Tuesday , October 4 2022

Revelionul în Bucovina, cel puţin la fel de scump ca la Viena, Paris sau Londra

turism

Tarifele promovate de unităţile hoteliere şi pensiunile din Bucovina le umbresc pe cele din Viena, Paris sau Londra. Un sejur de Revelion la Best Western Humor, cu demipensiune ajunge şi 3.000 de lei, preţ dublu faţă de unul similar la Viena, cu transportul aerian asigurat. Pensiunile bucovinene ţin şi ele preţul sus, iar proprietarii spun că nu duc lipsă de clienţi

Care este diferenţa între un sejur de Sărbători în Bucovina şi un altul la Viena, Paris sau Londra, în aceeaşi perioadă? Cea de preţ, desigur, cu precizarea că zilele petrecute de Crăciun sau Anul Nou prin pensiunile ori hotelurile bucovinene sunt sensibil mai scumpe decât cele pe care românul le-ar petrece în marile capitale ale Europei. Patru nopţi de cazare cu demipensiune, mese festive, spectacole şi transportul cu avionul asigurat dus întors, nu costă mai mult de 400 de euro sau, ca să folosim un calcul unitar, 1.800 de lei într-un hotel de patru stele. Cu banii aceştia nu te poţi descurca în hotelurile de acelaşi grad din Bucovina, başca faptul că cheltuielile de transport rămân în sarcina turistului.
Oferte rezonabile, cu transport asigurat pentru sejururi de sărbători în marile oraşe ale Europei
Ca să fim convingători, prezentăm câteva dintre ofertele puse la dispoziţie cu generozitate de agenţiile de turism pentru Crăciun şi Revelion în marile oraşe europene.
Conform site-urilor agenţiilor de turism, cu 335 de euro – 1.500 de lei – de persoană se pot petrece patru zile la Viena, de Crăciun. Pachetul include biletul de avion, patru nopţi de cazare cu mic dejun bufet, două cine la hotel în zilele de 23 şi 25 decembrie, biletul categoria A la Concertul Extraordinar de Crăciun al Wiener Hofburg Orchester la sala de festivităţi “Festsaal” a Palatului Imperial Hofburg, turul oraşului Viena cu ghid local de limbă romană, ghid local de limba română pentru vizitarea Palatului Schonbrunn cu transportul asigurat, vizitarea Pieţelor de Crăciun de la Viena, transfer hotel – Palatul Hofburg – hotel în seara concertului de Crăciun, transferuri aeroport – hotel – aeroport, însoţitor de grup.
Pentru 415 euro – 1.860 de lei – de persoană se poate petrece un Crăciun la Paris, într-un hotel de patru stele. Oferta include cazare în cameră dublă standard, mic dejun, bilet avion, transferuri, taxe de aeroport.
Un Crăciun de neuitat la Londra cu cazare de patru nopţi la hotel de trei stele costă 399 de euro – 1.790 de lei – de persoană. Se asigură micul dejun şi transportul cu avionul de la Bucureşti, Cluj Napoca ori Timişoara, toate taxele fiind incluse.
Oferte la fel de tentante sunt şi pentru Revelion. Cu 349 de euro – 1.570 de lei – de persoană se pot petrece cinci zile – patru nopţi de cazare la Londra, în hotel de patru stele, cu transportul aerian asigurat şi cină festivă.
La Viena, cu 364 de euro – 1.630 de lei – de persoană se poate petrece un sejur de patru zile de Revelion, cu mic dejun într-un hotel de trei stele, cu transportul aerian asigurat, transport cu autocarul al hotel, tur de oraş şi ghid local în Viena, însoţitor de grup.
Iar cu 368 de euro – 1.650 de lei – de persoană, se poate petrece un sejur de Revelion, cu patru nopţi cazare într-un hotel de trei stele, mic dejun inclus, transport cu avionul taxe, de aeroport.
In Bucovina, sejururi de Crăciun şi Revelion în hoteluri, la preţuri duble faţă de marile oraşe
In Suceviţa, la Hotel Sofia, hotel de patru stele, oferta pentru Crăciun este pentru trei zile în care preţul cazării este de aproximativ două sute de lei/noapte de persoană la care se adaugă 250 de lei pentru cina festivă şi 100 de lei pentru prânzul tradiţional, iar turiştii vor beneficia în fiecare seară de spectacole cu muzică uşoară şi folclorică.
La acelaşi hotel de patru stele, de Revelion oferta este pentru cinci nopţi de cazare cu pensiune completă, preţurile fiind între 2.300 de lei şi 3.000 de lei/persoană.
Pe lângă meniurile ce vor cuprinde preparate din bucătăria românească tradiţională şi modernă precum şi din cea internaţională, atmosfera va fi întregită şi cu excursii la mănăstirile din zona şi live music show-ul din fiecare seară.
Turiştii au la dispoziţie pentru odihnă şi relaxare zona  SPA cu piscină, saună, sală de fitness şi biliard, servicii incluse în preţul  sejurului.
În zona Câmpulung Moldovenesc, la Sadova, la pensiunea de patru margarete Dor de Munte, oferta de Crăciun este de 1.500-1.600 de lei de persoană, cu patru nopţi de cazare şi a cincea noapte oferită gratuit, în regim de demipensiune.
Turiştii sunt invitaţi la această pensiune la pomana porcului şi într-o atmosferă de sărbătoare la spectacol bucovinean autentic, dar vor primi şi colindători şi vor avea parte şi de un foc de tabără, iar alegerea meniurilor ţine de gustul fiecăruia, fiind oferite diverse produse, inclusiv mâncare de post, băuturi tradiţionale şi dulciuri făcute în casă.
De Revelion, la aceeaşi pensiune preţul pachetului turistic pentru cinci nopţi este cuprins între 1.850 de lei şi  2.100 de lei de persoană, tot în regim de demipensiune.
Turiştii vor putea participa la pomana porcului, la masa festivă de Revelion alături de artişti şi foc de artificii, iar prima zi a anului este o zi bucovineană autentică cu spectacol de datini şi obiceiuri, dar va f organizat şi un foc de tabără cu berbecuţ la proţap.
Tot în Gura Humorului, la hotelul de patru stele Best Western, pachetele turistice de Crăciun sunt de cu trei sau patru nopţi de cazare şi demipensiune şi costă între 241 şi 359 de euro de persoană, turiştii beneficiind de cină câmpenească „La moşie” cu foc de tabără, taraf şi dansatori, cină de Ajun cu colindători şi Moş Crăciun, dar şi de facilităţile hotelului ce includ fitness, saună, jacuzzi, hammam. La acelaşi hotel, de Revelion, pachetul turistic este de patru sau cinci nopţi cu demipensiune şi costă între 469 şi 679 de euro de persoană.
Turiştii vor beneficia de cafe concert live şi de antren asigurat de un disc jockey, de petrecere tradiţională cu datini şi obiceiuri, cântece şi joc, iar în noul an de o chermeză boierească la hanul din complexul Ariniş ce aparţine hotelului.
De asemenea, la hotelul Toaca Bellevue din Gura Humorului, de asemenea de patru stele, pachetul turistic pentru patru nopţi de cazare cu demipensiune costă între 1.400 de lei şi 1.900 de lei de persoană şi include spectacol de colinde, petrecere în stil bucovinean la o serbare câmpenească cu grătar şi berbecuţ la proţap, iar în fiecare seară muzică, jocuri şi stand-up comedy.
La acelaşi hotel, oferta de Revelion este cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei de persoană pentru patru nopţi de cazare cu demipensiune. Turiştii vor participa la pomana porcului, vor avea parte de grupuri de urători, iar în noaptea dintre ani vor petrece cu orchestră de muzică şi cu foc de artificii, iar în prima zi din an se organizează petrecere câmpenească cu berbecuţ la proţap.
Nici pensiunile bucovinene nu sunt mai ieftine
Desigur, cei care ajung în Bucovina de sărbători pot petrece un sejur de cinci zile la pensiuni din Suceviţa sau Voroneţ la preţuri ce pornesc de la 1.100 – 1.200 de lei dar, dacă nu sunt strâmtoraţi la pungă, pot alege oferte mult mai costisitoare.
Astfel, în zona Suceviţa, la Cabana Cetiniţa, de Crăciun, turiştii pot participa la pomana porcului, li se asigură plimbări cu sania trasă de cai, dar vor primi şi grupuri de colindători sau daruri de la Moş Crăciun.
Pentru patru nopţi de cazare cu demipensiune de persoană costă 1.200 de lei, iar oferta include şi masă festivă de Crăciun unde se vor servi mâncăruri tradiţionale bucovinene, iar băuturile sunt incluse în preţ.
De Revelion, la aceeaşi cabană, pentru cinci nopţi de cazare, în perioada 28 decembrie -2 ianuarie, preţul este de 1.600 de lei de persoană, iar turiştii vor beneficia de pomana porcului cu ţuică şi vin fiert, plimbare cu sania trasă de cai unde se vor servi plăcinte poale-n brâu şi ţuică fiartă, dar vor putea asista şi la obiceiurile de iarnă specifice zonei.
În zona Vama, la o pensiune de patru margarete, Mugur de Fluier, pachetul turistic de Crăciun este de patru nopţi pentru care tariful de persoană este de 1.490 de lei.
Turiştii vor beneficia de plimbare cu sania trasă de cai, ţuică fiartă, vin fiert şi cozonaci, grătar la foişor, sau foc de tabără, dar vor putea asculta şi colinde cu ansamblul „Cetina”. Turiştii sunt îmbiaţi cu meniul casei care este compus din mâncăruri şi băuturi naturale tradiţionale bucovinene preparate din produse bio, obţinute în gospodărie cum ar fi produse tradiţionale de porc, tochitură cu mămăliguţă, hribi cu smântână, borş ţărănesc de hribi sau păstrăv cu smântână şi păstrăv afumat, dar şi plăcinte poale-n brâu, cozonaci, papanaşi cu smântână şi dulceaţă de cireşe amare albe, alivancă, clătite cu dulceţuri de casă sau brânză de vaci, pampuşte, afinată şi fragată.
La aceeaşi pensiune, pachetul turistic de Revelion, cu cinci nopţi de cazare, este de 2.100 de lei de persoană, pe lângă masa festivă, foc de tabără sau plimbări cu sania trasă de cai, se organizează o seară bucovineană cu taraf, iar turiştii vor putea vedea şi obiceiuri şi tradiţii de iarnă în Bucovina, cu urători şi mascaţi.
Tot în Vama, la Pensiunea Călin, de Crăciun oferta turistică pentru cinci nopţi de cazare este cuprinsă între 1.590 şi 1.690 de lei, iar turiştii sunt invitaţi la pomana porcului, la plimbări cu sania trasă de cai, ca seara să asculte colinde să îl aştepte pe Moş Crăciun şi să deguste bucate bucovinene.
La această pensiune servirea mesei nu se face după un meniu a la carte, iar mâncărurile servite în timpul acestui sejur  sunt specifice acestei sărbători, după reţete  tradiţionale bucovinene .
De Revelion, la aceeaşi pensiune, pentru cinci nopţi, preţurile sunt între 1.900-1.990 de lei de persoană, turiştii beneficiind de meniu standard , tip pensiune, după tradiţia locală bucovineană şi specific acestei sărbători, atmosferă animată de un disc-jockey, plimbare cu sania trasă de cai, grătar pe zăpadă cu vin şi ţuică fiartă, seară bucovineană şi obiceiuri de iarnă.
Într-o localitate din apropiere, la Frumosu, la pensiunea de trei margarete Perla Brazilor, pachetul turistic de Crăciun este de 1.200 de lei de persoană pentru patru nopţi de cazare cu pensiune completă, acces la piscină, saună şi masă festivă cu bucate tradiţionale.
Turiştii mai beneficiază în seara de Ajun de colindători care vin împreună cu Moş Crăciun, iar în prima zi de Crăciun petrecerea începe de la ora 14 cu orchestră şi cu program artistic folcloric.
A doua zi, turiştilor li se oferă o plimbare cu sania la şapte kilometri de pensiune, la poalele munţilor unde se va face grătar în aer liber, pe zăpadă, acompaniat cu vin fiert şi ţuică fiartă, iar în celelalte zile sunt propuse excursii la mănăstirile din Bucovina, la salina Cacica, plimbare cu mocăniţa, dar şi schi pe pârtiile de la Gura Humorului.
De Revelion, pentru un sejur de şase zile cu cinci nopţi de cazare şi pensiune completă, preţul este de 1.600  de lei/persona, iar după o plimbare cu sania turiştii vor participa la pomana porcului unde oaspeţii vor putea, împreună cu măcelarul să taie şi să pârlească porcul, iar toate preparatele se vor prepara acolo în acompanierea unei orchestre, cu vin fiert şi ţuică fiartă.
În ultima zi din an se va desfăşura programul datinilor de Anul Nou, la pensiune venind un alai de urători format dintr-o sută de persoane îmbrăcate popular, cu călăreţi, car cu boi şi formaţii de mascaţi.
În prima zi din an, turiştii vor beneficia de întorcătura cu borş acru şi orchestră, urmate de un program artistic de dansuri populare prezentat de un grup de copii din comună.
La Voroneţ, pensiunea de trei margarete Conacul Domniţei oferă turiştilor mâncare bio, cu preparate din carne, lactate şi dulceţuri preparate în casă, iar pentru patru nopţi de cazare preţul pachetului este de 1.100 de lei de persoană în regim de demipensiune.
Turiştii vor avea posibilitatea să viziteze mănăstirile din zonă, să practice sporturi de iarnă pe pârtiile din Gura Humorului, să asiste la spectacol de obiceiuri tradiţionale din Bucovina prezentat de un ansamblu de copii, plimbări cu sania prin pădure sau foc de tabără cu vin fiert.
În aceeaşi zonă, în Gura Humorului, la pensiunea de patru margarete Elegance, preţurile sunt între 1.000 şi 1.200 de lei pentru pachetul de Crăciun ce include patru nopţi de cazare cu demipensiune. Pe lângă cina festivă, turiştilor li se oferă plimbare cu sania, spectacol de colinde şi obiceiuri tradiţionale, dar şi o atmosferă de petrecere.
De Revelion, la aceeaşi pensiune, pachetul de cinci nopţi cu demipensiune costă între 1.850 de lei şi 2.100 de lei, iar turiştii beneficiază de saună şi fitness, plimbare cu sania, grătar în aer liber, iar de în noaptea dintre ani de o petrecere cu orchestră şi invitaţi.
Turiştii care aleg Vatra Dornei se pot caza la Hotel Carol, un hotel de patru stele care oferă pachete de trei sau cinci nopţi de cazare cu demipensiune la preţuri cuprinse între 655 şi 1.406 lei, turiştii având acces la centrul SPA, cu saună infraroşu, saună finlandeză, jacuzzi şi salină. La acelaşi hotel, oferta de Revelion este pentru cinci zile, fiind cuprinsă între 1.250 de lei şi 1.872 de lei, cu mic dejun inclus, iar masa festivă dintre ani costă 300 de lei, în timp ce pentru a lua parte la un carnaval în prima zi a anului turiştii trebuie să mai plătească 250 de lei. Turiştii pot beneficia, însă contra cost, şi de masaj terapeutic, masaj de relaxare sau masaj cu uleiuri esenţiale şi baie cu lapte şi miere şi împachetări cu argilă.
Una peste alta, preţurile autohtone le bat de departe pe cele din oraşe importante ale Europei. Există desigur atracţiile locale care sunt destul de căutate de turişti, astfel că la majoritatea pensiunilor din Bucovina, locurile pentru masa de Revelionul 2013 – 2014 sunt ocupate, unele chiar de anul trecut. Pentru Crăciun ar mai fi ceva locuri, spun proprietarii de pensiuni dar doritorii trebuie să se grăbească. (O.S.)

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …

2 comments

  1. Dat fiind ca si anul asta e scump in Romania, vom petrece Anul Nou in Austria la pret mult mai mic (calculat pentru o familie de 4 persoane). Si servicii evident incomparabile.
    E ilogic sa platesti dublu in Romania decat in Austria sau Ungaria. Cand vom invata lucrul asta ca natiune, vom avea si preturi mai mici in tara.

  2. Dar sa se faca controale sa se vada cate chitante/facturi sunt emise la aceste sume… evaziune cat incape!!
    Se sesizeaza cineva?