Friday , September 30 2022

„Realitatea bate virtualul”: proiectul pilot „De Sânziene, la Suceava” a demonstrat interesul publicului pentru manifestări de acest gen, după restricțiile din contextul pandemiei

„Realitatea bate virtualul” este concluzia cu care s-a încheiat duminică, 27 iunie, Proiectul pilot al Consiliului Județean Suceava intitulat „De Sânziene, la Suceava”.

Într-o postare pe contul de facebook al CJ Suceava se precizează că în cadrul evenimentului au expus 30 de meșteri populari specializați în prelucrarea lemnului, olărit, port popular, miniaturi tradiționale, prelucrarea pieilor sau încondeierea ouălor.

„A fost încă un proiect pilot al Consiliului Județean Suceava pe care l-am derulat într-o formulă inedită, având în vedere restricțiile impuse de pandemie. Ce am observat în această perioadă ne-a arătat că sucevenii, expozanți, artiști și vizitatori, și-au dorit mult să vadă acțiuni „în teren”, care să transmită mesajul revenirii la normalitate după mai bine de un an de la debutul pandemiei. Mediul virtual nu reprezintă în niciun caz o alternativă la Realitate și vor să „evadeze” cât mai des în cotidian. … Practic, este prima lor ieșire în public după mai bine de un an. Pe lângă faptul că și-au expus ultimele lucrări executate în perioada pandemiei meșterii populari s-au bucurat că au putut să se revadă, să socializeze și și-au împărtășit din experiența ultimului an. Pe parcursul proiectului au fost demonstrații practice, de mare interes fiind cele pe olărit”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Pe esplanada din centrul Sucevei s-au alăturat meșterilor populari și celor din turism și Asociația Produs în Bucovina. Pe durata acestui proiect au fost și ateliere cu programe artistice prezentate de Centrul Cultural Bucovina cuprinzând diferite genuri de muzică instrumentală, folclor, dar și teatru de păpuși. „În discuțiile cu participanții s-a căzut de acord că imediat ce se vor ridica restricțiile se vor putea organiza manifestări în formatul consacrat de înainte de pandemie, cu meșteri populari, cu gastronomie, cu programe artistice, organizate sub brandul „Produs în Bucovina” atât în țară cât și în străinătate. Noi, și partenerii noștri, suntem pregătiți să organizăm astfel de evenimente din primele zile de când va fi posibil. Semnalul pe care l-am transmis este că noi ne pregătim pentru a susține activitățile pentru a ne prezenta la nivelul care ne-a consacrat. Până atunci ne vom rezuma la ceea ce permit condițiile din pandemie. Similar stau lucrurile și în cazul proiectelor culturale din luna august. Suntem, zilnic, cu ochii pe ce comunică autoritățile pentru a actualiza programele”, a încheiat Niculai Barbă.

Totodată,  în cadrul proiectului a fost promovată oferta turistică a județului realizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Suceava, departament de specialitate din cadrul CJ, fiind prezentate obiectivele de interes tradiționale din Bucovina, iar ca noutate, traseul Via Mariae și tururile ghidate din municipiul Suceava. „La unul dintre tururile ghidate, „Suceava medievală”, au participat și membrii delegațiilor din Republica Moldova. Așa cum era de așteptat, pe traseul „Suceava multietnică”, mulți suceveni s-au arătat interesați, iar noi vom edita materiale de informare pentru publicul larg”, a mai spus Niculai Barbă. (D.P.)

Vezi si

Definitivat examen profesori Suceava Obiectiv

Cadrele didactice se pot înscrie la Definitivat 2023 până la data de 14 octombrie

 După admiterea dosarului de înscriere, candidații la Definitivat 2023 vor avea de susținut, în Etapa …