Friday , September 30 2022

Rețeta macabră de îmbogățire de la Ilișești prinde rădăcini și la Centrul de Ingrijiri Paliative din Sucevița

Situația de la Spitalul de Ingrijiri Paliative de la Ilișești, unde se încasează sume care pot ajunge până la 15.000 de lei pe lună de pe urma unui singur bolnav, nu este unică în județul Suceava. Si la Centrul de Ingrijiri Paliative “Sf. Luca” din Sucevița familiile bolnavilor în fază terminală acoperă sume uriașe pentru cazare și masă, iar de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt virați bani pentru nevoile medicale ale pacienților. Pentru 20 de pacienți, managerii Spitalului Sucevița încasează de la CAS câte 349.000 de lei pe trimestru, deci aproape 1.300 de euro pe lună pentru fiecare pacient. Chiar dacă în urma controalelor de anul trecut s-au constatat nereguli grave, această unitate spitalicească a încheiat un nou Contract Cadru cu CAS începând cu 1 aprilie

 sucevita1

Situația de la Spitalul de Ingrijiri Paliative Ilișești nu este singulară în județul nostru în ceea ce privește în­gri­jirea bolnavilor în fază terminală și profitul obținut de pe urma suferinței lor, aceleași aspecte, parcă trase la indigo, fiind întâlnite și la Centrul de In­grijiri Paliative “Sf. Luca” din Su­­­­cevița. Si aici administratorii uni­tății spitalicești de îngrijiri paliative par a pune pe primul plan profitul și abia apoi pacientul și suferința acestuia. Centrul are o capacitate de 44 de paturi, iar pentru 20 dintre ele pri­­mește trimestrial de la Casa de Asi­gurări de Sănătate câte 349.000 de lei, deci aproape 1.300 de euro/lună/pacient,  bani care se presupune că acoperă cheltuielile medicale, pentru hrană și cazare trebuind să achite familiile o altă sumă. Reamintim că în normele de aplicare a Contractului Cadru pe care această unitate spitalicească tocmai l-a încheiat pentru încă un an cu Casa de Asigurări de Sănătate, se menționează că “asigurații suportă, în cazul spitalizării continue, contrava­loarea serviciilor hoteliere (cazare și masă) cu un grad ridicat de confort, peste gradul standard. Contravaloarea serviciilor hoteliere cu grad ridicat de confort se stabilește de fiecare unitate sanitară furnizoare de servicii spita­licești. Pentru unitățile sanitare cu paturi, atât publice, cât și private, con­­tribuția personală a asiguraților pentru aceste servicii este de maximum 300 de lei pe zi. Prin confort standard, în ceea ce privește cazarea, se înțelege salon cu minimum trei paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare și fără dotări suplimentare, cum ar fi televizor, radio, telefon, frigider, iar în ceea ce privește masa, cea acordată la nivelul alocației de hrană stabilite prin acte normative”.

Aparținătorii bolnavilor internați aici se plâng de condițiile de la Sucevița, care nu ar fi nici pe departe cele prevăzute în contractul pe care l-au încheiat cu administratorii Centrului “Sf. Luca”, dar neavând alte po­­sibilități de îngrijire pentru cei apropiați, acceptă această situație, spe­rând totuși că se va îmbunătăți ceva. Cei care conduc această unitate nu par prea speriați nici de controale și nici de amenzi, din moment ce nimic nu se schimbă. La finele anului trecut, aceș­tia au fost sancționați cu 1% din ­va­­loa­­rea lunară de contract pentru ne­respectarea clauzelor contractuale și li s-a instituit și o măsură de restituire a contravalorii serviciilor ­me­­dicale raportate eronat în valoare de 1.458 de lei. Acest lucru însă nu i-a împiedicat să încheie un nou Contract Cadru pentru anul în curs, începând cu data de 1 aprilie.

Si bolnavii de la Centrul de Ingrijiri Paliative “Sf. Luca” Sucevița sunt foarte rar vizitați de un psiholog, iar aparținătorii acestora nu-și amintesc să fi fost consiliați vreodată de cineva, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care au fost sancționați de inspectorii CAS, care nu au găsit în centru, în momentul controlului, niciun psiholog. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …

One comment

  1. Hmmm… si in dreapta articolului de pe prima pagina e o reclama la Centrum Rezidential pentru varstinici Casa Octavian…din…Sucevita

    Coincidenta?!