesate ! Proprietatile trebuie inapoiate fostilor proprietari fie pe vechiul amplasament fie pe alte amplasamente din proprietatea statului iar angajatii statului responsabili de ”retrocedari nelegale” sa raspunda in fata legii, concomitent cu recuperarea suprafetelor cu sau fara paduri ramase dupa ”retrocedari”.