Sunday , December 4 2022

Rețea de traficanți de țigări din Vicov, coordonată de un pușcăriaș din Penitenciarul Botoșani, destructurată de DIICOT Galați

Procurorii gălățeni au făcut la începutul săptămânii 43 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava și a municipiului București la traficanți care aduceau țigări din Ucraina și Moldova. Țigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de un cetățean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localității Vicovu de Sus, preda țigările către membrii grupării care le depozitau în diverse locații din Vicovu de Sus și Rădăuți. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană încarcerată în Penitenciarul Botoșani tot pentru contrabandă. Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava – București. Opt persoane au fost reținute și alte opt au fost plasate sub control judiciar în urma acțiunii de luni 

Luni, 5 aprilie 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea unui număr de 8 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 8, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat specializat și contrabandă.

Conform procurorilor, începând cu luna octombrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracțională organizată specializată în contrabanda cu țigări. Membrii grupării introduceau în mod ilegal pe teritoriul României țigări provenite din Ucraina și Republica Moldova, prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din județele Suceava și Botoșani.  Țigările de contrabandă erau aduse în țară cu ajutorul unor microbuze, iar ulterior erau depozitate, transportate și valorificate atât pe teritoriul județului Galați, cât și în alte județe de pe teritoriul României.

Țigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetățean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localității Vicovu de Sus, județul Suceava, preda țigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locații din comuna Vicovu de Sus și municipiul Rădăuți. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni.

Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava – București.

Țigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetățeni români și moldoveni. Membrii grupării au pus în execuție un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a țigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce privește comunicarea. Astfel, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spațiu de depozitare a țigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport. Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă pre pay la care avea acces cel care efectiv monitoriza deplasarea țigărilor de contrabandă de la depozit, la beneficiari.

Luni, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 43 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 21.063 de pachete de țigarete de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, 1 kg. de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei și 57.200 de euro și 32 de pachete cu materiale explozibile.

În cursul zilei de ieri, cei 8 inculpați reținuți urmau să fie prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din București, Suceava, Iași, Buzău, Ialomița și Botoșani, al lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru acțiuni speciale din București, Brăila și Suceava, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul Criminalistic și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Galați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.  (O.S.)

Vezi si

O femeie de 33 de ani, ajunsă în stare gravă la spital, le-a spus medicilor că s-a înjunghiat din greșeală în burtă în timp ce se certa cu soțul

O femeie în vârstă de 33 de ani din municipiul Suceava a ajuns, sâmbătă după-amiază, …