Saturday , February 4 2023

Râul Moldova, poluat la Frasin de o veche sondă a Romgaz

O sondă a Romgaz, săpată în anii 1970 și scoasă din uz, contaminează apele râului Moldova, ca urmare a erodării malului stâng, din cauza ploilor, se arată într-un comunicat al companiei.moldova riu

“Romgaz încearcă limitarea efectelor apărute în urma unei contaminări din motive istorice, contaminare cauzată de erodarea malului stâng al râului Moldova, în apropierea unei sonde scoase din uz încă din anii ‘70”, spun reprezentanții companiei de gaze.

Sonda Frasin, preluată de Romgaz în anul 1985, a fost săpată în anii ‘70 în cadrul programului de cercetare națională de la vremea respectivă și abandonată, respectiv scoasă din uz, încă din faza de foraj. Aceasta a generat o contaminare cu produse provenite din batalul de reziduuri rezultate din activitatea anilor ‘70 de săpare a sondei.

Batalul, îngropat în pământ conform procedurilor de la acea vreme, a fost amplasat în apropierea malului stâng al râului Moldova, unde, din cauza precipitațiilor abundente din ultima vreme, s-a produs erodarea a malului, în zona în care era situat batalul, așa cum a constatat echipa de intervenție a Romgaz împreună cu autoritățile din teritoriu.

Romgaz colaborează cu autoritățile pentru prevenirea oricăror si­tuații care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător, la fața locului fiind deja luate toate măsurile ce impun în astfel de situații, se mai arată în comunicat.

Vezi si

Incendiu puternic într-o gospodărie din Vicovu de Sus, pornit de la o țigară aruncată aiurea (FOTO)

Vineri după-amiază, un incendiu puterni a izbucnit la un depozit de furaje din orașul Vicovu …