Monday , December 5 2022

Răsturnare de situaţie în dosarul morţii suspecte a lui Ionel Crăciun, din Remezău – Vicovu de Jos

Constantin Ioan Calancea, într-o fotografie de la reconstituirea făcută de către poliţişti, indicând locul unde l-a bătut pe Ionel Crăciun

Medicii legişti au stabilit în vara anului trecut că moartea bărbatului de 35 de ani a fost patologică deşi era plin de leziuni grave şi a fost găsit mort într-un lan de trifoi, la un kilometru de locul în care fusese văzut în viaţă ultima dată u procurorii au mers pe mâna legiştilor şi au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva niciunuia dintre cei care l-au bătut pe Crăciun în seara zilei de 5 august 2012 u moartea patologică s-a transformat însă în omor, după ce dosarul a intrat pe mâna judecătorilor

Ce nu au văzut medicii legişti, poliţiştii şi procurorii care au anchetat moartea lui Ionel Crăciun, găsit fără suflare într-un lan de trifoi din cătunul Remezău – comuna Vicovu de Jos, în dimineaţa zilei de 6 august 2012, a fost evident pentru judecători. Deşi era clar pentru oricine i-a văzut cadavrul că bărbatul de 35 de ani a fost rupt în bătaie şi apoi transportat la o distanţă cât mai mare de locul comiterii faptei de către agresori, medicii legişti au apreciat că Ionel Crăciun a murit pentru că având hepatită C, băuse peste măsură. Această concluzie a fost îmbrăţişată atât de procurorul de caz cât şi de către prim procurorul parchetului, care a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva lui Constantin Ioan Calancea, cel care a recunoscut de altfel, pe parcursul urmăririi penale că l-a lovit de câteva ori pe Crăciun. Tribunalul a admis recent plângerea familiei lui împotriva măsurilor luate de procurori desfiinţând rezoluţiile date de aceştia. In acest fel a fost admisă plângerea formulată de fratele victimei, Ilie Crăciun dispunându-se desfiinţarea în totalitate a Rezoluţiei din 13.12.2012 dată în dosar nr.369/P/2012 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care a fost confirmată de Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, prin Rezoluţia din 14.01.2013, dată în dosar nr.1/II/2/2013 privind neînceperea urmăririi penale faţă de principalul suspect în cauză Constantin Ioan Calancea, cunoscut ca atare de altfel de întreaga comunitate. S-a dispus trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în vederea începerii urmăririi penale faţă de Constantin Ioan Calancea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, prev.de art.174 cod penal. Sentinţa dată de instanţă este definitivă.
Ce s-a întâmplat în seara zilei de 5 august, în curtea lui Vasile Cârstean, proprietar de stână
Unanim recunoscut este faptul că toate evenimentele dramatice din acea seară de pomină pentru comunitatea cătunului Renezău au stat sub imperiul consumului general de băuturi alcoolice, consumate în principal în curtea lui Vasile Cârstean poreclit “Moş“, om înstărit, proprietar a câtorva sute de oi. Venit băut acasă din vecini, Cârstean l-a găsit pe prispa casei pe Ionel Crăciun care se întreţinea cu un om de stână Ionaş Ianoş, pripăşit de prin Ardeal în Putna şi care era angajat să-i păzeazcă oile. Crăciun, băut şi el, îşi exprima dorinţa să se apuce şi el de oierit, la stâna unui vecin. A venit şi Constantin Calancea, au băut încă o sticlă de alcool prefăcut cu
apă. Proprietarul Cârstean spune că după ce a început să plouă, au intrat în bucătăria de vară, au terminat de băut sticla de rachiu apoi Calancea şi Crăciun au plecat spre vale iar el a pus cuiul la poartă. A doua zi dimineaţa, Vasile Cârstean a aflat de la soţie că Ionaş Ianoş ar fi continuat să bea cu Calancea, pe acesta găsindu-l dormind cu o sticlă de coniac sub cap, în saivan.
Din primele declaraţii ale participanţilor la evenimentele din seara şi noaptea zilei de 5 august nu reiese mare lucru. Ulterior însă, Constantin Calancea a recunoscut că, pe fondul consumului de alcool, i-a aplicat lui Ione Crăciun trei lovituri cu pumnii. Dar nu îndeajuns cât să-i provoace decesul. Ulterior, Calancea a explicat pe îndelete poliţiştilor ce s-a întâmplat în fapt, în noaptea în care, conform declaraţiilor date iniţial organelor de anchetă, toată lumea dormea, bea sau mulgea oile, doar Ionel Crăciun se târa singur spre casă, găsindu-şi sfârşitul într-un lan de trifoi, la un kilometru distanţă, în zona denumită “Deal la Savu”. La reconstituire, în faţa poliţiştilor, Ioan Constantin Calancea a recunoscut că, după ce, încasând bătaie, Ionel Cărciun a căzut în mijlocul curţii lui Vasile Cârstean, acesta din urmă, care nu dormea deloc, cum declarase, a luat o pătură dintr-o şură în care l-a învelit pe Crăciun şi l-a aburcat împreună cu Calancea în căruţă. După ce au înhămat caii, au plecat cu căruţa în care se afla pus în pătură Ionel Crăciun, către casa acestuia. Intr-un fel sau altul, bărbatul de 35 de ani nu a mai ajuns până acasă, fiind găsit dimineaţa mort în lanul de trifoi.
Concluziile medicilor legişti
Medicii legişti au identificat cu prilejul necropsiei o sumedenie de leziuni pe corpul lui Ionel Crăciun, mai mult sau mai puţin grave, apreciindu-se însă că niciuna dintre acestea nu i-a provocat decesul, moartea fiind produsă de o insificienţă cardio-respiratorie acute pe fondul hepatitei cronice şi a unei inflamaţii cronice epicardice. Medicii au acceptat că pentru fractura costală constatată şi apreciată că ar fi putut fi produsă prin lovire în seara zilei de 5 august 2012, bărbatul de 35 de ani ar fi necesitat 16 – 18 zile de îngrijiri medicale iar pentru celelate leziuni – 16 la număr, de la echimoze la escoriaţii, plăgi în zona capului şi altele, ar fi fost nevoie de cel mult 8 – 9 zile de îngrijiri medicale.
Se aşteaptă ca, odată cercetarea reluată la solicitarea judecătorilor, anchetatorii să se aplece cu mai multă atenţie asupra probelor, fiindcă este evident şi pentru un neprofesionist că pe parcursul anchetei anterioare cei implicaţi în evenimentul din 5 august 2012 au dat mai multe declaraţii contradictorii ceea ce denotă intenţia de a ascunde o parte din adevăr. (O.S.)

Vezi si

Podul de la Praxia va fi reabilitat anul viitor

Anul viitor vor demara lucrările de reabilitare a podului de la Praxia, situat pe un …

No comments

  1. sa mearga la botosani Mos si gigel , sunt vinovati !