Wednesday , April 24 2024

Rezultatele proiectelor transfrontaliere desfășurate în județul Suceava, prezentate de Ziua Cooperării Europene

”10 ani de cooperare transfrontalieră, pentru noi, înseamnă mult, înseamnă puțin, lăsăm beneficiarii, cât și grupurile țintă pe care le-am avut în cadrul proiectelor să decidă. La nivelul Consiliului Județean Suceava, în toată această perioadă, am avut 19 proiecte de implementare, doar ca lideri, plus cele în care am fost parteneri, iar în momentul de față avem în implementare 6 proiecte, cu o valoare de circa 6 milioane de euro”, a punctat Robert Greceanu, reprezentantul județului Suceava în Comitetul comun de monitorizare al programului transfontalier.

Marți, 21 septembrie, a fost marcată la Suceava Ziua Cooperării Europene și 10 ani de celebrări internaționale, prin prezentarea rezultatelor proiectelor din cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina care se desfășoară în regiunea noastră. A fost realizată o retrospectivă a muncii susținute în beneficiul comun de către autorități, instituții și persoane, regiuni și țări, dar și a parteneriatelor construite înăuntrul și în afara granițelor Uniunii Europene.

La nivel local, evenimentul ”Proiecte fără granițe – Romania | Ucraina”, a adunat toți managerii de proiecte, din domeniile finanțate, și anume educație, cercetare, patrimoniu cultural comun, transport, sănătate, situații de urgență și prevenirea și lupta împotriva criminalității organizate.

”10 ani de cooperare transfrontalieră, pentru noi, înseamnă mult, înseamnă puțin, lăsăm beneficiarii, cât și grupurile țintă pe care le-am avut în cadrul proiectelor să decidă. La nivelul Consiliului Județean Suceava, în toată această perioadă, am avut 19 proiecte de implementare, doar ca lideri, plus cele în care am fost parteneri, iar în momentul de față avem în implementare 6 proiecte, cu o valoare de circa 6 milioane de euro”, a punctat Robert Greceanu, reprezentantul județului Suceava în Comitetul comun de monitorizare al programului transfontalier.

În cadrul proiectului ”Educația Specială în zona transfrontalieră Suceava-Cernăuți: modernă, incluzivă și adecvată pentru piața muncii”, în care lider de proiect este Consiliul Județean Suceava, iar partener Centrul regional de pregătire și recuperare “Familia” (Ucraina), au fost amenajate 4 cabinete de stimulare multi-senzorială în cadrul a 4 unități de învățământ, cu scopul de a crește rata de angajare a copiilor din sistemul de educație specială.

”Sprijin, Mobilitate și Artă pentru tinerii de la granița România-Ucraina, SMART 4 YOUTH” este un proiect al cărui lider este Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca, iar parteneri sunt Școala vocațională de arte nr. 5 Cernăuți, Centrul Cultural Bucovinean pentru Renașterea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești (Ucraina) și Asociatia Consultanților în Dezvoltare Comunitară (România). Au fost create două centre multifuncționale care oferă servicii de sprijin integrativ prin activități extra-curriculare pentru 200 de tineri aflați în situații de risc, cu vârste între 14 și 20 de ani.

Proiectele ”Educație universitară: Cooperare transfrontalieră româno-ucraineană”, care și-a propus organizarea unor școli de vară/iarnă pentru 120 de studenți, ”Cooperare transfrontalieră Smart Energy” – pentru promovarea energiei regenerabile și eficienței resurselor prin implementarea de inițiative de cercetare în parteneriat, ”Dezvoltarea cooperării transfrontaliere pentru promovarea obiectivelor istorice și moștenirii culturale în zona transfrontalieră a României și Ucrainei HE-CROSS0” – care dorește creșterea fluxului de turiști în zona transfrontalieră prin crearea de produse informaționale atractive (filme, tururi 3D virtuale, publicații în engleză, română, ucraineană, hărți interactive cu obiective istorice și culturale, ”Modalități de prevenire a obezității și diabetului – un program de educație medicală în cooperare româno-ucraineană” și ”Promovarea copacilor morți/căzuți (“deadwood”) în scopul unor păduri reziliente în zona de graniță româno-ucraineană”, au ca lider de proiect Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Un alt proiect prezentat în cadrul evenimentului ”Proiecte fără granițe – Romania | Ucraina” este denumit ”Servicii de urgență pentru copiii din regiunea transfrontalieră”, al cărui partener este Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, și vizează creșterea accesibilității serviciilor de urgență medicală pentru copiii din regiunea transfrontalieră. Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava este liderul proiectului ”Consolidarea capacității de antrenament a grupurilor de acțiune specială prin dezvoltarea unor programe complexe de antrenament fizic și psihic și evaluare”, și partener în cadrul proiectului ”Întărirea capacității instituționale și tehnice de intervenție a structurilor specializate în lupta împotriva crimei organizate”. Proiectul ”Cooperare regională între România și Ucraina pentru prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere” vizează un schimb de informații operaționale între polițiști români și polițiștii de frontieră din județele Maramureș, Satu Mare, Botoșani și Suceava și cei din Ucraina.

”Creșterea nivelului de siguranță și protecție a populației din zona transfrontalieră prin pregătirea personalului și derularea de acțiuni de cooperare în domeniul managementului situațiilor de urgență/ Proiect mare de infrastructură (BRIDGE)” este un proiect ce presupune organizarea unor activități de pregătire a 200 de pompieri din 5 județe din țară și două regiuni din Ucraina. În cadrul acestui proiect, la Siret va fi amenajat un poligon de pregătire atât pentru pompierii din țară, cât și pentru cei din zona transfrontalieră.

La nivel național, în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina sunt cuprinse 62 de proiecte, cu o valoare totală de finanțare de 60 milioane de euro, de care vor beneficia peste 8 milioane de locuitori, fiind implicate 86 de organizații și instituții publice din Ucraina și 94 din România. (Oana NUȚU)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …