Thursday , October 6 2022

Restanţele la bugetul local sunt de 52,2 milioane de lei

Potrivit primarului Ion Lungu, faţă de primele două luni ale anului trecut, intrările la bugetul local sunt cu 29% mai mici
 
Persoanele fizice şi juridice din municipiul Suceava au datorii de 52 de milioane de lei la bugetul local. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu care a lansat un apel către restanţieri să achite debitele pe care le au. El a mai spus că, în primele două luni din 2013, municipalitatea a încasat 29,8 milioane de lei din impozite şi taxe locale, comparativ cu în aceeaşi perioadă din anul trecut când s-au încasat 38,3 milioane.
La impozitele pe clădiri, persoanele juridice au făcut plăţi în proporţie de 69,47% în comparaţie cu cele din anul anterior, în timp ce, în cazul persoanelor fizice, realizările sunt de 93,75%. „Fac apel, mai ales, la agenţii economici, să achite prima rată până la 31 martie, pentru că, în caz contrar, se adaugă şi penalităţile. La fel, mă adresez şi populaţiei, celor care doresc să beneficieze de bonificaţia de 10%, acordată  tuturor, în cazul achitării integrale a obligaţiilor până la data de 31 martie”, a încheiat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Din punctul de vedere al primarului, dacă respectivele restanţe ar fi încasate în municipiul reşedinţă ar fi rezolvate multe probleme, inclusiv cea legată de datoriile către firma de termoficare Termica.
~n ultimii ani, taxele şi impozitele locale au fost ţinute pe loc, dar nici în aceste condiţii încasările la bugetul local nu cresc de vreo doi ani încoace.
Primarul susţine că zece salariaţi ai Primăriei lucrează la Serviciului „Executări silite”, dar personalul este insuficient şi recuperarea creanţelor municipalităţii se face cu greutate. „Avem un serviciu de executare silită cu zece persoane, număr insuficient pentru a recupera aceste debite. Facem eforturi, popriri de conturi, lucrăm cu Ministerul de Finanţe şi Casa de Pensii, recurgem şi la executări silite, însă este destul de greu să recuperăm banii”, a spus Ion Lungu. (D.P.)
 

Vezi si

CSU din Suceava a pierdut fără drept de apel la Constanța

CSU din Suceava a pierdut la scor, 25-37 (9-20), meciul disputat miercuri seară, pe terenul …