Sunday , December 4 2022

Rezultate remarcabile obținute de elevi ai Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava la concursul național ROSEF 2022

Concursul Național de știință și Tehnologie ROSEF 2022 a avut loc în perioada 24 – 26 octombrie, la Universitatea ”ștefan cel Mare” din Suceava. Elevi de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava au obținut rezultate remarcabile la secțiunea științe. Este vorba despre Ioana Tofan și Eliza Baluș, clasa a X-a, care au primit premiul I, pentru lucrarea ”Stimularea germinării semințelor vechi cu ajutorul apei activate de plasmă”.

Lucrarea și-a propus descoperirea optimului de udare a semințelor mai vechi de 50 de ani cu specii reactive de oxigen și azot, activate plasmatic, în vederea stimulării germinării acestora. Mihai Alexandru Hulubeac, clasa a XII-a, și Antonie Rareș Grigoraș, clasa a XI-a, au primit premiul II pentru lucrarea ”Motion Power”. Lucrarea ”Motion Power” este un dispozitiv protetic pentru un picior amputat, dezvoltat pe baza unei modelări fizico-matematice a mersului uman, care forțează purtătorul să realizeze un mers simetric. Un dispozitiv ortetic conceput în aceleași condiții a obținut premiul I la ”Olimpiada de creativitate științifică” ediția 2022 și s-a calificat echipa la faza internațională. Cei patru elevi au avut-o pe Anca Greculeac ca profesor îndrumător.

La secțiunea științe aplicate, Tudor Dochia, clasa a X-a, profesor îndrumător Victor Sutac, a obținut premiul II, cu lucrarea ”Glider”, care reprezintă un sistem inteligent de asistare a zborului unui parapantist.

La Secțiunea IT, Paul Andrei Ungureanu și Alexandru Turculeț, clasa a XI-a, profesor îndrumător Victor Şutac, au obținut premiul III, cu lucrarea ”DeepStart”, un software cu aplicație în sectorul de business, având ca public țintă antreprenori și investitori. (O. N.)

Vezi si

Tabăra de la Bucșoaia este încă departe de modernizare

Studiul pentru modernizarea Taberei Bucșoaia se apropie de final, dar nu în ritmul în care …