Rectorul Graur: “S-a pus o stampila nejustificata Universitatii. E o criza a capitalismului şi toate se rezolvă în manieră proprie”

reportersite
08 septembrie 2011, 15:41

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Adrian Graur (foto), a declarat, miercuri, că la evaluarea universităţilor au fost „ambiguităţi şi abordări ciudate în indicii utilizaţi”, menţionând că aşteaptă şi raportul în limba engleză al Asociaţiei Universităţilor Europene

„Aşteptăm să primim o listă cu membrii evaluatori ai Asociaţiei Universităţilor Europene şi raportul în limba engleză al clasificării, precum şi o listă cu scorurile obţinute de universităţi. Apoi vom vedea ce paşi vom urma”, a spus Graur.
El a arătat că universitatea suceveană va şcolariza toate programele, fie în regim cu taxă sau bugetat, menţionând că sunt 340 de locuri la studiile masterale bugetate şi zece la studiile de doctorat bugetate.
„Dezavantajul este deja produs. S-a pus o ştampilă universităţii chiar dacă nu e justificată şi noi putem proba acest lucru. O situaţie similară s-a petrecut în 1984 când Institutul de Învăţământ Superior de la Suceava a fost transformat în Institut de subingineri. Atunci era o criză a socialismului, iar acum e o criză a capitalismului şi toate se rezolvă în manieră proprie”, a spus rectorul universităţii sucevene.
El a menţionat că în evaluarea făcută au fost ambiguităţi şi abordări ciudate în indicii utilizaţi, formule de calcul greoaie şi algoritmi „alambicaţi”.
Graur a precizat că s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, iar lucrurile „nu sunt clarificate”.
Potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie, iar Universitatea din Suceava a fost inclusă în categoria instituţiilor centrate doar pe educaţie, informeaz\ Mediafax.