Reabilitare canalizării din Suceava bate pasul pe loc. Deși la orice ploaie torențială canalizarea nu face față, primarul spune că așa este peste tot în lume
Licitația de reabilitare și extindere a canalizării în municipiul Suceava, precum și a rețelelor de apă nu a fost demarată nici la această oră. Pe SEAP nu a fost publicat niciun anunț de participare privind o procedură de atribuire în sensul celor de mai sus. Asta deși sunt peste 20 de milioane de euro aprobate doar pentru municipiul Suceava din cele circa 225 câte au fost pentru întregul județ, contractul de finanțare fiind semnat însă de societatea ACET ca operator regional, nu de Consiliul Județean sau de primăriile localităților incluse în proiect.
Pentru cei care nu își mai amintesc, este vorba de fonduri incluse în așa numitul Program Operațional Infrastructură Mare care trebuia să se deruleze în exercițiul financiar 2014 – 2020. În acest interval de șapte ani a fost o continuă tărăgănare a semnării acordului de finanțare la nivel central, prin urmare majoritatea contractelor de finanțare din țară nu au putut fi încheiate înainte de 2019. De atunci, fiecare din semnatarii contractelor de finanțare au demarat diverse licitații, în cazul județului Suceava fiind vorba despre SC ACET SA. Pentru Municipiul Suceava nu a demarat nicio licitație, cel puțin din ce rezultă din consultarea portalului SEAP unde nu figurează niciun anunț de participare. Iar de lucrări de reparații, reabilitare și extindere a rețețelor de apă și de canalizare este nevoie în municipiul Suceava. Cel mai mult ne dăm seama de asta atunci când plouă torențial iar unele străzi se inundă de parcă ar fi canale navigabile nu artere rutiere. Chiar și unele străzi unde s-au făcut, cu muți ani în urmă, intervenții la rețelele de canalizare au această problemă. Ba mai mult de atât, nu este exclus ca suma alocată Sucevei după ani și ani de așteptare să nu fie suficientă iar parte din lucrările estimate a fi necesare să nu fie incluse.
În orice caz, primarul Ion Lungu este de părere că sistemul de canalizare este funcțional iar asta pentru că în jumătate de oră de la încetarea unei ploi torențiale apele adunate în diverse zone se scurg. „În toată lumea asta, de la New York la Paris, când sunt ploi torențiale, când sunt ruperi de nori, străzile nu mai fac față. Nu din alte considerente, nu că nu ar funcționa canalizările. Când plouă și sunt furtuni, vijelii, se adună mizeriile, frunze, crengi și așa mai departe și se înfundă imediat canalizările. Noi am mai trecut aceste teste. Eu vă spun că testul cel mai important că în maximum jumătate de oră de la aceste vijelii, discutăm de zona Primăriei, de zona Burdujeni și în alte părți pe unde mai sunt aceste aglomerări de apă când plouă, ele se scurg. Asta înseamnă că sistemul funcționează”, a declarat primarul Ion Lungu.
Una din cele mai deranjante situații este în cartierul Burdujeni, pe strada Calea Burdujeni, unde în zona bisericii Sf. Andrei și a pieței agroalimentare din cartier se formează un heleșteu de fiecare dată când plouă torențial. Ion Lungu susține că situația este cauzată de subdimensionarea unei conducte de la Școala Specială. „Avem un proiect acolo. Știm exact ce avem de făcut. Este o investiție de circa 700.000 de lei ca să mărim capacitatea de preluare a apei pluviale”, a spus primarul. (D.P.)