Wednesday , November 29 2023

Răspunsul sucevenilor la vandalizarea mormintelor de la Cimitirul Militar din Chişinău

curatenie cimitir_2


Filiala Suceava a Platformei Civice “Actiunea 2012” a organizat, sâmbătă, 2 noiembrie, o activitate de curăţenie la mormintele ostaşilor care se odihnesc în Cimitirul Pacea din oraş. Tinerii suceveni au vrut în acest fel să dea un răspuns celor care au vandalizat mormintele de la Cimitirul Militar din Chişinău. Voluntarii, îmbrăcaţi cu tricouri pe care era inscripţionat mesajul „Basarabia e România” sau „Basarabia, Pământ Românesc”, au îngrijit întreg spaţiul unde se află morminte ale soldaţilor căzuţi în cele două Războaie Mondiale şi au ţinut un moment de reculegere în memoria lor. Alături de eroii români, în cimitir au fost înmormântaţi şi 95 de ostaşi ruşi care au căzut în acele locuri în luptele din anul 1944.
Potrivit unui comunicat al Platformei Civice Actiunea 2012, este inadmisibilă încălcarea convenţiilor internaţionale referitoare la mormintele militarilor căzuţi la datorie şi a legislaţiei privind profanarea mormintelor, într-un al doilea stat românesc care îşi asumă angajamente „în vederea intrării de iure” în marea familie europeană.
„Considerăm că este de datoria noastră să dovedim în mod civilizat şi responsabil respectul faţă de cei care au murit în bătălii. De asemenea, această acţiune reprezintă şi o formă de a ne exprima dezaprobarea faţă de gestul huliganic de a vandaliza coroanele depuse la cimitirul din Chişinău”, a declarat cu această ocazie Petru Juravlea, reprezentant al filialei Suceava.
Reamintim că în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, coroanele şi coşurile de flori depuse de către oficiali cu ocazia Zilei Armatei Române au fost distruse. Ambasada României la Chişinău a expediat un comunicat prin care îşi exprimă indignarea faţă de aceste acţiuni, iar Primăria Chişinăului a solicitat public – prin intermediul unui comunicat postat de diferite publicaţii cum ar fi Ziarul de Gardă – ca persoanele vinovate de profanare să fie pedepsite de instituţiile abilitate. (D.P.)

Vezi si

Gheorghe Flutur: Bucovina este pusă pe harta țării și pe harta lumii. La mulți ani, Bucovină dragă!

Marți, 28 noiembrie 2023, de Ziua Bucovinei, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, primarul municipiului …