Thursday , February 9 2023

Restanţele la credite ale sucevenilor din nou în creştere, economiile în scădere

La sfârşitul lunii mai a acestui an nu s-a mai produs repetarea surprizei de cu o lună înainte, când pentru prima dată în istorie, volumul depozitelor în lei îl depăşise pe cel al creditelor

 
banci


Conform ultimei statistici publicate de Banca Naţională aferente datei de 31mai a.c., a.c., volumul restanţelor la creditele în lei ale sucevenilor au fost din nou în creştere faţă de luna precedentă după o scur perioadă de regres în vreme ce restanţele la împrumuturile în valută au continuat să crească.
Astfel, dacă în luna martie a.c., la un volum total al creditelor în lei de 1.573 de milioane, restanţele erau de 210,5 milioane lei, la 30 aprilie a.c., acestea se cifrau la 204,5 milioane de lei la un volum total al creditelor de 1588 milioane lei iar la 31 mai a.c., restanţele atingeau 205,9 milioane de lei, în condiţiile în care a crescut şi volumul total al creditelor în lei. In ceea ce priveşte creditele în valută, restanţele în luna martie a acestui an erau de 154 milioane lei la un  volum total al creditelor de 1242 milioane lei, iar restanţele se cifrau la 154 milioane de lei, la sfârşitul lunii aprilie erau la un volum total al împrumuturilor de 1237 milioane de lei, restanţele au fost de 158 milioane de lei pe când după o lună, la 31 mai a.c., volumul total al împrumuturilor în valută, în echivalent lei scăzuse cu 5 milioane, la 1231,9 milioane de lei în vreme ce restanţele au crescut cu aproximativ 8 milioane de lei, la 165,8 milioane. Situaţia semnalată acum o lună, când pentru prima dată în istoria statisticilor Băncii Naţionale volumul depozitelor în lei ale sucevenilor a fost mai mare decât cel al creditelor angajate, situaţia nu s-a mai repetat în luna mai, apropierea sezonului estival determinând creşteri atât la volumul împrumuturilor cât şi a restanţelor la credite, în vreme ce depozitele s-au diminuat.
Astfel, dacă pentru sfărşitul lunii aprilie a acestui an prezentam în baza statisticilor BNR o situaţie mai deosebită în evoluţia comportamentului bancar al populaţiei şi agenţilor economici din judeţul Suceava –  valoarea totală a depozitelor în lei ale sucevenilor acestea fiind înregistrate în sumă de 1.596 milioane de lei în condiţiile în care creditele totale au fost de 1.588 milioane lei, situaţia nu s-a mai repetat în mai. La un volum total de credite în lei de 1620 de milioane, depozitele au fost comparativ, de 1576,5 milioane de lei. In ceea ce priveşte creditele în valută, volumul total în echivalent a fost la 31 mai a.c. de 1231,9 milioane de lei în vreme ce depozitele în valută au fost de 9129,8 milioane de lei în echivalent. Se poate aprecia doar că, în continuare, procentul covârşitor îl reprezintă economiile populaţiei – 1403,9 milioane de lei faţă de 1576,5 milioane la depozitele în lei (89%) şi 883 milioane de lei faţă de 919 milioane total, la depozitele în valută (95,9). (N.ROSCA)

Vezi si

Peste 100 de amenzi aplicate de polițiști în cadrul unei razii în Vatra Dornei. Doi bărbați, reținuți pentru comiterea unor furturi

Miercuri, 8 februarie, între orele 07.00-14.00, Poliţia municipiului Vatra Dornei a organizat şi executat o …