Friday , April 26 2024

Răsturnare de situație în cazul angajaților de la Ocolul Silvic Vatra Dornei, acuzați de afaceri ilegale de un milion de euro cu lemn

Inițial, în decembrie 2016, într-o dosar care a făcut mare vâlvă și în care erau implicați mai mulți lucrători de la Ocolul Silvic Vatra Dornei și administratorul și angajații unei firme de prelucrare a lemnului, se vorbea de un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, prin exploatarea unor uriașe cantități de lemn declarat ilegal drept rebuturi/doborâturi. Au fost atunci rețineri, percheziții și confiscări de mașini și bani u o expertiză finalizată pe 13 februarie 2019, expertiză cerută de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, unde se află acum dosarul, arată însă că  paguba totală se ridică la suma de 3.177 lei, care ar urma să fie imputată la șapte oameni 

În decembrie 2016, un caz în care se vorbea de un prejudiciu de un milion de euro, în care erau implicați mai mulți angajați ai Ocolului Silvic Vatra Dornei și ai unei firme care se ocupa cu exploatarea lemnului, a explodat în toată media din România. Un inginer silvic și un pădurar de la O.S. Vatra Dornei, administratorul unei firme și doi muncitori necalificați au fost reținuți atunci pentru 24 de ore pentru tăieri ilegale de arbori și furt de arbori. Ei au fost acuzați  că au pus la cale o schemă prin care ar fi produs o pagubă de circa un milion de euro. Concret, ei ar fi doborât mai mulți copaci din parcelele administrate de OS Vatra Dornei, pe care le-au declarat rebuturi. Arborii ar fi fost vânduți la preț mic către o firmă care vindea însă lemnul obținut la prețul pieței. Au avut loc atunci și percheziții în urma cărora au fost confiscate mașini, acte și sume de bani. Dosarul părea unul fabulos și suma imensă vehiculată a atras atenția.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a persoanelor respective și a urmat un lung șir de termene în proces. Cert e că acum dosarul se află pe rolul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, iar judecătorii de acolo au cerut efectuarea unor noi expertize referitoare la volumul și valoarea lemnului care ar fi fost exploatat în acest caz ilegal.

Facsimile după Raportul de expertiză definitivat la 13 februarie 2019
Facsimil după Raportul de expertiză definitivat la 13 februarie 2019

 

Astfel, ultima expertiză efectuată (în data de 13 februarie 2019) arată că paguba totală se ridică la suma de 3.177 lei, care ar urma să fie împărțită la șapte oameni, în condițiile în care și lemnul se află în același loc ca acum 3 ani. Şi această expertiză este contestabilă, fiind efectuată în primă fază la circa 3 luni de la data exploatării cu lemnul depozitat în stive.

“Este un dosar cu o mulțime de elemente nelalocul lor, în care totuși controlul judiciar se prelungește de doi ani și două luni. Una din probleme este că cel care a sunat la 112 și a fost amendat ulterior pentru informații false este dispărut și nu mai poate fi audiat. Unul dintre inculpați a făcut un accord de recunoaștere cu anchetatorii, după acest moment schimbându-și total declarația dată în faza de urmărire penală. Dosarul este plin de acuzații care nu au caracter penal, povești inventate de polițistul de la Vatra Dornei și preluate fără a fi filtrate de către procurorul de caz. Ne punem speranța că instanța va analiza toate probele cu obiectivitate și va da o soluție în deplinătatea legii”, ne-a declarat una dintre persoanele implicate în acest caz. (O.S.)

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …