Thursday , February 9 2023

Rectificarea bugetară și consolidarea malurilor râului Suceava, temele principale discutate de primarul Lungu cu oficiali guvernamentali

La Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, ce a avut loc la Constanța în week-end, au fost prezenți mai mulți oficiali guvernamentali și șefi de instituții  ion lungu constanta]

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat, în perioada 28 – 29 iunie, la Comitetul director și la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, ce au avut loc la Constanța, unde au fost prezenți mai mulți oficiali guvernamentali și șefi de instituții. „Am participat în perioada 28 – 29 iunie la Comitetul director și la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, ce au avut loc la Constanța. La această întâlnire au fost prezenți domnul Președinte al Curții de Conturi, Mihai Busuioc, domnul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, domnul ministru al Culturii, George Ivașcu, doamna Sirma Caraman, secretar de stat în Mi­-nisterul Dezvoltării, doamna Luminița Zezeanu – șef AM-POR”, a precizat Ion Lungu . Edilul nu a intrat în detalii, ci a precizat, cu titlu general, că „s-au discutat probleme legate de noua lege a Curții de Conturi, despre rectificarea bugetară, despre descentralizare și implementarea proiectelor europene”.

Referitor la primul aspect, facem precizarea că legea de funcționare a Curții de Conturi, modificată conform unui proiect inițiat de PNL care prevede, printre altele, că instituția de control nu se va mai putea pronunța asupra oportunității unor decizii luate de autorități, ci doar va verifica modul în care este administrat și cheltuit banul public. De asemenea, instituțiile care vor contesta rapoartele de audit se vor îndrepta împotriva Curții de Conturi, nu a auditorului. De asemenea, în cazul verificării unei investiții publice va deveni obligatoriu punctul de vedere al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), iar rapoartele de control vor trebui să conțină doar prejudiciile certe, realizate cu încălcarea legii.

De altfel, un pic mai explicit a fost edilul în ceea ce privește subiectele care au o posibilă implicare directă în chestiunile municipalității. „Am avut discuții punctuale cu domnul ministru al Finanțelor Publice pe teme de rectificare bugetară, iar cu doamna secretar de stat Caraman, precum și cu doamna Zezeanu, șef AM-POR, privind depunerea unui proiect vizând consolidarea malurilor și crearea unei zone de agrement pe râul Suceava, între Ițcani și Suceava”, a precizat Ion Lungu.

Reamintim că, recent, primarul Ion Lungu a anunțat într-o conferință de presă că prin modificarea unui Ghid Specific de pe Axa 4 a Programului Operațional Regional 2014 – 2020 s-a deschis posibilitatea unei colaborări cu Apele Române în așa fel încât municipalitatea să atragă fonduri europene pentru a putea consolida o porțiune din malurile râului Suceava și a amenaja zona ca una de agrement. Municipalitatea prevăzuse suma de 1,2 milioane euro pentru reconversia unor terenuri degradate, iar suma respectivă ar putea fi utilizată pentru o zonă de agrement la râu.  De asemenea, edilul a avut, relativ recent, aprecieri nu tocmai optimiste în privința măsurilor luate de Guvern care au dus la diminuarea bugetelor locale. Ion Lungu spunea că bugetul municipiului Suceava a fost diminuat cu 7 milioane euro și că deși s-a promis, la un moment dat, autorităților locale că nu vor fi diminuate bugetele, deocamdată nu s-a putut vedea așa ceva, dar crede că ar mai fi posibilă o rectificare bugetară. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …