Friday , May 24 2024

Reorganizări masive la spitalele din județ pentru a crește numărul de paturi COVID

Secțiile Spitalului Județean Suceava redevin, una câte una, secții Covid. Începând de marți, secțiile de Dermatologie și Îngrijiri Paliative au devenit sectoare Covid. Pacienții de la Îngrijiri Paliative au fost transferați în spitalul nou, la secția de Reumatologie. În acest mod, încă 40 de paturi vor fi destinate pacienților cu COVID. Până acum, Spitalul Județean Suceava a crescut numărul de paturi de la 56 la 201, Spitalul Municipal Rădăuți de la 35 la 95, Gura Humorului de la 12 la 26, Siret de la 12 la 30. Spitalul Câmpulung Moldovenesc are în continuare 25 de paturi pentru pacienții COVID. La Terapie Intensivă, în sectoarele COVID sunt 18 paturi la Spitalul Județean și două paturi la Spitalul Municipal Rădăuți.

Pandemia de coronavirus continuă să pună o presiune fără precendent pe spitalele din județ, mai ales pe Spitalul Județean Suceava, unde se pare că se revine la formula de anul trecut, de spital Covid. După ce săptămâna trecută s-a solicitat zilnic la Direcția de Sănătate Publică extinderea secției de Terapie Intensivă Covid, ajungându-se la numărul maxim de paturi permis de numărul medicilor anesteziști, marți după amiază s-a decis o întreagă reorganizare a spitalului.

Astfel, secția de Dermatologie, care are 20 de paturi, devine secție Covid, iar pacienții internați în secția de Îngrijiri Paliative vor fi mutați în secția de Reumatologie, în spitalul nou, iar cele 20 de paturi existente în pavilionul secției din spitalul vechi vor deveni tot sector Covid. ”Secțiile de Dermatologie și Îngrijiri Paliative devin sectoare Covid. Vor mai fi încă 40 de paturi. Secția de Îngrijiri Paliative va fi mutată în spitalul nou, în cadrul secției de Reumatologie”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Probleme cu numărul de paturi destinate pacienților diagnosticați cu Covid 19 încep să fie în toate spitalele din județ. ”Se lucrează în prezent la un amplu plan de redresare pentru mărirea numărului de paturi, în toate spitalele din județ. Se dorește măcar același număr de paturi Covid ca anul trecut”, a declarat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

S-au luat aceste decizii după explozia de infectări înregistrată marți, când județul nostru a fost pe locul doi în țară, după București, la numărul de cazuri nou înregistrate de Covid 19.

Pacienți cu forme tot mai grave de boală ajung la spital și tot mai mulți dintre aceștia necesită spitalizare. Cadrele medicale sunt îngrijorate că se repetă fenomenul de anul trecut și se tem că anul acesta va fi chiar mai dur, cu o rată mai mare de deces.

Peste 90% dintre pacienții care ajung la spital sunt nevaccinați. La nivelul DSP se discută despre necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 și non-COVID-19 în unitățile sanitare și avizarea, în regim de urgență, a noi circuite în spitale în vederea creșterii capacității de tratare a pacienților COVID-19 aflați în stare gravă. 

”În conformitate cu Ordinul MS nr. 434 din 26 martie 2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în trei niveluri de competență, se procedează în mod continuu la creșterea numărului de paturi COVID în unitățile sanitare cu paturi din judetul Suceava, astfel : Spitalul Județean Suceava a crescut numărul de paturi de la 56 la 201, Spitalul Municipal Rădăuți de la 35 la 95, Gura Humorului de la 12 la 26, Siret de la 12 la 30. Spitalul Câmpulung Moldovenesc are în continuare 25 de paturi pentru pacienții COVID. Spitalul Vatra Dornei este în curs de redactare a planului de reziliență, deocamdată sunt zero paturi Covid. Paturi pentru Terapie Intensivă sunt 18 la Spitalul Județean Suceava și două paturi la Spitalul Municipal Rădăuți!”, a completat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt al DSP Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Şomuz Fălticeni a încheiat play-out-ul pe primul loc, după 7-0 cu Rapid Brodoc

Şomuz Fălticeni a încheiat sezonul competițional 2023/2024 pe primul loc în play-out-ul Seriei I a …